Sunday, November 27, 2011

Maal Hijrah 1433H

Hijrah is an arabic word. It comes from the root word hajara. It means leave. For example, leave from one place to another place or leave bad things for good things are Hijrah. The history of our beloved Prophet Muhammad S.A.W and Muslims who left Makkah to Madinah on 1st of Muharram has been the starting point of Hijriah years in Islamic Calendar.

During Maal Hijrah last year, we had actually left Malaysia for London without ever realized it. That's the biggest Hijrah that we've ever made. Since we had Visa problem, we had to postpone our flight like three or four times until hubby finally changed the flight ticket to 6th Dec last year. We arrived in London on 7th Dec where it was Maal Hijrah 1432H.  Only then we realized that all has been best planned from Allah so that we can remember our Hijrah was for something good. When I think deeply about it, I feel so blessed because before our arrival, UK was having a bad weather and heavy snow that caused many flights to and fro the UK delayed, cancelled and also airport closure. Oh my, we knew from the news that many passengers were stranded at airport for days. For me we better be stranded in our beloved country rather than anywhere else rite. :)

For Maal Hijrah this year, we will Hijrah again. This time, we will move to another house in Ilford. Currently, our flat is in Stratford which is known as 2012 Olympic Park and where the new megamall Westfield is located. By now, Stratford is quite famous globally and has becomes the centre of attraction but it will not hold us from moving out since it is just 20minutes driving from Ilford. Hihi. We still feel a bit reluctant to move though since it was the first city that we live in and have been here almost a year. So, all the ups and downs had created so many memories. Be it good or bad, we love the city and feel that we belong here. Arghh now talking about the sentimental value. Hahaha.

Anyway, we have to move for the sake of kids. They deserve a better house and the house we will move into has a garden for them to run out and about freely. Rumah yg skrg ni wpon comey n cosy tp paham2 je la dok flat ni, diorang tak bebas. Dan dah berapa kali ktrg kena sound dgn jiran bawah. Apetaknya the Eins berlari dan bkejaran mcm nak runtuh rumah . Huhuhu. So pindah is the best way. TAPI Yg tak bestnya nak packing brg2 setahun ni dgn Siksanya tido berlima ats satu katil double..sbb katil bunker the Eins yg beli kt ikea dah dissembled..Hihi.

So tentatively, ktrg mungkin akan pindah masuk ke rumah baru pada 1hb disember ni cuma barang2 lmbt sket iaitu pada 3hb. sbb haritu sabtu cuti jadi sngla nk minta tolong kawan2 kt sini angkat brg. Nanti sy update lg cerita pindah ni dgn gmbr rumah baru sekali k insyaAllah.

Sempena tahun baru ni, sy ada byk azam plak. Tahun lps punya azam, 2 dpd 3 tcapai. First Dapat bb n its a boy, keduanya dpt smbg master study Alhamdulillah. this year yg 1 tak tcapai tu(secret) will carry forward this year. Tu yg jd makin byk azam thn ni. Hihi. InsyaAllah i will try my best. ;)

Lastly, salam maal Hijrah to all. Hopefully this year will be better than last year for all of us. Amin.
Wassalam.


Sent from my iPhone

13 comments:

Puan Gee said...

salam tahun baru izu... bgs le pindah rmh dr asyik kene sound... member akak pun dl slalu citer kalau anak bisinng sket je jiran bwh sound, tp kalau anjg dia menyalak blh plak buat tak tau...
hope u all happy kat rmh br nnt...

ishamizu said...

Salam kak Gee.
Betul tu..better pindah kan. Jiran ktrg ni mula2 je sound lps ktrg kasi ank2 dia main kt rumah ktrg baru dia ok sbb baru phm kot mcm mana bisingnya ank2 dia pon turut sama2 melompat. Dia kt bawah baru dia tau bkn nya sng nk control bdk2 kecik kan..lari lompat mmg xtvt favourite derg! Hihi. InsyaAllah kt rmh baru krg sket tension umi n babah, lantak derg la nk lari n lompat mcm mana pon :D
Thanks kGee.;)

dyana "his other half" said...

salam maal hijrah to u, hisham n ur lovely kids as well.

bestnya pindah rumah ada laman tu. mesti cantik kan. tak sabar nak tengok ruma baru korang. cepat2 update tau :).

ishamizu said...

CDee

Thanka dear! InsyaAllah akn diupdate lps settle down sume k :)

Nadine said...

Waaa, besar makna hijrah dgn izu n family kan? :) Bestnya dah nak pindah rumah yg lebih best. Tak sabar nak tgk photos rumah baru uolls. Esok eh pindah, mesti buzy kan?! all the best izu!

ishamizu said...

Nadine

Tu lah kan..:)

Nway Klu sume dh settle n tade aral melintang, nak pindah harini dear.insya Allah Nti izu update k. Rumah baru ni jauh lbh baik la dpd eumah skrg tp byk lg rmh lain yg lg best tp tak mampu nk sewa plak ;D

ishamizu said...

Thnks nadia!;)

sitiezahim said...

betul bab pindah sgt seksa..kalau kt msia rasanye takde masalah sgt tapi kt sini memang yaaaa ammmmpuuunnn...hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ooo so dah pindah umah la ni..bagusle kan. semoga dpt kehidupan yg jauh lebih baik..:-)

Nadiah Sidek said...

selamat pindah rumah baru. ada anak-anak kecik memang gitu. ni pun mujur dapat rumah bawah. kalau tak maunya jiran bawah pening kepala. hihi..

ishamizu said...

Hajar

Setuju! Kt sini tade helper..packing satu hal, nak unpacking plak nti aduiyai pengsan! Dah la bb skrg clingy je..ssh ummi nk tlg babah kemas. Klu kt Msia sng, ramai leh tlg jaga, kan? Kt sini? Apakan daya..hihi

ishamizu said...

Rose

Aah dah pindah, rumah ok tp blom dpt unpacking lg. Amin. Tq byk2. :)

ishamizu said...

Nadiah

Tula org ada ank patutnya phm la kan, jiran kami tu hmm siap sound lg..sbr je la. Untung you all dpt rmh bwh, rumah pon cantik, kt kawasan cantik. ;)