Tuesday, June 14, 2011

UK Tour: Oxford

I took my own sweet time to update this, didn't i? Too much to share but so little time to do so. Maklumlah 2 weeks punye cerita. Ayoo, jenuhla nak update. But, i'll try my best and will slowly update.

Nway, we started our journey on monday, two days after my parents's arrival. Alhamdulillah, that day mak n abah were in the pink of health and fit for the upcoming long journey. (Hihi tak sngka sekejap je jetlag nya. :D)After finished loading our trunks in the van, we finally departed at 10am. Huhu penuh van, barang smpi ltk kt kaki! (Hubby bought the van before i delivered Zafri. Dah berlima kan so sesuailah pakai mpv..tau je la brg baby je dh byk mana kn. inikan pula 3 babies ;p)

So the places that hubby nd me planned to visit started with Oxford. So from our house in Stratford, it took 1 hour and half to reach the city. Jauh jgk. Since we were running out time we just roamed the city. Meaning we had sighseeing from inside the van. huhu so sad. So limited pics were taken at Oxford.

   


Oxford city is a very beautiful city. Most of the buildings is historical looking. Gorgeous and unique, i adore!! Oxford university is one famous education center and is the top 5 university in the world. The university buildings are scattered around the city. Masa pusing2 city, we bumped into The Trinity College building. (Tpt Harry Potter shooting ;)) Gah gila bangunan dia hokey n sgt cantik lah. Only me je yg turun drpd van pegi tgkp pics. Tapi tak dpt angle yg baik. (Tak terer salahkan angle lak yer..;p) I thot i could pay a short visit inside but unfortunately it was close to visitors during that time. Hmmmm sad. :( (Klu masuk kene bayar. ;))





City sighseeing bus is available too. Tapi kami jalan kaki je. Jimat, dan boleh exercise sekali. Lagipun kami tak de niat pon nak cover semua tempat di sini. For me, pegi sendiri2 lagi efficient bagi kami yg beranak kecil ni. Kalau diorang cranky, nak tidur ke apa boleh balik semula ke van. Tak ganggu orang jgk. Hee. Ummi nak breasrfeeding Zafri pun senang. Ada port. ;) Cuma kene bawa/sediakan coins banyak2 untuk bayar parking. Carpark is limited, berbayar. Jangan parking sebarangan.Huhu ktrg dah brp kali kena saman kt London, bukan sbb parking sebarangan yer tp parking terlebih masa. Terlebih satu saat pun dia saman taw. tak psl2 terbang 80pounds, tp klu byr awal dpt 50%diskaun, but yet still mahal lg kn..:(

Ok Tbc. Duty calls! Wassalam.

20 comments:

watachiwa said...

bestnya dapat gi jenjalan

yatispeed said...

cantiknya gambar kat blog izu ni..lebih ekslusif daripada yang kat FB! gambar2 pun lagi hidup..maybe sebab izu upload gambar saiz L kan? hehe..natni abis duty calls, update gambar lg yer? lawak la iris tu. tok bah tolak pun dia still leh curi2 tarik baju tokmak lagi..rebutan kuasa cucu nih..hahaha..sayang sangat tgk determination dia..ikut babah la tu kan? heheeh..

mommyNadia said...

take ur time dear..

cantek tempat dia kan..bersih aje..
btw,Izu time ni dah abis pantang ker?

bilalah agaknye I boleh smp London u!

ishamizu said...

Ija

Org lps pantang dpt jenjalan seronokler..muka pon hepi jek. cuba kene smbg pantang, huwaa..hihihi..

ko dh sht ke?

ishamizu said...

Kakak

Aah tetiba nk upload saiz L plak. may be sbb tk byk gambo kot tu yg nmpk xclusif sket padahal tak ponn..hihi..

Ha tu la dianya..dh Zahin lg tk leh pujuk kan nk tok mak jgk, tpaksa la tok bah tolak tp kene bganding dkt tok mak..nk pgg bju mak cam tu..mmg kelakar keke..

Ok free2 nti izu smbg lg. :)

ishamizu said...

Nad

Lama sgt jd rindu nk update blog kn? bler dh start mcm gian gitu. kiki.

Hmm bersih dn cantik dear. Oh masa ni i dh hbs pntg..i pntg 40 hr je u..tu pon lbh krg je. sad..huhu..

Insya Allah one sweet day..mn tau u nk further PhD, leh la apply kt sini u! :)

Ninie Hanis said...

aah la,gambar yg akak upload besar size nya.puas ati tgk.hehe..

sy pun pernah sampai oxford,tp sebab bank holiday dia tak bukak jugak utk visit padang yg dikatakan harry potter main quidditch game tu.

dining hall dlm citer harry potter tu pun ada kt salah satu college oxford kan?harap2 sy dpt repeat oxford trip.

waaa mpv! sesuai la kak,senang kan.tgk gambar 2nd last tu,nak jugak Iris pegang baju tok maknya ye.hehe :)

mommaholicSURI said...

The only Europe land i've ever stepped on it was Amsterdam. Mmg cantek bangat. The building, the scenery, the people. Ehem ehem :) Bestnyer Izu dapat jalan2 selalu kat sana! Pulak tu parents dtg kan. Lagila excited!!! :)

ishamizu said...

Ninie

hehe puas ehh. klu tau awl2 upload saiz bsr mcm ni. :D

Aah amin. hopefully akk pon leh repeat lg la trip to Oxford. suka sgt. klu dpt gi pdg quiidditch ngn msk dining hall HP tu lg best kn! ;)

Hehe dh tpaksa beli mpv. klu kt msa ketakecik tu still fine..kt sini sme kids nk kene dok dlm carseat..sme2 gedabak..sempit keta kecik dulu tu..hihi ni pon van mcm tk muat jgk. huhu sabo je la..nk kene bli lorilak agknyA? hihi..

Aliana Isma said...

sgt suka pic semua... cantik2 belaka... :D

ishamizu said...

Nuurill

Amsterdam pun best and cantik2 kn bangunan dia..:)ish klu ada rezeki, mmg izu nk g lg..tgk tulips kt keukenhof lak ke kn..hihi..

So bila nk dtg Europe lg, UK plak la..;) ur so lucky dear, merata pegi even on biz trip ttp best taw!! Nway, TQ dear..bwk mak abh jln2, ktrg tmpg sekaki lah. hahaha..

ishamizu said...

KLong Isma

TQ k.long..! gmbr2 klong pon cantik2 taw, i likee! :)

Meh la plan trip ke sini lak, leh kita jmp..dh lama tk jmp klong, miss u my beloved-4yrs-UIA roomate! hihihihi..

Nadiah Sidek said...

memang cantik la! suka dgn scenery kat situ. bangunan2 tu cantik

ishamizu said...

Nadiah

Yup, cantik. Izu pon suka banget. hihi. Nway, Tk sbr nk baca ur post-vacation n3 gak. ;)

Rafidah said...

larat ke parent Izu jalan jalan tu. penat jugak kan ronda oxford tu. kita yg muda ni pon lenguh kaki. banguan memang superb lah. horor pon ada gak. akak dh pegi dah.

ishamizu said...

KFidah

huhu tak larat jgk klu lama2 kak. kesian..parents izu. Klu dah letih sgt tu, mak abh stay dlm van je.:) ktrg je kuar snap2 pics skjp klu jmp tpt menarik. tp betullah, kita yg muda ni pon cpt surrender kan. hihi..Ic, bestkan Oxford? Izu dh pegi sana 2x tp still tk hbs cover lg kak..huhuhu..

Mama said...

izu..percaya tak...ct tak pergi oxfort masa dok uk dulu....somehow tak sampai...tak per2...nanti kalau ade rezeki boleh pi lagi...haih...

boh gambar banyak2 ek...sedap cuci mata..:)

Nadine said...

Izu dh pegi Oxford, BESTNYA!!

Izu tau tak, my ambition masa school dulu nak jadi lawyer mcm arwah abah. mmg impian sgt nak masuk Oxford Law School. Siap berangan, tak dpt belajar sana, nak pegi melawat pun jadila. Jadinya, I sgt jeles kat u!! :P

ishamizu said...

Mama/Ct

Ct, biasalah tu..aku dulu pon sama, ada tpt yg korg pegi, ktrg tk pegi. insya Allah mn tau one day nk dtg sini mkn angin ke..jgn lupe pi Oxford k. hihi.

Ok i'll try to upload it soon k. Take care! :)

ishamizu said...

Nadine

Ye, izu igt Nadia ada ckp dulu. Bestkan Oxford. Klu dpt bljr kt situ lg best! :) Hihi don't be dear but Izu pon dulu jeles jg kt abg sepupu, dia wat degree until master kt situ. so sgt lama, 6 thn gitu, puaslah dok Oxford city yg cantik tuh :D