Sunday, August 30, 2015

Tips Bawa Balik Barang Dari Oversea

Assalamualaikum

First of all, selamat hari merdeka yang ke 58, Malaysia! Semoga Malaysia sentiasa dirahmati Allah dan selamat daripada sebarang ancaman dalam dan luar. Ameen.

Kami hanya menyambut kemerdekaan di rumah sahaja.  Cuti hujung minggu yang panjang kali ini banyak dihabiskan dengan 'spring cleaning' di rumah. Terasa lega melihat stor sudah semakin 'clear'. Banyak kotak sudah berjaya kami 'unpack'. Hampir 9 bulan kami sudah berada di Malaysia namun  masih ada lagi kotak-kotak yang belum habis di 'unpack'. Huhu..

Kepada kawan-kawan yang masih berada di luar negara, ini ada tips untuk jimatkan ruang dalam rumah daripada saya.

Barang-barang yang tidak perlu dibawa balik apabila anda mahu back for good.

1. Baju tebal dan berlengan panjang serta skinny jeans.

Kt Malaysia ini panas..tak sesuai dipakai disini even pada waktu malam. Men and boys would not want to wear it. Untuk kita perempuan takpelah kalau bawa balik berlengan panjang sebab memang kita akan pakai. Untuk anak lelaki, lebih baik belikan singlets and shorts untuk mereka. Untuk anak perempuan, belikan leggings not tights! As for my girls, denim jeans pon mereka tak mahu pakai lagi..and most of them pula memang jenis skinny jeans yang melekap bila pakai. Panas Huhu.

2.  'Unused toys'

Menyakitkan mata kalau tiada ruang untuk disimpan. :D Kalau rumah besar dan mempunyai banyak storage untuk menyimpan kesemuanya tidak mengapa kalau hendak dibawa balik. Jika sebaliknya lebih baiklah didermakan sahaja atau jual di ebay/carboot/garage. Bayangkan kami yang telah bawa lebih daripada 10 kotak toys. Pengsan!

3. Pinggan-mangkuk.

Alasan yang sama seperti 'unused toys'. Pening kepala bila tak muat kabinet! :D maka beli sekadar cukup dan belilah yang practical untuk semua peringkat umur. Hehe. Macam Portmeirion agak berat, saya pon jarang2 memakainya di sini. Some people like our parents memang tak larat dengan Portmeirion. Lenguh tangan nak mengangkat dan mencucinya. Hehe hanya sebab ianya cantik dan murah serta buatan dari UK yang membuatkan saya pon turut terjebak membelinya. Nak jual memang tak lah, sayang kot! :D

4. Kasut, stokin dan tights

Cukup seorang sepasang sport shoes sahaja. Kat sini sport shoes hanya digunakan jika ingin berjogging. Anak-anak saya kalau tidak dipaksa pakai kasut memang mereka prefer selipar atau sandle sahaja. Huhu stokin lagilah diorang tak ingin pakai. Akhirnya, terbuang sahaja.

5. Basikal

Mula-mula semangat berkobar-kobar nak 'cycling' bila balik Malaysia. Sekali bila dah kat sini rasa bercinta pula nak cycling. Cuaca yang panas membantutkan keinginan. Duduk dalam rumah pon kadang-kadang saya boleh migrain tau. Makanya sampai sekarang basikal tu tak bergerak-gerak. Huhu. Tapi kalau tahan panas, bawalah balik basikal tu..sayang, kan? Sebab basikal daripada luar negara lebih berkualiti dan harganya pula murah berbanding di sini. :)

Ok setakat itu dululah based on my experience. Semoga ianya dapat membantu anda dalam membuat keputusan dalam penghantaran balik barang-barang ke tanahair.

Lastly, less things not only save space in your home sweet home but could save space on the container as well.. hence could save the money! ;)

 Wassalam.

Tuesday, August 18, 2015

4 Dreadful Days in Hospital


Assalamualaikum

Iris was taken to Emergency Unit Hospital Melaka around 9am on last friday once she was referred by doctor at panel clinic due to rapid breathing and known Athma. Panic mode was on! So Hubby quickly called his boss and took EL that day. I called my mom just to let her know.

Upon arriving at Hospital Melaka, i got out the car and carried Iris as quick as i could towards the emergency and the paramedic in charged let us straightly went into the emergency room. Few doctors and other paramedics had already waited and welcomed us at the door. Then we were ushered to the bed while at the same time i was busy answering questions by the doctors. They worked very fast and i was very satisfied with that. after about two hours of getting treatment by the dedicated doctors and paramedics, iris seemed stable and the progress was surprisingly shown very well too. Subhanallah..alhamdulillah.

But as expected, they admitted her to the paed ward as she still needed to be monitored closely. Afterall from the xray, the result shown that her lungs were hyper inflated. Then Hubby and Zafri came into emergency room soon after parking our car and he had to went out again to register on the ward admission before off to fetch Zahin at school at 12pm. Around 1ishpm my parents arrived from Muar to take care of Zahin and Zafri while hubby went to the mosque for friday prayer.

At the hospital, only after three hours of waiting in the emergency, we finally got a call and the permission from the ward. It was apparently fullhouse and it's already at 2ish pm! Luckily they managed to secure one place for Iris in the special care room which was air-conditioned. What a relief! I just texted hubby after being sent to the ward. He came back with my parents to visit iris at ward at 4ish pm.

By the way, Iris was treated with 3 times nebulizer,  had completed salbutamol on drip and was on going oxygen in between in the emergency unit. Meanwhile in the ward, she still depended on and off on oxygen and she needed to be pumped, 12 puffs with blue inhaler every 2 hours and was also advised to continue back on the preventor, the brown inhaler, 2puffs every day and night. She was also immediately started on penidsolone (steroid), antibiotics, paracetamol orally day and night as well. All the meds especially penidsolone taste were really horror..Iris hated it the most She even refused it and i had to force her. Two times she spitted half of them out and had made me mad at her then she cried. Sorry Iris, Mummy was too worried of you. So i had to bribe her by promising to buy her something about the Little Pet Shop if she properly took her meds. Surprisingly after the deal, she never failed taking the med. But still pity my lil girl and me of course esp during the giving med time, its really a battle..huhu...

During the four days stay, the medication routine was the same. It was dreadful, i was sleep-deprived and sometimes i missed the pump routine esp in the middle of nights as i was exhausted and didnt hear the alarm clock!! I hate myself when that happened but fortunately the doctors and nurses were kindly said it was fine since Iris seemed comfortable in her sleep. Then based on that, the doctors agreed to increase the pump time from every two hours to three on saturday, the  to every four hours on sunday. The breathing was also alreay getting slowly..

By Sunday Iris had not feverish anymore, already very active, climbed on and off the cot bed..she even ran and jumped! oh myyyy i almost lost my mind to tell her off..because she must rest according to the doctors..but this cannot-sit-still-girl tak makan saman ok...sigh. She already got bored..and kept saying wanna go home, ..and she even insisted to tag me to the musolla as well.

But too bad that she was still having chesty cough and wheezing on and off, hence the doctors still kept her warded. Only on monday afternoon, the doctor in charged had finally agreed to discharge her. Phewww..what a relief!

But i cannot relieve yet since she is still not fully recovered. Currently she still continuing on medication therefore needs to be monitored closely at home..

So now she's on antibiotic day and night, rhinitin for cold only at night as it causes drowsy and as well needs to be pumped with the blue inhaler, 6 puffs every 4 hours for two days. Then 6 puffs every 6 hours for another two days before stop it. After that she needs to be pumped when needed, like whenever having difficult to breath. But for the preventor, the brown inhaler she must take it 2 puffs every day and night until next appointment with doctor in a month time.

Honestly it was tough taking care an athmatic child. Need to control her food and wellbeings. But anything for her, really. I just hope she will be healthy with the controlled meds taking and all the precautions. i will always pray so that her Athma will be eventually gone as she grows up. Ameen..!! Zahin pon dah lama tak Athma, alhamdulillah..

Lastly, speedy recovery and get well soon my darling, Iris! We love you so much! Hope jaga makan, makan ubat dan kene pantang..in shaa Allah.


Ps. I just want to thank all the doctors, paramedics, nurses, hospital assistants of Paed ward of Hospital Melaka (in case of they ever tumble on this blog of mine.) They really did an excellent job. Hope they will keep it up! And May Allah always bless all of them for their patience, kindness and sincerity. Again, thank you!!


Wednesday, August 12, 2015

Hadiah Hari Jadi Ke 34

Assalamualaikum

Selamat Hari Raya Aidilfitri! Dah nak habis raya baru dapat wish kt sini. Tapi ini belum nak share pasal raya lagi..tunggu k! :D

Pada 24 Jun yang lalu adalah merupakan birthday Mummy yang ke 34. Alhamdulillah..di atas segala nikmat dan rezeki yang Allah berikan..:)

Kebetulan pada hari yang sama ialah hari terbuka sekolah Zahin. Kami dah tau markah semua subjek tapi tak tahu kedudukannya no berapa.

So masa turn kami berjumpa dengan guru kelasnya barulah kami tahu yang Zahin telah mendapat tempat pertama di dalam kelasnya. Masya Allah memang terkejut habislah mummy dan Babah masa tu. Rasa terharu sangat. we felt so proud of her. Alhamdulillah.. all her efforts had been paid off. :)

Bagi Mummy, inilah hadiah hari jadi yang paling istimewa buat teacher Mummy..hehehe. Babah turut berterima kasih pada Mummy sebab Mummy lah yang banyak membantu Zahin dalam membuat homework dan memastikan all her homeworks finished first before anything else. Lepas tu baru dia boleh buat benda lain..;)

Walau macam mana pon Mummy rasa masih banyak yang kena improve esspecially Bahasa Malaysia Pemahaman dan Penulisan. Subjek ini amat mencabar even for Mummy! ;P But issokay perlahan-lahan kita sama-sama belajar. BM sekarang lagi high level plak tu. Huhu..

Guru kelas Zahin pula mengajar BM, jadi beliau sarankan agar Zahin lebih banyak membaca buku cerita BM untuk tambah kosa kata.

Memang mencabar sebab koleksi buku cerita Zahin kebanyakannya dalam Bahasa Inggeris. Tapi In shaa Allah..akan diusahakan. Sekarang Setiap kali ke public library, Mummy akan pastikan Zahin ambil buku cerita BM. So far nampaknya Ok..alhamdulillah..;)

Sebenarnya kedudukan no berapa itu tak penting. Kt UK memang tiada numbering system or even examination. Yang paling penting anak-anak belajar for the sake of gaining knowledge to be applied in their life, not studying for the examination only. Huhu..

Hopefully, Zahin (dan juga adik2nya) akan terus rajin belajar dan sentiasa berusaha untuk menambah ilmu pengetahuan untuk menjadi orang yang berilmu dan berakhlak mulia. AMEEN..

Kepada Babah, Thank you so much belanja kita semua buka puasa kt luar on our big day. Double celebration! ;)

As for Zahin, she asked for Geronimo Stilton's book as her reward. Haih..bagi can la buku cerita BI..hadiah dia kan..so she deserved it. Hehe..


Thursday, July 2, 2015

Last Day in Istanbul

Assalamualaikum

Pada hari terakhir, walaupun berasa letih selepas sightseeing dari pagi sampai malam pada hari sebelumnya, kami terpaksa gagahkan juga diri. Barang-barang perlu dikemas dan apartment mesti dibersihkan sebelum kami check out. Kami juga pastikan sampah semua dibuang dan cuci pinggan dan gelas yang telah digunakan serta disusun semula ke tempat asalnya. 

Setelah berpuas hati, barulah kami mandi dan bersiap sedia untuk breakfast di hotel restaurant. Sur hotel terbahagi kepada dua bangunan iaitu bangunan hotel dan bangunan apartment. Namun lokasi keduanya berdekatan sahaja. Oleh kerana cuaca pada hari itu mendung dan suhu juga semakin sejuk, kami terpaksa memakai baju tebal sebelum turun berjalan ke arah bangunan hotel. 

Pengalaman istimewa dengan Sur hotel ialah apabila dapat breakfast sambil menghadap Laut Marmara. Awesome view! :) Hotel juga menawarkan free breakfast kepada kami setiap hari.  ;) Walaupon makanannya bukanlah kena dengan taste kami tetapi kami tetap bersyukur dan berasa selesa, apatah lagi layanan yang diberikan oleh waiter dan waitress yang murah dengan senyuman di restaurant begitu mesra sekali. :)

pic at the hotel lobby..just after the breakfast..mummy je yg bsemangat posing, kids plak buat muka boring ..haih :D


hilly, stroller and cobbled street...bertabahlah! :D


fresh pomegranates was almost everywhere here...

Suasana di Sultanahmet pada hari terakhir amat berbeza. Polis kelihatan di setiap penjuru Sultanahmet area. Cuak juga kami, ingatkan ada rusuhan rupanya Pope datang melawat Blue Mosque dah Hagia Sofia. Huhu. Kawalan ketat sehingga kedua-dua tempat tarikan pelancong ini juga turut ditutup sementara daripada orang ramai. Huhu nasib baik kami sempat visit semalamnya. 

Kesian pelancong tak boleh masuk Blue Mosque. 

kereta polis sampai parking atas tram line near Sultanahmet station huhu
Setibanya di Sultanahmet station, servis tram juga tergendala. Ramai orang bersesak-sesakan menanti tram. Maka kami decide untuk berjalan kaki sahaja ke Topkapi Palace. Tak jauh hanya selang satu station je kalau tak silap. 

Tapi jalan kaki slow-slow sambil tolak stroller still takes time. But it's fine, it was really interesting walk while passing the shops along the road and the tram line with other people..so happening! Bila lagi nak merasa, kan? ;)


alhamdulillah tak takut pon jalan sightseeing di sini sebab ramai orang

sekali terjumpa signboard ni..dan2 mata terus tertangkap pada 'London' adeyyy..syahdu sekejap! 

sempoi betul makcik buat flat bread secara open cenggini in one of the restaurants...ceria je hehe 
Di pertengahan jalan, kami berhenti sebentar. Hubby masuk ke salah sebuah kedai dan membeli Istanbul map. Setelah yakin laluan kami betul, kami pon meneruskan perjalanan.

And we finally arrived at one of the entrance of Topkapi Palace! Taman ini merupakan public park yang tertua di Istanbul dan Gulhane bermaksud 'Rosehouse'! ;) 

Hmm cantik juga landskapnya...dan rasa tenang je berada di dalam taman. Tempat yang sesuai untuk merehatkan minda dan kaki untuk seketika hehe. 

Nway, walaupon takda playground my kids tetap seronok! Hopefully you enjoy the pics.. :D

seronok main air:P


happy girls...pon bolehhh ^_^
so calm and peaceful

the fountain lovers..

gloomy background with the leafless trees...:)

Setelah spent some time let the kids enjoy themselves di Gulhane Park, kami pon beredar dan menuju ke tram station berdekatan untuk pergi ke Galata Bridge plak(in the previous entry). ;)

Gulhane tram station (for Gulhane Park & Topkapi Palace)

seronok naik tram :D

  :)

Gulhane Park during Spring time...so lovely!!!  credit pic to Google 

Setelah puas berada di Galata Bridge kami terus ambil tram berpatah balik ke Sultanahmet untuk check out hotel. Setibanya kami di hotel dalam pukul 3pm, pemandu van juga baru sahaja sampai di depan hotel. Maka tanpa berlengah lagi, kami terus loading barang dan luggage ke dalam van. 

Perjalanan ke Atarturk airport mengambil masa dalam lebih kurang 40 minit. Flight kami dari Istanbul ke Kuala Lumpur dengan Emirates pada hari itu, 29 Nov 2014 ialah pada pukul 8 malam kalau tak silap..hehe lupa sudah..apapun kami sempat check in di kalangan yang terawal...;)

Anyway, so long Istanbul, you were being so nice to us! Teşekkür ederim, Thank you! Kalau panjang umur dan ada rezeki lagi, memang teringin nak repeat Istanbul and other parts in Turkey, in shaa Allah.! hehe :) (Dreaming is Free of charge :P)

Tuesday, June 30, 2015

9th Anniversary in Istanbul

Assalamualaikum

Tansit di Istanbul hujung November lepas juga merupakan hadiah untuk hari ulangtahun perkahwinan kami yang ke-9. Oleh kerana tarikh anniversary ke-9 jatuh pada 24 Disember 2014, kira nya sambut in advance lah masa tu..hihihi :D

The only pic of the two of us in Istanbul (Galata Bridge in the background). Kepala Iris kat sebelah tue...no matter how the other half  adjusted the tripod for only the two of us, but she's still managed to be squeezed in the pic..hihihi...

Setakat ini belum pernah lagi sambut berdua-duan, sejak first anniversary lagi kami dah ada anak. Sorry nak throwback sikit. :P. Kebetulan pada tahun 2006, Babah dapat sambung master di Coventry University, UK, jadi masa tu Babah kata jomlah kita sambut first anniversary di city of Love, Paris! ^_^

Ingatkan pergi bulan Januari 2007 (delayed anniversary treat) dah kurang sejuk.. sekali nan ado yer...mengigil-gigil kat atas Eiffel Tower lagi ada! hahaha. Dah la Zahin baru umur 4 bulan masa tu, mummy dok berdoa aje agar dia sihat walafiat sepanjang di Paris. All praises due to Allah, it was a beautiful memory. :)


Happy 9th Anniversary to Us from Istanbul with Love!! berlima sudah...hihihi

manja-manja mummy yang asek berkepit aje dgn mummy all the time...

Gambar-gambar kat atas ini adalah pada hari terakhir kami di Istanbul. Gigih lagi berjalan semata-mata untuk melihat sendiri pemandangan selat Bhosphorus di Galata Bridge yang sangat cantik. Memang sesuai sangatlah dijadikan sebagai background our 9th anniversary hihi. 

Galata Bride, Sebelah bawahnya terdapat deretan restoran-restoran...

Mulanya kami ingat lebih romantik kalau menaiki cruise menyusuri laut Bhosphorus dan Golden Horns tapi disebabkan masa yang suntuk dan kesihatan yang tidak mengizinkan kami tidak jadi ambil pakej cruise. Lagipon, cuaca agak mendung dan suhu pula semakin rendah. Di tepi laut ni pula angin tersangatlah kencangnya membuatkan kami terpaksa menahan kesejukan.

The kids were also not too excited as yesterday. That's why we did not go on a cruise. Masa yang diperlukan sekurang-kurangnya satu jam untuk naik cruise. 1 jam adalah tempoh yang lama bagi anak-anak kami yang jenis cepat bosan dan tak reti duduk diam ni. I thought we would not be able to enjoy the cruise peacefully in that kind of situation within the rush hour. 



Tapi tak kisah sebab meriah juga kat tepi laut nie. Ramai betul orang memancing sambil tengok bot dan cruise lalu-lalang. And from here, we could see another famous mosque across the sea. Nice background, indeed! Too bad we did not have time to visit the mosque too. Lagipon kalau tak silap masjid itu terletak di atas bukit, jadi memang tak berdayalah nak mendakinya. Huhu..




Actually, Turki terbahagi kepada dua iaitu di sebelah benua Eropah dan benua Asia. Istanbul Attarturk airport and Sur hotel (where we stayed..) in Sultanahmet area was in the Europe side. Tapi gambar-gambar di atas ini diambil dari sebelah Asia. Spice Bazaar yang terkenal juga di sebelah Eropah. Kami naik tram aje menyeberangi melalui Galata bridge untuk ke sebelah Asia. ;)

Antara tempat menarik di Turki Asia ialah Galata Tower dan Taksim Square ala-ala Oxford Street, London, syurga membeli belah. But unfortunately, we did not have a time to visit all of the three mentioned attractions. Memang tak sempat. Lepas lepak-lepak kat tepi laut dekat Galata Bridge, kami terus ambil tram dan balik semula ke Sultanahmet area.

Actually, maybe sempat juga nak ke salah-satu attraction tu kalau tram beroperasi pada pagi sebelumnya itu. Tiba-tiba hari itu ada Pope datang melawat Blue Mosque and Hagia Sofia..itu yang  menyebabkan tram service diberhentikan seketika di Sultanahmet station. Huhu..


street musician, sedap nyanyiannya :)

banyak cat, gebu2 dan gemuk2..geram sgt! :D

haih tgh tido pon comel hihi


Setiba di Sultanahmet tram station, mummy sempat lagi beli pashmina...;D

Last but not least, to my darling husband...Belated happy 9th Anniversary, Sayang!! Thank you very much for everything..I Love You more n more day to day... May Allah bless us, kids with good health, success and happiness till Jannah. May Allah bless our marriage till Jannah with Sakinah, Mawaddah and Rahmah..Ameen..:)

my beloved husband baru habis solat jumaat di Blue Mosque. Alhamdulillah! :)

Sebenarnya sebelum kami naik tram ke Galata Bridge, kami sempat singgah ke Gulhane Park. Dari Sultanahmet kami jalan kaki aje, Saja upah kids dengan bawa mereka ke park. Memang favourite place kids, kan! :D Nanti next entry kot mummy sambung lagi, in shaa Allah! 

:)