Monday, January 3, 2011

HAPPY NEW YEAR 2011: AT A NEW HOME

Hi, a very happy new year all! How was your new year's eve celebration? We had it at home, juz watching fireworks from our window. Hihi so not much to tell about it. Well, since this is my first entry in 2011,  I guess i would like to replace our new year's story by sharing about our new home. :)

First of all, thank you to Hadzley again for recommending us to our house agent, Zishan. So we had quickly called him on the first day of our arrival. (Kalau boleh kami tak nak lah lama-lama menyusahkan Hadzley dan Yus sepanjang kami menumpang di rumahnya hari tu kan. ;))

Anyway ada rezeki kami, Zishan (pakistanese, kat sini Pakistanese sama hebat berbusiness dgn local citizens tau.) told us there was one which was availabled, it was a 3bedroom flat. Mula-mula dengar perkataan 'flat' terkedu jugaklah dibuatnya. hihi. Tapi bila kami check address kt map.google rupanya rumah teres 2 tingkat. Rumah yang dimaksudkannya tu at  the upper floor, that means ada orang lain sewa at the ground floor.

Oleh kerana keadaan agak terdesak, kami bersetuju juga nak tengok. Bila sampai depan rumah, kelihatan agak buruk luarannya. First impression tu dah kureng..Bila Zishan sampai, dia bawa kami naik ke atas untuk tengok rumah. Wah, not bad.. It was fully furnished with fitted kitchen and wooden flooring. Sewa pon agak murah dgn 3bedroom hanya 850pounds per month. Walaupun rumah kecil, tapi agak cozy and manageabled for me. So we kinda like it..Hehe.

Oleh kerana hari dah suntuk, kami balik dulu dan consider lagi. For us, lokasi rumah dah sangat cantik. Di bandar Stratford (Olympic Park for 2012 n kampung halaman David Beckham, a footballer :D). Hubby nak pergi universiti naik Tube pon station nya agak berdekatan juga dengan rumah. Yang best tu, kedai-kedai/fast food restaurant Halal pun banyak sepanjang jalan utamanya so senang nak dapatkan daging halal. :)

Yang membuatkan kami lagi bertambah setuju untuk sign aggreement secepat mungkin ialah rumah dekat dengan masjid, GP/klinik, sekolah Maryland Primary School dan playground. all are just around the corner! Within walking distance only. Er, cuma satu je yang tak best..apa tau? rumah betul2 bersebelahan dengan gereja! huhuhu.

Tapi bila ditanya2 pada Hadzley, dia kata it wont be a big problem. Sebab selagi kita tak kacau depa, depa tak lah kacau kita. So oklah disebabkan lebih banyak advantage daripada disadvantage, maka esoknya kami pergi ke ofis agent, HomeGain untuk sign aggreement.

Since ada few problems arised, kami tunda hari esoknya iaitu hari Khamis. Once hubby had settled the first month rent with one month of deposit, the house key was given to us. Ingat nak pindah masuk hari yang sama tapi Yus dan Hadzley kata better pindah hari esoknya aje sebab hari dah gelap. Takkan nak angkut barang malam2 kan. Hee. Both of them are so nice, u know. tatau macam mana nak balas budi baik mereka. Semoga Allah membalas jasa dan budi baik mereka. Amin. :)

So below are some pics of The Eins at home. :)

Lepas wean off, beginilah Iris. Boleh tidur/tertidur di mana-mana aje. Ats sofa, ats troli tgh shopping or even at bahu hubby. Kalau BF dulu nak tidur mst nak ada umi. hehe.
Iris dan Zahin lepak kat Sofa landlord yang empuk dan still in good conditioned..;)

Tv pon kepunyaan landlord juga..walaupun tiada remote control tapi boleh main video tape. So video player kt bawah tu uncle Hadzley bagi Zahin bersama-sama dengan berpuluh-puluh cartoon tapes. hehe. Cuma meja putih, pink storage dan carpet tu je kami beli kt Ikea.

So basically, this is how our living room looks like..small je..;) Oh sila abaikan curtain yg sebelah pendek, sebelah panjang kt tingkap tu ye..the fabric choice is also not my taste at all.. hehe. tp syukurlah, at least ada curtain, ye tak? :)

Here is a pic of Iris posed at our dining area. The dining table was provided as well..satu kerusi was missing in action sbb hubby dah bawak masuk bilik buat kerusi study. hehe.  And the white door u see is leading to a master bedroom, which is our bedroom. Sebelah master bedroom ni ada lagi satu pintu to the second bedroom. Tp dah jadi our wardrobe's room. :)

This is the staircase which connects the living room to the kitchen. This is where The Eins like to play..mujur la 3 anak tangga je. Sebelah kiri tangga ni ada tangga curam menuju ke ground floor. So far both of them tak turun situ. Ingat nanti adik baby dah lahir baru nak pasang safety gate. :)


So this is my current work station! Even the space is limited but it was complete with cabinet, cooker, hobb n oven, washing machine, fridge and microwaves (ats washing machine n next to the fridge) Bolehla kn..:) Tapi oleh kerana tiada space dah nak letak rice cooker, blender and electrical kettle, kalau nak masak nasi, air ke atau nk blender kenelah naik atas ke living room. ;p


From the kitchen, this door leads us to the third bedroom and a bathroom/toilet which at the right side . So far the room has only a wardrobe and double matress. We are still waiting for a bed post for the mattress..tah bila nak sampai! Since this area was secluded we seldom use it, so the room may be can be a guess room in the future. Tak pun jadi temporary store kami..sbb kat sini kan jarang ada guess. :)

So far that's all about our crib here in Stratford, London zon 3. Ingatkan nak duduk dekat area South Kensington, London Zon 1 so that hubby boleh jalan kaki aje nak pergi ke Imperial College London tapi one bedroom flat kt sana je dah 900++ pounds per month. Itu belum flat yg 2-3 bilik lagi. Belum utility bills and internet lagi kn. Huhu.

Apapun, we were so greatful we've found this house. Rezeki kami kat sini. Lagipun, hubby pun tak perlu ke universiti setiap hari, boleh jimat tambang Tube. So syukur, alhamdulillah..:)


This is juz a 'selingan'. ;) The photo above was taken during the first day of 2011. We went to ASDA supermarket and Hoo Hing, Chinese store to buy some groceries. We were running out of stocks! Beli bawang, sayur, sos cili, beli kicap cair, cookies. Cari ikan dapat ikan bawal putih je yg fresh kt Hoo Hing..sedih sebab tak jumpa ikan cencaru yg sy tengah idamkan sekarang. :(

Then sampai aje rumah, umi buatkan jagung bakar ni as appetizer for The Eins sambil diorang tengok video cartoon. (Winter coat pun tak sempat bukak lg daa. :D)  Lepas tu baru umi masak lunch n dinner. So tadela The Eins kelaparan menunggu..hehe. The Eins makan jagung ni teringat kt Tok Mak sebab Tok Mak suka beli kan The Eins jagung bakar mcm ni kt kampung. ;)

Okay lastly, happy new year again from us!! Kalau makan tu, ingat-ingat lah kami di sini ye..:)

Till then, Wassalam.

21 comments:

Frau Azmir said...

cute! izu pregnant ke? dah brape bulan? no idea langsung, congrats! anyway, nice and lovely house, complete tuh. kitorang kat cni mula2 masuk umah dulu kena buat dapur and abis bout 1000euro. sewa plak 700euro per month and umah pun kosong je.. perabot sume beli la skit2 lma2 jd bukit.. huhu...

ishamizu said...

Kak Nana

Yes, i'm 6 months pregnant. hehe. Thanks kak..bolelah kan nak hidup..rumah kecik n tk btangga byk ni sng sket izu nak manage n handle ank2 ni nti..hehe.

Oh ye? macam duk rumah kt Msia plak nak kena buat dapur n beli2 perabut sume tu ehh..byk jg habis tu..sian akk. Tp tk pe la, mujur nk duduk lama jg kn..yg penting akk sekeluarga selesa. :)

dyana "his other half" said...

such a cosy n wonderful house izu jumpa. harga pun not bad kan. rezeki the eins and new baby as well :). kecik pun takpe dear, janji selesa.

mesti sedap makan jagung bakar panas2 time sejuk ni kan.

Nadine said...

Izu, kecik tp lengkap rumah Izu. What a great deal I must say! Takpela sblah gereja, tp convenient utk yg lain2 tu sgt menyenangkan. Nadia pun cukup happy kalau dpt rumah mcm tu, lengkap serba serbi, dkn semua. Alhamdulillah :)

ishamizu said...

Dyana@CDee

TQ dear! :) Alhamdulillah mmg rezeki sbb ni lah rumah pertama yg ktrg pegi tgk dan terus bkenan nk sewa. Malas dh nk cr2 umah time2 winter ni sbb tak tahan sejuk..Lgpun kesian kt The Eins kene ikut ke sana ke sini..hehe.

Hehe aah sejuk2 mmg mkn apa pun yg pns2 mmg nikmatnya laa kn. :D

ishamizu said...

Nadine

You're right..:) Alhamdulillah so far org gereja tak mganggu, hari ahad ramai org dtg, bderet kereta park kt jln dpn umah tp tak bising, sayup2 je dgr diorang nyanyi..padahal btul2 sblh umah ni! hehe..

Nway, TQ darling..happy birthday again!! :)

mommaholicSURI said...

bestnyer baca entry nih. untungnya Izu dpt rumah serba lengkap lagi!!! harga tu kira berpatutan ek kat sana? almaklumla x pernah duduk europe. kekeke.

suka tgk dapur tu!! even dia comel je tapi kemas and fully furnished kan. mesti semangat nak madakkan. tambahan bila duk negara orang. mmg rasa all the time nak masak sendiri. :) izu and family so lucky sebab area rumah ti dkt dengan everything. wee!!!

bila la nuurill nak sampai london ni ek? hihi. boleh ler jumpa izu and the Eins yg kiut miut tu!!! :)

MOMMY NADIA said...

Eventho kecik Izu, but it was nice..and complete!
ok lah kan..

bestnye Zahin n iris makan jagung..;)
happy new year to u too ;)

ishamizu said...

Nuurill

TQ darling..!:)Hmm mmg agk bpatutanla harga sewa dpt rumah 3bilik ni..(tp klu kali dgn duit Msia boleh pitam gak! :D) klu ikutkan lbh mhl sbnrnya tp diorang baik hati plak kasi ktrg diskaun! hehe..sebabnya sblom2 ni rmi tenant complaint tenant ground floor sll complaint psl diorang..so kira cam umah ats dh jatuh saham la..kiki..tp so far jiran bawah ktrg ni ok je, tade complain lg. klu tserempak pun bley borak2. so alhamdulillah la kn..:)

Hehe betul tu dear! first time dtg tgk, mmg izu jatuh hati kt dapur!sbb lengkap, tk mcm masa kt Coventry dulu, microwaves nk kene beli, fridge dpt yg satu pintu je..:D kira ni jimat, tk pyh dh nk kuar duit beli bnda2 tu kn. adui, tp tu la kt sini klu tekak terasa nk mkn mcm2 kene lah try buat seniri..klu terer msk tu tk pe jugekk..keke..ni terkial2 tgk resepi nk buat..lg la dgn The Eins yg clingy ni, so resepi simple2 je la mampu buat..Masa ni barulah teringat sngnya kt Msia, nk mkn apa boleh pergi keluar beli je. tk pyh ssh2 msk! hehe..

Insya Allah one sweet day...Amin! klu dtg, pls be our guest k..klu sudi ler nk duduk umah kecik ni..hihihi..

Nway, TQ again! *hugs*

ishamizu said...

Nuurill

TQ darling..!:)Hmm mmg agk bpatutanla harga sewa dpt rumah 3bilik ni..(tp klu kali dgn duit Msia boleh pitam gak! :D) klu ikutkan lbh mhl sbnrnya tp diorang baik hati plak kasi ktrg diskaun! hehe..sebabnya sblom2 ni rmi tenant complaint tenant ground floor sll complaint psl diorang..so kira cam umah ats dh jatuh saham la..kiki..tp so far jiran bawah ktrg ni ok je, tade complain lg. klu tserempak pun bley borak2. so alhamdulillah la kn..:)

Hehe betul tu dear! first time dtg tgk, mmg izu jatuh hati kt dapur!sbb lengkap, tk mcm masa kt Coventry dulu, microwaves nk kene beli, fridge dpt yg satu pintu je..:D kira ni jimat, tk pyh dh nk kuar duit beli bnda2 tu kn. adui, tp tu la kt sini klu tekak terasa nk mkn mcm2 kene lah try buat seniri..klu terer msk tu tk pe jugekk..keke..ni terkial2 tgk resepi nk buat..lg la dgn The Eins yg clingy ni, so resepi simple2 je la mampu buat..Masa ni barulah teringat sngnya kt Msia, nk mkn apa boleh pergi keluar beli je. tk pyh ssh2 msk! hehe..

Insya Allah one sweet day...Amin! klu dtg, pls be our guest k..klu sudi ler nk duduk umah kecik ni..hihihi..

Nway, TQ again! *hugs*

ishamizu said...

MommyNadia

Yes dear, mmg kecik je tp yang penting lengkap kan.. ;)

Hmm kt sini dpt mkn jagung pon dh ok dear, manade term juz beli kopok lekor n pisang goreng ptg2 kt tepi jln mcm kt Msia..:( we terribly miss all that here..

Ok happy new year to u, too..tk care k! :)

yusparisa said...

wan, mesti teringat balik umah kat mesia ni kan...hihi, tp sewa umah tu sekali dgn perabot&dapur pun lengkap, lehla masak2, dahla ko rajin masak..hihi..

take care lalim...misyu..

ishamizu said...

Yus

Mmg sll teringat wei..rindu! tu lah blk Msia nti tk sbr nk deco btul2..hehehe.

Aah lalim, dgn sewa mcm tu, umah kecik pon tk pe la jnj lengkap n selesa kn..rajinla sgt..;p ala kt sini tpaksa jd rajin wei klu tk cemana..? huhu

Ok u tk care too, lalim! TQ tau!! Muuahhh..:))

faisyura said...

izu... missssshhyuuu... sorry sgt lame tak jengah blog izu.. habis bape jam ni qada' sume entry izu hahaha... wah izu pindah umah comel sgt! zura pun actually pindah jugak umah.. hehe same la kite.. ;P tp umah zura tak secomel umah izu... huhuh...

sejuk ek kt sane.. zura doa puteri2 izu yg comel lote tu dedua sihat temasuk la ummi dia yg come lote tu jugak... btw, bestnye tgk izu memborong... nak kirim brg bleh? hahahaha

take care izu!

ishamizu said...

Zura

mishhyu tooo dear! hehehe kesiannya smpi berejam ekk..;p sori, klu dh start bcerita mcm tok leh nk berenti plak..hehehe..ye ke pdh umah? bkn br pdh ke kt Puncak Jalil? ni pdh mana plak? nti story-mory kt blog k..Ala dworry, mst cantik punyelah umah baru Zura!;)

Haah sejuk gak, tp dh tk sesejuk masa br smpi..skrg dh 8degree celcius. hehehe comel lote la sgt, makin mboyak ni ha..huhu..Nway, borong sket je tu, peruntukan ciput je..Oh boleh je nk kirim, insya Allah..Nti bgtau la nk suro tgkkn apa, nk beli apa eh..;)

Thanks dear, U tk care too! :)

Fadhilah Rozley said...

Salam Kak Izu,

not bad rumah akak, okehlah kan.. The Eins pun kecik2 lagi. Anyway, comelnya tengok gambar mereka makan jagung. hehe.. Akak take care yeaa.. hug n kiss buat zahin n iris :)

ishamizu said...

Dhila

Wsalam..TQ Dhila..okla kn..;) Akk pun tgh pregnant ni, rumah kecil sng sket nk urus..:)

Zahin n Iris kt sini asyik mkn jea..hehe may be sbb sejuk sgt kot. sejuk2 mmg cpt lapar, kn!

Ok, nti kIzu hug n kiss kn derg utk Dhila k..u tk care, too. :))

Puan Gee said...

kalau kat cov tu 800 pound dah blh dpt banglo kan? rmh izu nmpk selesa n cntk. kalau semua brg dlm rmh dah provide, mmg berbaloi la kan?!

ishamizu said...

KGee

Betul, hehe..ni kt London sumenya mahal kak..klu kt Cov dlu, 1 paket strawberry leh dpt 99pence je kn, kt sini dkt 2pounds..tataula klu skrg kt Cov pon dh naik harga. nti bila2 bley pi check. :D

kuizikel said...

baru teringat nak bukak blog... sbb private blog before ni, takde auto update.. tu yg asek lupa..hehe.. takpe nanti aku bookmark yg ni ok..

eh meja ikea tu beli kat ikea sana ke bawak dari msia? haha..

rumah overc mmg suka kaler putih ek dinding sumer.. nampak cerah n cantik kan..

suka tgk budak comel 2 orang tu pakai baju sejuk yg gebu2

ishamizu said...

Kui

ye ke, hehe. ok bookmark yg ni eh..yg dlu tu dh tk aktif..tq.

meja tu beli kt ikea sini je, kt msia ktrg tade meja tu..hehe..

tak juga, kebetulan umah ni dinding putih..tp nasib baik jge sbb umah kecik kn. ;)

TQ aunty Kui..kt sini tpaksa pki camni la. :)

p.s tk sbr nk baca new update kt blog ko! lama dh aku tgu ni..hehe..