Saturday, June 8, 2013

Kuih Keria

Assalamualaikum

I love kuih Keria so much but as usual I don't know how to do it. In fact i'm always afraid to try especially on making kuih-muih. hihihi. So last thursday when i had asked suggestion from my friends in FB what can be done with sweet potatoes, I think most of them suggested this kuih favourite of mine. Hihi thanks to them especially Nadine who gave the recipe right-away with some tips! (Terer la you..;))

But being me who knew nothing in making kuih-muih, i had to do some research and looked for the step by step recipe at my favourite cooking website, MyResepi.

And let me share it with you here..;)

Sumber Resepi: credit to Syahmi (MyResepi)

Bahan-bahan:

500g ubi keledek putih
1 cawan tepung gandum
Sedikit garam
3 sudu besar gula dan sedikit air

Cara-cara: 

1. Rebus ubi keledek hingga empuk

2. Toskan airnya dan bubuh sedikit garam.

3. Lenyek sampai hancur sementara ubi masih panas


4. Rehatlah dulu sementara menunggu ubi betul-betul sejuk.

5. Bila sudah sejuk, masukkan tepung gandum dan uli sehingga sebati ( this part is the most challenging and tiring one for me. huhu)


6. Buatlah bentuk seperti gelang dan goreng. (patutla ada orang panggil huih keria as kuih gelang..haha i thought kuih lain..:P)

7. Setelah siap digoreng, masak gula dengan kuali lain.

8. Didihkan gula hingga pekat.

9. Masukkan kuih tadi dan kacau hingga rata. Bagi semua kuih kena gula.

10. Kacau hingga gula nampak bertali baru boleh tutup api. ( mine tak bertali pon..:D)

11. Dah tutup api, kacau lagi hingga gula kering dan kuali tidak melekat.

and done, then ready to serve! 


Alhamdulillah, It turned out 'lembut' though for me it's appearance was not 'cun' kekeke..tapi yang penting rasalah kuih keria...hihi sedappp and my kids love it so much sampai Zahin suruh buat lagi nak bawa bekal ke sekolah..hihihi..in shaa Allah, next time ummi will make them again! ;)

Wassalam

18 comments:

rostina76 said...

Salam izu....wah!!!!nampak sedapnye kuah keria tu.perfecto tu.btw rindunya dgn u al especially citer 3 org tu.bul citer u al yg kros dah miss.leceh le online guna hp ni.nak siap kan satu N3 pun bercinta.typo jgn ckp le, jari bulat besor2 plak.huhu mencabar btul

Nastyna said...

yayyy berjaya. I pun dah banyak kali try buat kueh mueh ni which mostly tak jadi. hahha so bravo u ;)

Yong Is My Name said...

nie pun favourite Yong!
tak pernah lulus lagi nak membuatnya!! grrr..


ps; thanks for recipes, nak try kot2 kali nie boleh makan ;P

lady lavender said...

kalau first timer menjadi camni dah okay sgt lah izu :-))

akak pun suka kuih keria tapi belum pernah buat sendiri lagi hihii..

BUNDA a.k.a KN said...

assalamualaikum,

anak2 kecil kita sekarang macam dah kenal ngn kuih keria ni...donut dorang kenal lah...

ishamizu said...

Salam kak Ros

Hihi tima kasih bolehla lepas la kt tekak ktrg ni hikhik.

Haah klu guna hp payah la sket..kesian kak Ros . Takpe la slow2 k..:)

ishamizu said...

Nastyna

Ala you I pon tak reti buat kuih-muih sbnrnya! Hihi nway tq dear. Bolehlah try kuih lain plak kan ;D

ishamizu said...

Yong

Sedap kan !! Takpe Yong terer lps ni klu buat sure jadi punye! Hihi good luck k ;D

ishamizu said...

LL

Ye ke..? Tima kasih..hihi termotivate utk buat kuih lain plak ni ;D

Ala LL dah tahap sifu, mst Pelham mata je buat keria ni hihi

ishamizu said...

Bunda aka KN

Wsalam..hihi ank sy pon panggil donut kuih keria ni ;D nway thanks singgah sini..;)

Mixed-family in da house.... said...

Izu, well done.....dini pon tak pernah buat keria lg....sebab dini lebih suka kuih cek mek molek. Resepinya sama cuma kuih cek mek, gulanya di dlm kuih.

Apa2pun, tahniah umi. Ada permintaan dr anak dara tuuuuu

sitiezahim said...

nampak dr segi appereance dah jadi. kira sukses la tu..heheheh

Mama Haraz said...

Waah bestnyer! Sekarang ni saya pun kena cuba la, time winter sejuk2 makan kuria keria msti best! hi hi hi

Thaahirah said...

Waah, bagus tul izu ni. I slalu baca ur blog...sronokss..blogwalking.hihi.Sudenly teringat wk2 dolu2, ms ank dara, buat kuih keria ngan mak...sedapsun.:) ikut ape yg mak suh letak. Tup tup jd. Utk bk posa. Thanks for refreshhing me those moments..

Nadine said...

nyums! kuih favourite nadia gak ni. :)

nadia punye recipe agak2 sbb mak pun bg mcm tu je. anyway, ada jugak skali dua nadia buat terlembek. tapi asalkan dlm mulut sama je rasa, layan!

urs look so tempting! dah kira tere utk first timer ;)

Ninie Hanis said...

nampak sedap tu kak izu..dap..dap.. :)

kawan kita bagi tips.katanya masa rebus keledek tu,potong tapi jangan dibuang kulitnya.kira nak kekalkan khasiat dan nutrient la kan.pas dah rebus nnti senang je skin nya tanggal.just to share hihi :)

ishamizu said...

Thanks all for dropping by! Really appreciate your comments, your tips and support..! really appreciate..hihi.

εïзmummyHazaεïз said...

klu area Perak gelar kuih ni, kuih gelang.. sedap makan time paneh2.. Hehehe