Wednesday, September 25, 2013

WW: The Italian Gardens

Assalamualaikum

Kensington Gardens (KG) is enormous. After finished eating our Taza kebabs, we went to explore the Italian Garden. This gorgeous water garden was built 150 years ago which was a gift from Prince Albert to his beloved Queen Victoria. :)

Enjoy the pics!

Daffodils along the way to Italian Gardens so wajib buat photoshoot kejap! so ceria and mood ada baik juga. hihihi

My cheeky boy and I. Nway, It was early Spring time so only some daffodils already bloomed. Klu sume tgh bloom at the same time mesti lagi nice, kan.

Hihi i love this pic! Thanks Sayang! ^_^

Sebab utama tak nak bergambar dgn ummi. They were chasing the squirrels!! Can you see the little poor thing? ;D

Londoners and the fully-bloomed cherry blossom trees. :)
Finally, here we are! Gotta love the beautiful landscape designed by James Pennethorne. ;)
as soon as we entered the garden, the first thing my eyes laid to was this bed of flowers especially the purple Tulips. Me likey!!!

so gorgeous, aren't they??....:)
Hoho London maraton hihi. nway nampak tak kendi (urns) kat belakang tu? ianya antara special features of Italian Garden. Penyeri gitu..hihi

zoom in sket. Katanya ada five main design kendi-kendi ni such as The Swan's Breast, woman's head, ram's head, dolphin and oval. for more info, kindly Google. :P

and this old and worn out fountain is the central attraction of all..tp dry plak masa ni..huhuu. 

and also sexy statue...so sila amik gmbr ni sambil pejam mata. hihihi 

lepas tu dapat tengok swan dgn telur2 dia..;)

gorgeous creature, subhanallah! 

The Long Water aka the Serpentine river flows through Kensington Gardens into Hyde Park...so serene. and that's why the Italian Gardens is also known as the water garden. 

skodeng swan :D:D:D

ada sorg tu dah terlepas ok!!! aduihai....mujurlah Babah dpt 'tgkp' huhu..and lucky the fountain tak keluar air ketidak basah kuyup.

wildlife at Serpentine :)

and lastly but not least...the photo of the day by Mrs. IshamIzu hihi

So that's all for Italian Gardens. ^_^

Actually there are other attractions at KG such as The Albert Memorial, The Diana Princess of Wales Memorial Walk, Diana Memorial Playground (already went and will share about it next time in shaa Allah ;)), Kensington Palace, The Peter Pan Statue, Serpentine Gallery, and etc. Just to name a few..

Hopefully, we can visit other attractions. Really wish to visit Kensington Palace plak..:)

20 comments:

Yus Mohamed said...

Assalam Izu...
Cantiknya... rindu nak pegi sane lagi. Comel sangat budak bertiga tu... dah macam model kanak2.

Farikica said...

Daffodils everywhere...cantik! Gmbr2 ni ambil masa bln 9 ker...? By this time of the year dah menggugurkan daun2?

ishamizu said...

Yus

Wsalam. Apa kabo, Yus? Rindu kat Yus..klu la Yus ada lagi kat sini boleh kita pergi Kensington Gardens sama2 kan. Nway, tq aunty Yus!;)

ishamizu said...

Farikica

Masa ni ambil time Spring, bulan 5 haritu. Sekarang dah Start gugur daun sbb baru je masuk Autumn last weekend. Nway, tq singgah sini..:)

Kakzakie said...

Seronoknya kakak tengok anak-anak berkejaran. Hamparan bunga tu yg membuat mata kakak tak berkelip..

Hero pulak dah terlepas mujur tak terjebur hihi...

my name is ivana said...

Subhanallah,
Cantiknyaaaaa...

Ni rasa2 kalau stress, duduk ja depan bunga2, boleh reduce stress.. Hihihi
:)

ishamizu said...

Kakzakie
Kids mmg suka pegi park kan sbb boleh bebas berlari. Kita pon suka sbb dpt tgk bunga! Hehe

Thanks ye singgah sini :)

ishamizu said...

My name is ivana

Cantik, kan? Subhanallah

Betul time spring hlg stress n depression setelah facing 3months winter. Mcm therapy bila tengok bunga2..:)

εïзmummyHazaεïз said...

Salam.. cantiknye izu. Subhanallah... hilang segala stress bila tgk gambar izu. Apatah lagi bila tgk real kan...:')

nurbijen said...

comel la budak2 tu dgn daffodil... opps, ummi posing dgn daffodil pun cantik juga....
mmg KG sgt besar... kami pun sempat jejak beberapa tempat jer termasuk italian garden ni tapi tak dapat snap banyak gambar sbb budak2 seronok explore sana sini... ajak bergambar pun buat tak tahu jer.. sabar aje la :)

sitiezahim said...

salam izu... suka spring kan sbb cuaca pon bes je.. hehe.. kejap je dah masuk autumn kan.. subhanallah..

Mama Haraz said...

Bestnya dapat tgk swan dengan eggs dia! Magical feeling.

Ktorg tak sabar this weekend spring festival dekat botanical garden :) tapi dslr demam pulak hu hu Pakai je la tough ni.

Buat la autumn post! Mesti comel je your kids surrounded by orange :D

rostina76 said...

nice pictures…..seronok tgk 3 beradik tu. rasa happy je browse gambar2 ni sbb dorg happy….muah3x...

ishamizu said...

Mummyhaza

Wajib pegi tgk bunga ni lepas 3bulan berhibernasi hihihi..time winter sume pon dull n gloomy je kan

Nway, alhamdulillah. Tq dear :)

ishamizu said...

Kak Nur

Hihihi budak2 kan, mmg suka berlari an explore sana sini. Takpelah next time ada rezeki turun London lagi bley explore other attraction kt Kensington Gardens. Ktrg yg dok sini ni pon tak habis cover lg huhu

ishamizu said...

Sitiezahim

Tu la kan, missing Spring so much! Aih ni dah musim sejuk ni mula2lah ank2 izu athma. Hrp2 this year tak teruk mcm last year. Amin!

ishamizu said...

Mama Haraz

Tu la tak sangka dpt tgk swan n its eggs, super happy! Hihi

Wow syoknya spring festival! Enjoy k n take a lot of pics. Nanti update k! ;)

In shaa Allah klu ada rezeki mmg akn but Autumn photoshoot lg mcm every year sbb it might be our last Autumn here huhu. Sobs!

ishamizu said...

Kak Ros

Tu la jln2 outing mcm ni kene make sure the kids happy and enjoy kan baru kita pon enjoy. Hihi.

lala yusof said...

cantik2 semua pemandangan dlm gambar ni

Lisa Tjut Ali said...

wah antik-cantik sekali gambarnya
suka saya lihat gambar halaman yang berumput hijau tu, comelnya anak-anak bergambar