Friday, April 8, 2016

A DAY TRIP TO LAKE DISTRICT


Assalamualaikum

Oh no, this blog has been abandoned again. The last post was two months ago, unbelievable! I miss blogging.

For a start, i just went through my photos folder and our photos at Lake District appeared from the first file. Great! Looking at those beautiful pictures again brought so much joy to my heart. 

Therefore, i'm sharing some of them here now as a booster for me to write more later. I wish for a writing mojo to come in..:D



For your information, Lake District is one of the beautiful places in England. The are so many lakes there hence the name. It was the second visit for my husband, Zahin and me and the first for Iris and Zafri. 

Ever since we arrived in the UK for the second time, we always wanted to go there again but our dream only came true during our last Summer there. Hmm talking about save the best for last i think! Hehehe.



 So it was a day trip, babeh! Yes, a bit crazy since we lived in London and we did not transit anywhere between London and Lake District. The whole journey took us about 5 hours but life is boring without taking a challenge. So we proceed and departed from home almost midnight. And it was a great decision because the kids slept most of the time. Accommodation saved, brilliant uh! ;D ( Everything in Summer season is beyond expensive)

We only stopped once at one of the Service for some rest after a long drive and Subh prayer. We resumed our journey at 6am and arrived at Lake District around 7am. It was still early in the morning for English community. But it was not dark anymore as the day time starts early during Summer. ;)


For me, the advantage to arrive so early that day was as if we owned the Lake District! We even stopped our car in the middle of the road. Almost no one else there and i had all the privacy to take pictures at any pit-stop that i wished to! The views were all stunning! Subhanallah...

By the time all my kids wake up, they also got out from the car and we had posed here and there. :)




Then we had a short break somewhere for a picnic and had breakfast. We had Nasi Impit, chicken curry, peanuts sauce, pasta, fried chicken, sausage and nuggets. Alhamdulillah, it's all homemade..cook with love! Happy tummy..;D

Anyway, the place was like a resort, gorgeous! Hilly, greens and fresh air! Love it! Also some people came there for hiking. Active lifestyle! We met a family from Germany, the lovely couple was so friendly and had a cute baby girl. We had a nice chat and took a picture together. So sporting! ;)





We really had a pleasant time and falling love again. Zahin, Iris and Zafri were jubilant at Lake District. They got to play with water at the lake side and threw stones into the water happily. :)

Actually there are much more to tell for this trip but i think that's all for now. My son has stirred and he'll wake up in any minute. He is quite demanding of me, very clingy. Hehe.  

Hopefully, i will share more next time, in shaa Allah. 

Till next post! :)

Thursday, January 21, 2016

Thank You Mom, Dad!

Assalamualaikum

Tiba-tiba malam nie terasa rindu sangat pada my mom and dad. :(

Minggu lepas seminggu my parents duduk teman me and the kids masa en husben 'outstation'. This week, terasa bagai kehilangan. Huhu.

Honestly, i don't think i could do alone without Mak and Abah. 

To Mak...

Terima kasih sebab sanggup ambil cuti lama untuk teman along anak beranak.
Terima kasih sebab teman along hantar dan ambil Zahin Iris ke/dari sekolah tiap-tiap hari.
Terima kasih juga masakkan breakfast, lunch dan dinner yang yummy2..
Terima kasih tolong layan karenah ZIZ yang macam2.

Sesungguhnya along amat merindui momen2 bersama mak selepas hantar anak2 ke sekolah.

Rindu masak dan borak di dapur dengan mak. Teringat kita breakfast roti canai berdua je di kedai mamak lepas shopping groceries. 

Aaahh..such a precious bonding time between you and me. :)

To Abah...

Terima kasih sebab sama2 jagakan Zahin, Iris dan
Zafri.
Terima kasih sebab tunggu Zafri di rumah masa along dan mak hantar Zahin Iris ke sekolah.
Terima kasih sebab tolong angkatkan kain di jemuran dan buang sampah..hehehe.
Terima kasih juga tolong buka dan tutupkan pintu masa along nak keluar masuk rumah.
Terima kasih tak terhingga especially abah sudi volunteer untuk drive kita semua dr KL-Melaka and vice versa.
Terima kasih sebab teman along ambil ZIZ balik daripada kelas mengaji malam2. Hee..

Biarpun berkali ucapan terima kasih namun tetap tidak akan sama dengan kasih sayang, jasa dan pengorbanan mak dan abah terhadap kami
:(

Semoga Allah jua yang membalas segala kebaikan mak dan abah dengan pahala Syurga. Mudah2an Allah panjangkan umur mak dan abah agar dapat kami berbakti dan membahagiakan kalian berdua.

In shaa Allah ..ameen!

My beloved mom and dad :)

Waiting for Zahin at school. 

Again, thank you Tok Mak, Tok Bah for your time, love and support from Zahin, Iris, Zafri, mummy and Babah...We seek an apology for everything. We really love and miss you so much...

Love,
IshamIzu n Co.

Thursday, January 14, 2016

Pass PhD Viva

Fr left: Dr. Pappa (internal examiner from Imperial College London), Dr. Leo (external examiner fr Loughborough uni, my husband and Prof. Dr. Andrew Holmes (hubby's supervisor fr Imperial College London) 

Assalamualaikum...

Akhirnya hari yang ditunggu telah pon tiba dan berakhir dengan sebuah kejayaan. :)

Alhamdulillah en husben dah pon lulus PhD viva nya kelmarin, 12hb Januari 2016. Masya Allah, Syukur dan lega sangat! I'm so happy for him as for all his hard works from 2010 till 2014 have been paid off! 

Heartiest congratulations, dear Dr. Mohd Hisham Nordin from all of us!!! We can't wait to fetch you at KLIA soon! We mish you hehe..

My Little Pony for Zahin n Iris

Spiderman pjs and London briefs for Zafri fr Primarks.. Owh I miss Primarks! :(

Bumblebee for Zafri

And for mummy..heheh

 Habis je viva en husben terus pergi shopping kt Argos. Haih Zahin yg bagitau babah kt mana nak beli my little pony diorang tue..kemahin! 

The next day eb husben pergi Primarks plak kt Westfield Stratford.. shopping some stuffs for himself, and for us. So generous of him! ^_^

Kasut clarks tue babah beli kt Clarks outlet di Woolwich near Greenwich sebelum viva. Masa tue pergi skali dengan abg Manap dan kak Ana. Sebenarnya en husben bagitau nak beli kasut dia..tengok2 dia belikan utk kita jgk. Surprise gift katanya.  Aww..terharu..thank you Abg..so sweet of you! I love it! Hehe...

And today pergi last minute shopping. beli chocolates utk our big family both side di Poundlands, Asda, then cuci2 mata kt sports direct, Next, and Westfield again. En husben kata rambang mata dia sbb murah2! Hehehe..

Thank you en husben. Semoga bertambah2 rezeki lagi lepas ni. Ameen..!


By the way, Once en husben bg green light, barulah announcement dibuat kt my instagram then i shared it at my Fb as well. 

En husben tak ada fb so most kawan2 UIA kami ada in my fb friend list. So ramai yg like dan wish him congratulations. Same with some of his colleague. Then I told him and he's so touched by everyone and their kind wishes.

So, thank you so much on behalf of my husband!! Jazakumullah..may Allah bless you all and reward your kindness. :)

Love, 
IshamIzu

Monday, January 11, 2016

Nasi Kandar Line Clear

Assalamualaikum

Ok hari ini nak share cerita pasal JJCM kami di Penang that day. :)

Actually, tak berapa expert bab food hunting ni. Masa di UK dulu tak pernah pon beriya nak food hunting. Asal jumpa kedai atau restaurant halal  terus on je..;D

Tapi bila balik Malaysia aka syurga makanan ni yang mempunyai more halalan toyyiba choice maka food hunting wajiblah dalam list! ^_^

So bila je sebut Penang, instantly teringat nasi kandar, char kuey tiaw dan pasembor. Tu diaaa..hehehe. 

Kami pilih nasi kandar line clear ni sebabnya memang one of the top nasi kandar in Penang kan. Senang je nak cari address, just search at maps google terus keluar. Apalagi kami pon follow je la google maps.

Alhamdulillah sampai juga akhirnya walaupon jalan sesak sepanjang dari Batu Feringgi ke Georgetown.

Lepas parking kereta di private car park in that area pastu kami jalan kaki dalam 5 minit dah sampai. Tapi hati-hati ye, lintas jalan kt situ kalau bawa anak sebab banyak kereta. Pastu jangan lupa beli kupon parking! En husband beli di kedai 7e dekat2 car park tu jugak. ;)


Bila dah jumpa kedai Nasi Kandar Line Clear masing-masing macam tak percaya tengok venue nya. Ingatkan dalam bangunan sekali bukan! Hehehe. It is located between two shop lots! Tapi orang beratur masa tu punyalah panjang!! Huhu pasrah je la beratur sama. :D

Tapi tak lama lepas tu staff depa panggil pelanggan yang beranak kecil dulu masuk ke dalam. Kira macam fast lane gitu ha.. Alhamdulillah..!!


Oleh kerana dah lapar dan malas nak fikir panjang, kami terima je lauk-lauk yang direkemenkan waiter yang in charge kami. :D

kami order 2 set di mana setiap set include lauk kari kepala ikan, ayam goreng rempah, sotong dan udang berlada serta sayur kobis goreng. Air rasanya 2 jenis..satu jug besar air sirap limau dan lagi satu air barli kot..lupa sudah. Hee.


Once nasi kandar dan segala lauk sampai ke meja, kami pon makan macam ikan piranha. Hehehe tak la...makan dengan gembiranyam.. sebab memang thorbaekkk!! Tengoklah gambar 2 beranak kt atas tu..;D

Maka semua makan tanpa toleh kanan dan kiri lagi. Licin semua lauk..alhamdulillah tiada pembaziran. Anak-anak pon enjoy nasi kandar. First time rasanya my kids makan nasi kandar ni hehe..


No wonder Nasi Kandar Line Clear ni begitu famous..walaupon lokasinya agak tersorok, crowded tapi berbaloi. Harganya pon berpatutan! Rasanya nanti depa nak buka cawangan di Kg Baru, KL! ;)


Lastly, kami sangat berpuas hati dengan makanannya yang sedap dan servisnya yang mantop! :)

Anak saudara mengamuk pon ada staff kindly approched us and tried consoling him by offering him some finger food.. So Highly recommended! :)

Love, 
Ishamizu


Saturday, January 9, 2016

Persediaan Travel Musim Sejuk

Assalamualaikum

Syukur sangat bila Babah whatsapp beliau dah selamat sampai di London dari Amsterdam. Fuh, lega dengar! Masa lost contact, asyik berdebar je jantung Mummy nihh. :(

Oleh kerana Babah dah pon selamat sampai London awal pagi maka keadaan sekeliling masih gelap lagi. Sekarang di sana tengah musim Winter, hari lambat siang dan cuaca pula sejuk di bawah 10 darjah celcius. Huhu Mummy pon masih teringat-ingat lagi sejuknya tuhh.

Minggu depan ni diramalkan lebih sejuk lagi, kebarangkalian untuk turun snow pon ada. Huhu rindunya nak main snow! Kalau snow turun memang rezeki babah :)

Apapun diharapkan Babah tak lupa untuk makan vit c supplemen yang dibawanya. Orang lelaki bab supplemen ni kalau kita tak ingatkan memang mudah lupalah jawabnya. Hehe.

Since Babah pergi time Winter, maka 2 minggu sebelum berangkat kami sudah mula buat persediaan. Pertama buat Checklist. Checklist Babah lain dan lebih panjang sbb termasuk hal viva PhD nya.

Tapi Di bawah ini antara checklist Mummy utk Babah:

1. Pengambilan vitamin c setiap hari untuk meningkatkan daya ketahanan diri dan prevent daripada selsema.

2. Packing pakaian seperti long john, jumper/sweater, coat, winter jacket, socks, snowcap dan gloves serta trainer/shoes yg sesuai. Mujur kebanyakannya masih elok dan dibawa balik Malaysia. So jimat. Cuma Babah perlu membeli boot atau shoe lain sekiranya snow turun semasa beliau di sana.

3. Ubat-ubatan. Since Babah juga ada athma maka Mummy make sure beliau tidak tertinggal inhaler nya.

4. Travel light. Since Babah pergi sorang so senang la. Lagipon orang lelaki tak kisah nak bawa banyak2 baju macam kita kan. Hee.

5. Winter Sale!! Haha ni bahaya..kene pandai kawal nafsu ye. beli yg perlu sahaja dan kalau lebih murah daripada harga di sini. Hehee.

Babah ZiZ nie boleh tahan kemurahan hati beliau..silap haribulan memang dia shopping sakan nanti. :D

Zahin and Iris plak dah pandai demand..siap diorang send pic lagi barang yg diorang nak kt babah thru whatsapp. Zafri pon nak 'car'. Haih la anak2..

Mummy kirim tak? Hehe off course lah Kiki..tapi in shaa Allah brg ringan je. En husband kata nak bagi hadiah, hah yang tu lain..hehe ;P

Ok that's all.

Ps. Lain orang lain persediaannya kan. Ini cuma pengalaman mummy yang sama2 buat persediaan untuk babah sebelum berangkat ke London haritu. ;)

Love,
Mummy