Tuesday, February 1, 2011

MY FIRST BEEF CURRY PUFF

At last i'd succesfully made my own curry puffs! Believe it or not. I don't believe it myself either. Hee.  Selama ini dok tolong tengok mak, nenek and mak cik buat then tolong makan je! Heh. Bila dah kahwin pulak kalau teringin, minta je hubby belikan..senang dan cepat! ;p Tapi bila dah kt London ni, mana ada orang jual, kenalah buat senirik! So deserve me rite! Huhu. But at least now i know i actually can make curry puff rite..;) My mom must be so proud of me..hee. Belum sampai 2 bulan merantau, dah boleh buat donut dan karipap anak dia! kah2.

So thank you to my new blogger friend, Nieza in Helsinki finland for sharing this marvellous recipe! I loikee..and i definitely will try other recipes from her blog too.. All the food piccas there look very tempting uol! hmm yummy! ;)

Here is the recipe. (Nieza, please allow me to share the recipe here yea! Thanks dear..)

The ingredients:

 4 cups of plain flour
 2 Tbs of butter - heat it
 1/2 cup of cooking oil - heat it
 a pinch of salt
 a cup of warm water

for the fillings:

6 potatoes
3 Tbs of beef curry powder
An onion
2 cloves of garlic
1 Tsb of dried shrimps
a cup of minced beef
some sugar and salt
water

The steps:

1. To make the pastry - Mix the flour with the pre-heated butter and cooking oil and stir them finely. Stir salt in a cup of warm water and pour them bit to bit into the flour mixture. Knead until it becomes a fine dough.

2. To make the filling - Peel the potatoes and diced. Then put them aside.

3. Blend onion together with garlic and dried shrimps. Heat the oil in a wok and fry them till it become soft and browned. Add the curry paste and stir it evenly. Then add in potatoes, minced beef, some water, sugar and salt to your liking. Cook them on medium heat until the potatoes tendered and water reduced.

4. Then take them out and cool them first.

5. When the filling are already cool, start rolling out the dough and pressing the edges. ;)

6. Cut out the dough into a cirle, to a size of one cury puff.

7. Fill in the beef fillings, fold the pastry over to form a half circle and start pressing the edges with fingertips. ( Proses mengelim - this part is the most challenging to me..huhu)

8. Lastly fry them in the medium heat until golden!!

Voila! Inilah ghupa nya. tak secantik dan sekemas karipap orang lain. hiks. (Aih tgn kenit tu, umi dah bagi satu pun nak amik lagi. haip2. :D)

Breakfast before off to uni. ;) Yang penting hubby kata sedap! that most matters to me..siap tapau ke uni lagi! ^_^ (TQ Darling..TQ so much too for tolong mince kan beef. XOXO). Frankly, kalau tak kerana hubby yang rajin tolong itu-ini  mungkin tak terbuat juga karipap ni sbb kalau ikutkan mak buyung ni tak larat dah! :D

Iris baby pun suka sangat makan! hehe.

along Zahin pun suka..TAPI lebih suka makan kulit karipap..adey..habis dia makan sume tang kelim tuh. :D Tp memang rangup kulit karipap Nieza  ni, krap-krup krap rup Zahin makan! hehe..

Alhamdulillah, ada rezeki the Eins and hubbby nak makan karipap. Walaupun sebenarnya umi derang ni yang mengidam! heheh. Kalini pregnant tak  habis2 lagi mengidam itu-ini sampai dah masuk 30 minggu dah ni ha. Nanti bila2 nak buat lagi karipap ni coz practice makes perfect rite. ;)

P.s  in next entry i will update about my pregnancy check up here insya Allah since our new kit lense has j ust arrived from hong Kong this morning. ^_^ Baru la boley amik gambo apa2 yg patut dari jarak dekat..;p

Last but not least, selamat bercuti sempena CNY in advance. ;)

Till then, Wassalam.

17 comments:

~Yus~ said...

Salam Izu...
wah ni dah bole bukak kelas buat karipap kat london. hihi... tu la kalau dah merantau ni, memang kena buat sendiri. kalau tidak, mau la terliur je tengok resepi2 kat internet tu.

faisyura said...

Izuuu..pandainyee!!! Jeles jugak.. sebab rasenye zura ni mmg malassss kot nk buat2 kuih2 ni.. niat nk cuba pub blom ade.. tp bile tgk izu buat.. wahwahhh teringin juge..

sebabnye zaim tu sebijik mcm zahin... dia makan tang ye kelim2 tu je pastu letak dah... hot katanye.. kalau org hidang 10, 10 tula hilang yg kelim2 tu... tu yg kdg2 rase nk buatkan dia karipap kosong bia dia puas makan.. hahah..

nway congrats dear! sgt pandai tau!

Nieza said...

wah rajinnya mak buyung buat karipap...sedap kan...biar rupa tak ada tapi mkn sodap!..hehe saya pun suka mkn sebab rangup...btw tq yer sudi singgah dan cuba resepi tu:)

ishamizu said...

~Yus~

Wsalam..kelas? hihi rasanya org lain duk kt London ni sume dh lg expert wat karipap ni..izu je yg baru first time! kiki..

Haah kn..ni tengok Hisham dah mince kn beef tu izu trus continue buat..klu ikutkn tak laratnya la nk buat..;D

ishamizu said...

Zura

Hihi tak pandai pun, esp tang kelim tu! Izu pun sblom ni pun tk terfikir nk buat jgk..pd izu leceh la nk buat baik beli jer. ;) Tp Zura cubalah buat, sng je rupanya, insya Allah jadi jgk! ;)

Haha mmg sama2 dgn Zahin..aritu mmg karipap sume togel, kelim nya dh hilang, Zahin mkn..sabo je la..Betul tu, lain kali klu buat mmg Hisham suro wat karipap kosong utk dia..kekeke...

Oh thank you my dear..so sweet of you. u make me bsemangat nak cuba resepi2 lain. TQ again! ^_^

ishamizu said...

Nieza

TQ sifu..hehe. Mak buyung mengidam so kenelah buat..how i wish duk dkt ngan sifu leh pg ngendeng je sume food yg yummy tu..tk pyh buat!hihihi..

Haah mmg rangup kulit dia kn! tu yg ank dara kecik tu suka mkn tu je. :D Ok, mmg ada hati nk cuba resepi2 Nieza yg lain tu. Insya Allah klu larat..:D

dyana "his other half" said...

wah, it's my favourite. dari dulu sampai sekarang. setiap pagi breakfast at office mmg makan karipap 3 biji. hehe. tak pernah jemu2. everyday tau izu :).

sampai skang hadif pun "hantu karipap". huhu. fariq kata penangan mamanya. anyway, menarik sungguh recipe ni. nanti cd nak try la. thanks for sharing dear.

irradhil said...

wah...temptingnyer tgk karipap.febret hubby jgk ni.tp febret aku bli jer la.nk buat mls.hahahahahahah.aku tau byk tmpt jual karipap yg sodap2...that's y bli jer la.yg blackpepper la...sardine la....aduhhh...sodapnyer.

xper wan...air tgn isteri utk suami n ank2 lgiii berkat.byk pahala tu.

psst:suker tgk gegirl tu....cheeky jer.

irradhil said...

mak aiiii....temptingnyer karipap.febret hubby gak ni.febret aku bli jer la.hahahahha.nk buat xreti.xder seni aku nk lipat kelim2 tu.

xper wan....air tgn isteri utk suami n ank2 tu berkat.lgi byk pahala.aku jgk yg mls masak wei.huhuhu

psst:suker tgk gelagat gegirl tu...cheeky jer derg

ishamizu said...

CDee

Gimme five! feveret izu jgk ni! klu beli karipap sedap, mmg izu leh ngadap sorg je! beli rm1-2 mmg tk cukup hokey..keke..skrg dah tau buat, bley buat seniri sbb skali buat ni dpt dkt 30biji karipap tau..puas mkn 2 hari! hiks.

Wah Hadif bley msk la geng kita..k.ZAhin n Iris pun hantu karipap gak..supper pun cr karipap..:D Ok no problem, try la buat dear..mst jadi punye!;)

ishamizu said...

Irra

Hehe ada 2 komen! serba-salah aku dibuatnya..so aku publish 2-2 ye..nti ko delete salah satu..ok? ;) Hmm karipap klu sdp mmg leh jadi feveret sape2 kn! Aku la esp..mmg hantu karipap! ;p

Amin..insya Allah. TQ dear..mmuahs. ala aku pun tgn tk bseni gak lalim..hentam kerono je. hihihi..tk pe aku pun klu kt Msia tu tadenya buat, baik beli aje! :D

p.s TQ aunty Irra fr Zahin n Iris. kem salam kt kwn2 kami Esya n Dina yg cute n cheeky too k. ;)

Frau Azmir said...

Waaaaa karipap! sedapnye.. dah lama teringin nak buat, tp x buat2 hehe.. blog nieza mmg best, especially roti sosej nye mmg nmpak sungguh mengancam :) mcm2 resipi, mcm2 dlm list nak try nih, tp x sempat lg. Camne la ek, cdg wekend ni nak try tiramisu izu, now rase nak wat karipap pulak hahah!

ishamizu said...

KNana

Haha klu mcm tu buat 2-2! :D Ni kebetulan bhn2 ada..cuma tu la beef aje kene senirik mince kn..tu pun cik abg yg tlg..lenguh jg kata dia..hee..Klu mak buyung ni lg la tak ter mince..lembik! ;p

BTW, mmg tempting kn tgk recipe2 dlm blog Nieza tu..mm yum2. mmg bley wt kita tingin dn mengidam trus! hehe..Yg mana simple dan yg mn izu rasa izu mampu buat, izu try la buat KNana! i'm sure kNana lg leh try mcm2 tu, sbb i think akk mmg naturally berbakat in cooking! :)

Rafidah AKA Linda said...

salam perkenalan,
sy dtg lawat blog akak dr uxbridge london. suka baca citer kat blog akak. :))

ishamizu said...

Rafidah AKA Linda

Salam perkenalan jg dr akk..and TQ singgah sini dan sudi baca citer2 akk. :) Happy bjumpa dgn org Msia yg dok kt London jgk! Hihi. Nway, Akk link kn blog Linda yer! :))

Nadine said...

Terliurnya...nasib Izu jauh, kalau dkt Nadia paksa Izu buatkan utk Nadia jugak tau! I love curry puff too :)

Bagusla Izu ni. Nadia pun x pernah buat sendiri tau. Kalau nak makan je suh mak buatkan. Nadia cuma tlg masukkan inti n kelim je.Heee,teruk tul perangai :P

BTW, here's a tip nak kasi curry puff punye kulit cantik je bila menggoreng. Masa first time goreng, Izu masukkan curry puff tu b4 minyak panas. Slalu terbalik2kan sampai masak dgn api sederhana. utk 2nd round, Izu tunggu minyak cool off sket baru masukkan lagi. Goreng curry puff mmg kena slow n agak lambat kalau nak hasil yg cantik. Ni mak Nadia yg ajar (sbb tu Nadia slalu tolong lipat n kelim je, goreng tak tolong sbb malas...ahaks!)

ishamizu said...

Nadine

Alamak terliur ke? hihi jgn la dear..kt Msia tu bley tjuk aje..;) ini kt sini mcm mana..nk tk nk kene buat..klu izu kt Msia pun tadenya buat tau..mmg beli aje! :D

Oic, patutla second edition karipap sume dh dkt nk rentong..sbb tk tgu api cool off dlu..ahahahaa...now i know! TQ dear..kim salam kt mak Nadia ye..;) Ish ok la tu tlg jgk wat inti n kelim..terer la tu..izu tlg tgk je tau! huhu lg teruk!! NGee..Nway, aritu dok kelim karipap, wpun tk reti dn tk cantik still rse best lak kelim2..ahahaha...seronok smpi nti nk wat lg..;)