Tuesday, December 28, 2010

WEATHER SHOCK

We were welcomed by extremely cold weather in winter. The mean of the temperature in the first week of our arrival was only between -2 degree and 0 degree celcius. The coldness was undesribabled. Huhu! And it was snowing in the following week though. So that's when The Eins had started to fall sick. Mula-mula dua-dua kena selsema, esoknya Zahin demam diikuti pula oleh Iris. Bila sakit, dua-dua meragam, bad mood, tak berapa nak makan dan minum. Sedih sangat tengok keadaan diorang masa tu. T_T

Zahin's temperature went so high during night and so hot until she claimed her eyes were also burning. :(

Mujurlah Yus ada juga beri sebotol Tamarind paste jadi dapatlah ummi jerlum kepala dan lap badan dia dengan tamarind water. Pipi dan bibir pun sampai dah naik merah dan kering. Ubat demam, Uphamol, Nurufen dan Calpol sekejap aje berkesan, lepas empat jam panas balik. Kalau pergi klinik pun sama jugak rasanya. :(

BTW Iris pun sama jugak, cuma tiada gambar je. Tak sempat daaa..Once caught in cold and fever in winter, it would take some time to be fully recovered. Tapi Alhamdulillah up to date The Eins dah sihat..:) So atuk, atuk, nenek-nenek, pakcik dan mak cik jangan risau k, insya Allah ummi dan babah akan jaga The Eins baik-baik kat sini. ;)

P.S Today is Tok Mak's birthday. Happy 53rd birthday, Tok Mak! We love and miss you so much. :)

Wassalam.

12 comments:

yusparisa said...

kesiannya zahin&iris..budak2 demam memang risau kan, meragam&merengek2, berat pun cepat je turun..take care ya..

MOMMY NADIA said...

pity the eins!
hopefully both them dah fully recovered..

u too dear take care ;)

ishamizu said...

Yus

Betul tu, risau betul klu berat diorang turun. kt sini very particular sikit hal2 ttg brt bdk, sng je nti dorang kata abnormal..:( padahal Asian mmg petite2 kn? Nway, TQ dear..

ishamizu said...

Nadia

Alhamdulillah derg bolehla dikatakan sihat bbanding minggu lps..klu nk ikutkn ada lg saki-baki batuk dan selsema ni..huhu..tp skrg dah aktif, dah bselera mkn which are fine to us..harap2 cpt sembuhla. Oh ok dear, TQ. u tk care too k. :)

azimah fauzy said...

kesiannya.. sampai bungkus camtu skali ek.. moga xberlarutan demam bdk bedua ni.. amiin. ummi pun kena jg kesihatan jugak tau.

off topic~ k.Izu da start check up kat sana ke?

ishamizu said...

Amin..insya Allah, doakan kesihatan ktrg kt sini k. TQ Ima, u tk care too taw.

Nway, blom cek lg kt sini. appointment hr jumaat ni. tu pun baru routine check, blom pregnancy check lg. kne wat appointment dlu..huhu..

Nadine said...

Izu, sayunye tgk gamba zahin tu. Nak menitik air mata Nadia. alhamdulillah anak2 izu dh kembali sihat. I know ur strong, dear.

Take care all of u. would love to hear lovely stories from London :)

ishamizu said...

Nadine

Mmg sayu hati..nangis tk yah ckp la..huhu..sejuk2 ni bila ank2 sakit lg rasa miserable sgt. tp tu la, kene kuat kn. :)

Nway TQ dear.. *hug* nti free izu update lg k..;)

mommaholicSURI said...

Oh kesiannya kat Zahin!!!!! Alhamdulillah both of them dah ok and kembali cheeky. hik hik. Suka tengok Zahin nyakat Iris. Ada2 je princesses Izu ni kan? :)
Umminyer sihat x? Take care dear.

ishamizu said...

Nuurill

Hihi alhamdulillah diorang dah sihat, mmg dok menyakat je antara satu sama lain..Iris pon dh pndi menyakat along dia skrg..smpi Zahin menangis! cheeky btul. kiki..

Nway, Izu sht..alhamdulillah..TQ for ur concern n i hope u r fine too dear..tk care too, k? :)

Frau Azmir said...

Hi izu! br tau izu ade blog, tu pun trnampak dlm ayu nye blog. weather shock ni mmg biase, last year kitorang smpai musim sejuk gak tp x de la yg demam panas, just runny nose all the time hehe!

ishamizu said...

Hi Kak Nana rupanya..! ingat sape td Frau Azmir ni. hehe ;)

Oh ye ke..runny nose ok lg kn..ni mmg smpi demam panas, risau betul Izu haritu. tp skrg dh ok, alhamdulillah..

Akk pon ada blog eh..best2! nti keep in touch k..Izu favourite kn link akk k..TQ in advance..