Wednesday, January 19, 2011

WHEN, WHEN, WHEN?

Family di Malaysia selalu bertanya "Zahin dah sekolah?" atau "Bila Zahin nak sekolah?".  Jawapan yang diberikan selalunya belum lagi, tengah tunggu surat. Hmm bila lah agaknya surat nak sampai ye. Kesian Zahin dah tak sabar-sabar lagi nak pergi sekolah lepas bawa dia ke Maryland Primary School tempohari. :(

Actually, minggu kedua lagi berpindah ke sini hubby dah bawa semua dokumen yang berkaitan pergi ke sekolah bertanyakan hal ini. Pihak sekolah sarankan hubby register online untuk menentukan sekolah mana. So, balik ke rumah hubby terus registerkan.

Registration telah diterima dan dalam proses tetapi keputusan hanya akan diumumkan selepas pertengahan bulan januari kerana tarikh tutup pendaftaran ialah pada 15 Januari. Hari ini dah 19hb tapi masih belum ada berita lagi. Pagi tadi posmen hantar surat, Zahin kata Zahin dapat surat. Tengok-tengok bukan surat dia. Nampak sangat dia tertunggu2. T_T  Tak pe sayang, kita tunggu lagi ye.

Muka ceria dan excited nak pergi Maryland Primary School. Kalau rezeki Zahin dapat sekolah ni, boleh hantar dia jalan kaki je.


Sekejap je dah sampai kt main school entrance. Muka Zahin yang dah tak sabar-sabar lagi nak masuk ke dalam. :) Iris lak tpejam mata. hihi.

Kat kaunter receptionist. Sementara babah serahkan dokumen2, ummi ambil gambar Zahin yang asyik tengok sekeliling. Cantik sekolah dia..;) Di dinding terpampang hasil kerja seni murid-murid. Kreatif2 belaka. Maaf tiada gambar sebab lense saya ni sbnrnya 70mm-300mm jadi susah nak ambil dr jarak dekat. (Bilalah kit lense nak sampai ni? -_-)

Baby ni pun seronok explore. Yang bestnya sekolah ni siap ada nursery sekali for kids from 2yrs old until 4yrs old. Pihak sekolah kata Iris boleh register bulan depan bila dah masuk 2yrs old. Tapi ummi rasa kesian  dan sedih plak nak masukkan dia ke nursery, cam awal sgt. Tapi tengok gaya Iris ni, dia lebih independent and lebih friendly berbanding along dia..

Kalau masuk nursery pun bagus juga, boleh adik ikut along ke sekolah. Along ada kawan. (macam satu group ;p) Lagipun buat masa ni along pun masuk nursery dulu. Bulan September nanti bila dah cukup 5yrs old baru naik year 1. Rupanya sekolah kat UK ni advance 2 tahun dpd Malaysia. Kids 11 yrs old dah enter secondary school. Nanti balik Malaysia macam mana la ye, bley lompat kelas ke? :D

 Ah itu lambat lagi. Yang penting sekarang ini, ummi dan babah setiap masa berdoa agar Zahin dapat masuk Maryland Primary School as soon as possible. Dekat je dengan rumah. Ummi yakin yang Zahin dah ready ke sekolah and will enjoy there. Insya Allah, Amin! Jadi atuk, nenek, pak cik, mak cik dan aunty2 semua tolong doakan sekali ye..TQ! XOXO :)

Till then, Wassalam.

21 comments:

irradhil said...

wahhhhhh.....besnyer zahin dh nk skolah.msti teruja nk pkai uniform.hehehehe.balik2 jer trus bercerita kt umi.zahin seronok umi pn seronok kan!!!cam esya la....ader2 jer words@song@story mory dr nursery die.klu aku xphm...pndai lak die marah aku!!!hahahah.

psni speaking london la zahin ni....malu la aku nti.aku dhla xreti.hahahahaha.

hugs n kisses 4 ur princess...

ishamizu said...

Irra

How r u, lalim? bz ke? lme tak nmpk! hihihi..Nway, mmg tak sabar ni tgu surat..seronok nk hntr dia pg sekolah. lgpun risau jgk, sbb Zahin tade experience, tkt nti msk yr 1 dia tk leh bdikari plak. At least msk nursery dia dh bcampur dn belajar bkomunikasi kn.

Hmm bestnya Esya, mst dh pndai mcm2 tu..nti sng la Dina cpt blajar dpd Esya, kn?;) Ala, aku pun sama je wei..nti aku nk bljr english dpd Zahin. hihi.

Ok, hugs n kisses to ur princesses too! :)

Fadhilah Rozley said...

wah wah Zahin dah nak msok skola! best best.. Iris pon nmpk interested jek nak ke nursery.. hehe.. lps nih zahin n iris speaking jela.. kalah kak dhila! hehe.. take care yeaa, hugs n kisses for Zahin n Iris :)

ishamizu said...

Dhila

Hehe amin! kecian Zahin tk sekolah2 lg, klu kt Msia, rakan2 sebaya sume dh pegi sekolah. Hmm Iris mmg..rasa klu anta dia ke nursery, tade masalah insya Allah.:)

Hehe, amin again..mudah2an derg ni good at English, boleh speaking dgn baik nti..Ala k Dhila lg sure speaking berabuk ni! kn, kan? ;)

Hugs n kisses fr them too. ;)

Frau Azmir said...

wah advance 2 tahun, kat cni pulak lmbat dekat setahun.. contoh cam afeef, tahun ni patut drjah 1 kat m'sia, tp kat cni masih tadika lg, bulan 8 nnt baru masuk drjah 1.
bagus la zahin suke gi skool, nnt ramai kwn2, bole blaja cakap, x de la die boring dok umah je..
best klu anak2 pandai english :)

ishamizu said...

Kak Nana

Ic, tk pe lah mana2 pun, yg ptg Afeef dh sekolah..dgr2 hot stuff ye dia? handsome la katakan! hehehe..

Hmm betul, at least kt sekolah dia bkawan ngan rakan2 sebaya, tadelah tkurung jek kt umah ni..patu bgado dgn adik dia..tp nti dia gi school, sunyi plak. hehe..

Amin! mmg harapan tinggi agr derg ni pandai English sbb umi dia tk pndi kn..nti bleyla umi bljr ngan derg. :D

niza et sofia said...

Salam Izu,
keputusan utk masuk sekolah tu bukan tengah bulan ni, bulan 4 nnti baru tahu, Zahin ni apply utk kemasukan bulan 9 ni kan. Kalau macam tu dia sama lah nnti dgn Sofia utk kelas RECEPTION 2011-2012. (Reception ni macam kelas tadika 6thn kat Msia tu, preparation class before entering Year 1 ) Buat masa sekarang ni Zahin dah boleh masuk pre-school NURSERY class kalau ada kekosongan kat sekolah tu. Utk Iris pulak, just letak nama dia bila dah masuk 2 thn. Selalu budak2 start bila umur 3 thn (sbb dorang dpt early education grant 15jam seminggu utk 3-4thn) just letak je nama dia..selalu waiting list pun penuh.

ishamizu said...

Niza

Wsalam..

Oh bulan 4 baru tau ye..tp yg tu keputusan utk kemasukan bln 9 ehh..Habis yg pre-school NURSERY tu mcm mn kita nk tahu ye? dh tny haritu, phk sekolah suro tgu surat..tu yg ttgu2 tuh. hehe tk pe lah, nti kami pegi follow up lg dgn sekolah. TQ dear..:)

Kiranya Zahin sebaya dgn Sofia la ye, igt kn Sofia muda setahun dpd Zahin..;) apa2 nti izu tny Niza lg k. Skrg ni mls bkk YM, klu YM on sll 'hang' aje computer ni, dah nk kene format computer ni kot. hee..

p.s Ic, klu mcm tu bln dpn ktrg ltk je la terus nama Iris kn. TQ again! :)

ishamizu said...

Niza

Wsalam..

Oh bulan 4 baru tau ye..tp yg tu keputusan utk kemasukan bln 9 ehh..Habis yg pre-school NURSERY tu mcm mn kita nk tahu ye? dh tny haritu, phk sekolah suro tgu surat..tu yg ttgu2 tuh. hehe tk pe lah, nti kami pegi follow up lg dgn sekolah. TQ dear..:)

Kiranya Zahin sebaya dgn Sofia la ye, igt kn Sofia muda setahun dpd Zahin..;) apa2 nti izu tny Niza lg k. Skrg ni mls bkk YM, klu YM on sll 'hang' aje computer ni, dah nk kene format computer ni kot. hee..

p.s Ic, klu mcm tu bln dpn ktrg ltk je la terus nama Iris kn. TQ again! :)

mommaholicSURI said...

Zahin, Aunty can feel how excited you are to be one of Maryland Primary School students. You know, when i was little, i had a wish that my dad will be transferred to Europe so that i could be in the class with Mat Salleh. Hahahaha. Aunty doakan Zahin dapat diterima there ok! :)

And to Iris, Mommy tu nak ada teman kat rumah tu. hik hik. Manja lebih-lebih sikit, bodek2 sikit tau!! ahahaha :)

ishamizu said...

Nuurill

Really? Izu pun sama tau, tp izu berangan klu dpt masuk program ptukaran pelajar ke oversea! kekeke...Nway, Zahin mmg excited aunty, TQ doakan! XOXO. ;)

Hehehe. Hmm tu la setiap kali izu byg kn iris pegi nursery mst sedih..tp ats nasihat ramai, may be ktrg akn letak je nama dia dulu, sbb blum tnt terus dpt msk nursery tu awl2 ni..lgpun iris ni br bley bckp sket2 la aunty. BTW, Oman dok nursery mst dh pandai mcm2 kn! :)

yatispeed said...

zahinku sayang,

sabar yer? camtu la syira dulu..seronok nak gi sekolah. and izu, ambik gambar zahin first day gi sekolah. don't be surprised if suddenly u shed some tears on her first day of schooling..i was
the same too..

MOMMY NADIA said...

dah besar Zahin ek..nak masuk sekolah dah..
Aunty doakan application Zahin berjaya..Amin ;)

Bagus jgak kalau Izu start hntr Iris after 2 yrs nanti..boleh dia mingle2 with mat salleh2 frenz...bestnyer!!

and u pun boleh focus jaga baby ek ;)

neway..nanti dah start scool, jgn lupa update scool kat sane..mesti syok kan!!
* I plak duk berangan..

ishamizu said...

Kakak/chik

Ok chik, dont worry..Chik doakan Zahin cpt2 dpt surat k..sbb smlm Zahin igt posmen anta surat dia lg, so dia slamba je nk bukak. tgk2 surat jiran..adey, koyak sket surat org tu..huhu. :D

Tu la mst banjir punye la...haha. ok, insya Allah nti izu amik gmbr. ;)

ishamizu said...

Nadia

hehe aah skjp je dh 5thn tahun ni. TQ dear for ur do'a..Amin!

Hmm tu la klu dpt tpt nti, izu anta Iris since nursery kt sini 3x je seminggu..okla kn utk early exposure..;)

Insya Allah nti i update lg..u tk care k..;)

Mummy Nenny said...

izu..

hopefully zahin bole cepat2 skolah..wah, best tu advance 2 years dr kat m'sia..nnt zahin pun lg advance la dr kids kt sini..

wish zahin the best of luck..nd buat izu..take care..hug & kisses for iris yg comey tu..

ishamizu said...

Nenny

TQ dear...smpi la ni masih menanti surat. hihi. Hmm kira2 blk advance mcm dlm setahun je since kt sini start bln 9..:)Hugs n kisses to Suha n Hariz too k..;)

dyana "his other half" said...

bestnya dah nak school. mesti bestkan sekolah kat sana. nanti pandai zahin talk london. hehe.

iris comel betul dlm gambar tu. geram tgk pipi dia. rasa nak kiss2 je :).

ishamizu said...

CDee

Hehe hopefully..hrp2 Zahin nti suka la pg school kt sini. Risau klu jd mcm thn lps, dia tak muh gi tadika. Doakan Zahin ok ye. TQ in advance dear..:)

Hihi mmg, izu pun makin geram ngan pp dia tuh..salu jek kene kiss dashyat2 ngan umi n babah dia ni smpi dia mrh..hihihihi.

Nadine said...

Eh terlepas entry ni tadi. bestnya Zahin nak school dah. Agaknye kan Izu, dia dulu tak ready nak school sbb dia nk school kat London nie..hihi :)

InsyaAllah, Nadia rasa kali ni dia dh ready. Do update us on her progress k.

Zahin, all the best, aunty tau Zahin mesti enjoy sakan punye. Nanti bila balik Mesia mesti ckp slang British ;)

ishamizu said...

Nadine

Hehe it's ok dear. Hopefully mcm tu la..dia dok ckp dia nk school kt UK dr kt Msia lg kn..klu ngada2 tak nak school jgk kt sini nti siap lah dia! hihihihi..

Amin! Insya Allah..TQ for ur doa, dear..so sweet of u! izu pon rasa dia dh ready. klu lalu dpn sekolah Maryland tu, konfem je dia ckp tu sekolah dia. :D

Ok, klu ada new progress, izu update lg k. :)