Sunday, June 3, 2012

Our Family Room

Salam.

Lamanya tak update blog ni sebab agak busy sedikit bulan ni. Huhu. Macam tak tahu nak update apa pon ye padahal banyak je benda nak dicatatkan sebagai kenangan pada masa akan datang..Sekarang ni tengah cuti sekolah jadi boleh relax sket pagi-pagi kalau tidak sibuk nak siapkan Zahin ke sekolah..

Harini nak update pasal family room kami. Rasanya sejak berpindah ke rumah baru, saya tak pernah update lagi apa-apa secara detail pasal rumah ni kan. ;) Oleh kerana rumah ni besar berbanding rumah lama, saya update pasal satu bilik je dulu ok..;)

Family room ni sebelum di make over kan pada asalnya ialah dine room. Kami paling suka bilik ni sebab dia menghadap garden atau backyard. Sambil lepak minum petang boleh menikmati pemandangan kat luar rasa release sangat tension. Oleh kerana bilik ni mempunyai sliding door jadi lighting bilik ni adalah yang terbaik berbanding bilik lain. So sebab tu kami jadikan bilik ni as our family room. Itupon lepas saya dah habis kelas baru ada mood nak buat make over tapi biasa-biasa je. As long as it is neat and cosy, i'll be more than happy. :)



Inilah family room kami. Agak besar, terang dan cosy after the make over. Bolehlaa kan..;) OK, cuma klu ada rezeki lebih nanti, hubby nak tukar tv tu kepada tv baru..hihi.


Family room view vertical. For me plain table cloth tu membuatkan bilik ni jadi lebih luas manakala rak tu lebih kemas klu fitted to the wall kan..Klu ni rumah kami, mungkin kami buat cabinet kt situ ;)


Ok meja makan ni look so sweet for me dgn adanya flower vase tu. Klu dapat fresh flower everyday lagi sweet. cuma maintenance je la tinggi ;D


Before this, kami cuma ada single seated sofa aje. Just last month baru kami dapat beli double seated sofa tu. Since then bilik ni jadi lebih cosy untuk lepak-lepak. Sebelum tu asyik berebut je nak duduk ats single sofa. hihi.

Breakfast table. Like my plain white colour canister. Matching dengan toaster kan. hihi. Sesuai jgk letak atas table cloth strawberry tu..;)

Mantel tempat deco2. Sebelum ni cluttered but not now. I put my mini teapot collection. 2 biji lagi kt dlm bilik tidur. All i got at the very cheap price. 12 biji dlm 10pound je kt carboot sales.


My collection in zoom in mode. Jam tu hubby minat betul. Bila dah gantung, saya tengok cantik plak. Mata hubby ni boleh tahan jgk taste dia. ;)

Ok tu je..yg penting family room ni cosy bagi kami anak beranak. :)

20 comments:

Ninie Hanis said...

santek dan neat your family room.very nice n comfy..wah,br pindah rumah mesti excited nak menghias kan..bila pindah rumah tu yg syok tu.

Lady Lavender said...

bestnya dapat umah luas...sesuai bagi yg ada anak tengah membesar. Nice...

dyana "his other half" said...

bestnyaaaa. cantik la. pandai izu decorate. yg white canister tu best la izu. beli kat sana ke? mahal tak? hehe, berkenan lak.

Nadine said...

looks cozy, ceria n comfy. good job dear.

alalala, comelnya teapot collection tu!! suka la!!

mommyNadia said...

sweet sgt..suka! ;)
Izu dah pindah rumah lain ek?

yusparisa said...

lalim,

cantiknya white canister tu, mini teapot collection tu pun kiut miut...pandai betul lalim hias rumah..

ishamizu said...

Ninie

Thanks dear..mmg syok cuma time and budget constraint je. Hihi

ishamizu said...

Lady Lavender

Tu la alhamdulillah. Kurang sket tekanan dOk rumah without sharing house anymore. Ank2 pon bebas berlari hihi

ishamizu said...

Che Dee

Thank you dear! Cuba2 je deco tue..hihiLupe nak habaq, canister tu pon carboot sales mari..£5 pOund kot satu set tu klu tak silap. :)

ishamizu said...

Nadine

Thank you dear! Biasa2 je tu hihi

Hmm comel kan tu yg izu bargain n grab sume..pening kpl seller tu sbb dia nk jual satu teapot tu £2 tp izu dpt 12 dlm £10 je!! Dia give up n ckp you're good..keke

ishamizu said...

Mommynadia

Aww thank you..! ;)
Sweet la sket kn than before ;)

Yup dear pindah rumah baru tp lama dah since last December cuma baru ni je dpt kemas n make up sket hikhik
Aritu Aimy dtg bwk MIL dia..sampai dah dia rmh izu ni hehe

ishamizu said...

Yusparisa

Lalim, thank you..!! Carboot sales mari je tu!! Hihi. Nway Suka deco tp tadelah pandai mana hihi..cuba2 lg..

mommyNadia said...

Itulah ada tgk u'olls punye instagram that day, tak sempat nak comment..
So happy both of u dah jumpe..my besties since form 2 tu..;)
Waaa..tgk gmbr Izu masak sedap..pandai lah!!

RuZaNNa said...

Suka rumah org putih sbb fully carpeted.. cuma bila tumpah sakit kepala sikit nak bersihkan.. hehhe
looks really cozy izu! takpe perlahan2 tambahkan asset dlm rumah tuh.. barulah rasa appreciative when the new item comes :)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

nampk sgt2 selesa..:-)

Mrs. Ishamizu said...

Mommynadia

Hehe biasa2 je dear..tu je masakan plg simple dan yg i confident hee..

wow bff rupanya..;) hope the friendship last forever k..Amin. :)

Mrs. Ishamizu said...

Ruzanna

Betul tu Anne, tu yg mcm payah dan jenuh nak potty train Iris, dia asik terkucil je ats carpet tu..huhu..;D

Thanks dear..! ada sofa baru tu baru rasa cozy sket ketidak masing2 cpt2 je nak naik ke bilik tido..hehe..

Mrs. Ishamizu said...

Rose

Thanks dearie..;)

sitiezahim said...

waaahhhh kagumnyaaaa....bes la ada bilik2 banyak camni...umah kami hanya ada satu bilik tidur dan satu living+dining hall..huhuhu

ishamizu said...

Hajar

issokay, ktrg pon pnh duduk rumah flat je thn lepas..yg ptg ada tpt bteduh rite..n selesa biarpon kecik..:i'm sure your house pon selesa and cosy jgk! :)