Sunday, January 30, 2011

LET'S BE CREATIVE WITH LEGO

The Eins are still unwell so we decide to stay and rest at home during the weekend. After all the temperature has also fallen back to subzero celcius hence it's wise for us to just stayed indoor. :)

So most of the time, the Eins spend time with playing lego under hubby's supervision. It's totally Father-Daughters' Quality Time. I loikee..:)

Hubby had created a robot. Orang dalam bidang robotics la katakan..balik2 robot jugak la yang dia buat. :D

Then hubby passed the robot to the Eins and Zahin tried to improvise it here and there..:) Upsie, juz ignore my shirt at the back..hihi. Kat sini sidai baju dekat heater dalam rumah jer..huhu)

So delighted her to see the robot could stand by itself. hehe.

The face expression as soon as Iris crushed the robot down...huhu Sedih banget! Tak pe Zahin, boleh buat lg..tak pun try buat lain plak k. :D

Focused. Thank you Tok Mak for posting Zahin's pinky lego..^_^

Here hubby was showing Iris how to make an aeroplane. ;)

That aeroplane was still not fully done , dear! Hihi..cheeky girl la you!

OK back to aeroplane in the making, yeayy..

Ok done! Let's see whether it could fly or not..Yeah, it could! :p

Zahin also wanted to create her version of aeroplane...;)

Good job, dear..Keep it up!

Actually, Zahin dan pandai buat macam-macam pakai lego ni ikut instruction dlm pamphlet yang dibekalkan..tapi biasalah umi tak sempat ambil gambar..:)

Babah berniat nak belikan lego lagi sempena birthday Iris yang ke-2 tak lama lagi..tengoklah macam mana! Walaupun mahal, tapi banyak kebaikan main lego ni kan. ;) Tapi kat sini lebih murah berbanding di Malaysia. So Insya Allah kalau ada rezeki boleh la beli buat koleksi sikit-sikit selagi kat UK ni..:)

Wassalam.

14 comments:

Azrin Hani Abdul Rashid (AHAR) said...

Izu, carboot best2 takde ke kat sana? Ke tunggu abis winter?

ishamizu said...

Rin

Itu la winter2 ni carboot tak bukak lg..katanya bulan 3 nti br ada..tu pun luar Stratford..tak sabar lak, boleh beli preloved things kn? :D

~Yus~ said...

wah... seronoknya zahin dan iris dah dapat lego... nanti cik yus datang rumah, bole main sekali... (kes masa kecik tak dpt main lego, hihi)... Aah Izu better beli kat sini, lagi murah. yus pun nak beli jugak, bole buat koleksi anak2 nanti (dan maknye sekali).

ishamizu said...

~Yus~

Hehe haah Yus, seronok! Celik2 mata je nak main lego..huhu. tp ada dua kotak pun berebut gak ni..adey.. Oh meh la datang, kita main sama2 coz umi derg pun masa kecik tk main lego gak..sbb tu kot tk kreatif! hahaha..

hihi tu yg Hisham berangan nak beli lego kt sini skit2. Bukan Zahin n Iris je, Babah dia pun mcm budak2. Dia geram tgk lego murah2 kt sini..Klu kt Msia, huh pandang dr jauh je la..itupun kene pau jgk dgn Zahin. ;p

Nadine said...

bestnya, i love to play lego too. hehe :D

betul izu, kat sana lagi murah n lagi banyak choice, bestnya!

p.s: bila dua2 ikat rambut tu nmpk seiras sgt gugurls you :)

Frau Azmir said...

Iris runtuhkan robot tuh same cam Afeef salu kena ngan Fatini hehe... same je budak2 nih, nasib baik kakak nye sabar je ngan adik ye :)
Yeah, lego mmg murah2 and sgt best, tp careful bile ade baby nnt, takut tercekik kan..

ishamizu said...

Nadine

Ye ke..hihi. Izu tk brp sgt..tp klu Hisham tade mmg kene layan la derg ni, struggle je cuba buat apa yg Zahin suro buat..Aduh, i tk kreatif you! huhu..

Hmm tu la dianya, smpi2 sini kene pau dgn Zahin sbb lego dia ktrg pos kemudian..oleh krn murah, babah dia sgup la beli. ;p Siap ada hati nak beli lg tu you..isk3. :D

Hehe baru nmpk seiras eh derg! paksa ikat tu dear, ketidak ssh nk ikat rmbut. Grr. BTW, TQ dear..:)

ishamizu said...

KNana

Hehe normal lah eh adik-beradik mcm ni..hmm sabar? tu mujurla Zahin tk sht tu..so dia lemor la sket..cuba klu sht, aje kene jgk Iris tuh. :D

Haah takut la klu ada bby nti..adey..kene pantau kn..ni pun tk leh biar, sbb Iris suka jgk masuk mulut dia..eei seriau..Nway, TQ for reminding me sis! :)

mommaholicSURI said...

Izu, Oman loves to play with LEGO too! So far dia main LEGO koleksi dadda dia yg dah simpan for 20 years. hihi. Tapi rasanya nak kene top up jugak sebab ade certain org LEGO yg dah hilang kepala. hehehehe :)

By the way.. Zahin and Iris look very happy to play LEGO with their abah. Nampak sangat2 lovely both of them. And cerdik too! :)

MOMMY NADIA said...

Adam pun ada lego kat umah..org kasik b'day aritu..tp nadia tak berani nak bukak..
mesti bersepah..for time being simpan dulu..

but yet, i was eyeing for Megablock!
dah lama survey,tak beli2 lagik..mahal!!

but its good kan to expose him with this..boleh berkembang imaginasi diaorang..!!

ishamizu said...

Nuurill

I know, pnh nmpk pic kt FB dia main org LEGO tu..:) wah mst byk dh koleksi dadda dia tu kn..tp tu la ada rezeki top up dear, LEGO ni dh mcm2 dh skrg..best kn! mmg good for kids mind developement. :)

Awh dpt spend sume mcm ni kt umah mmg lovely n heaven kn..;) TQ aunty Nuurill on behalf of them..Smg ank2 kita cerdik2 belaka..Amin! :)

ishamizu said...

Nadia

Hehe mmg sakit je mata Izu ni tgk rumah bsepah sana-sini dgn LEGO derg ni..tselit kt sofa la, bwk bantal la..kt dapur dlm baldi la..jatuh smpi ke tangga la..huhu. Tp hmm pejam mata je la..hihi..

Oh i've heard abt Megablocks too..hmm benda2 yg educational ni mmg mahal la kn..huhu

faisyura said...

Wahwah bestnyeee ade lego.. seronoknyee bleh main... Zura tak beli kan lego pun untuk boys tu.. beli megablock je, sbb besar skit... kalo kecik2 ni takot tercekik sbb aariz suke masuk mulut... pastu geram sbb sllu sepah terpijak mesti sakit.. tu yg put on hold... ade satu set dpt mase birthday zaim dlu tp blom rase safe nk bukak lagi... tunggu la aariz pandai main nnt baru nk bukak heheh...

tapi zahin mmg good girl la... baik je tak ngamuk2 kalau iris kacau.. kalo zaim lah, abih nak runtuh rumah mengamuk geram kat aariz destroy 'klcc' dia... hahah

izuuu iris tu kalau senyum mmg cheeky sgt tau.. sukeeee tgk dia senyum camtu... gerammmm!!

ishamizu said...

Zura

Yep dear, ada lego ni leka derg main..Iris pun klu bgn tdo nangis, pujuk je dgn lego trus senyap member! hehehe..Hmm btul tu lego ni very la the kecik2. sbb tu klu derg main mmg slh sorg kne pantau..bkn Aariz je, Iris yg dh nk 2thn ni pun tk leh pcaya, sdr2 tgk lego dh dlm mulut dia! colourful kn..dia igt gula2 agknya..huhu..Tu la Megablocks besar2..Nti leh 'riki' Megablocks kt sini gak. ;)

Hmm Zahin tu ada hangin kus2 Zura..hihi.klu tak demam tu mau halilintar jgk dibuatnya mrhkn Iris..huhu..

Hee TQ. Iris skrg klu ktrg suro tgk camera, dia senyum cheeky camtu lah dear..:D