Tuesday, February 22, 2011

FREE DENTAL CHECK FOR KIDS

Yesterday, hubby took the Eins to ASDA supermarket to kill time while waiting for me who got an appointment at N.U.H. Hubby told me as soon as they entered the entrance, they were approached by a promoter who invited the Eins to do free dental check at the pharmacy where she works at. Since there was nothing else to do than roaming around the store, hubby decided to bring the Eins there! I was surprised to hear that but according to hubby, both of them were giving good co-operation towards the dentist. hihihi.

As a proof, they got dental reports for each of them. :D
At Zahin's age, her teeths are already enough which is 20. Each report shows illustration of the upper and lower teeths. The cross sign meant Zahin hasnt got the teeth yet. But at the upper front teeth, the dentist put < > sign. Meaning, her teeths have a little corrosion already. Tiang Gol kecik! ;p At the lower part, two from her gigi geraham got holes. Yg macam tanda w and ^ tu..:D So the dentist advised hubby to bring Zahin to any dentist so that they could give her some treatment. Bila tu? tengoklah bila ada kesempatan nanti. :D
Zahin's. Teeths with no signs meant her teeths are still in a good condition.
For lil Iris, the moment the dentist try to put a mirror into her mouth, she quickly bite it. Hihihii so funny, hubby told me the dentist also laughed at that time. :D Iris memang pantang, even jari ummi pun dia gigit setiap kali suap dia makan tau! huhu. Overall, the dentist satisfied with Iris's teeths. Even it's not enough yet, but all of her twelve tooths are in good condition. But i always worried of her, because she always refused to brush her teeths compare to Zahin. I had suspected because of dia lambat tumbuh gigi. Zahin umur 5 bulan dah ada gigi, so lagi dia baby dah biasa brushing. Iris bila start brushing tu dia dah almost 1 year old, so dia dah pandai mengelak2. Grr..lepas ni no more excuse for u, lil girl! Otherwise, i'm afraid your teeths will be decayed sooner compare to Along. :(

Iris's. :)
Hubby also admitted to the dentist that the Eins love chocolates. The dentist said it's OK to have chocolate in their diet but only to be consumed one daily. Ha satu chocolate aje setiap hari ye anak2...Ini tidak, the Eins ni pantang nampak chocolate banyak..selagi tak habis, selagi tu makan...nak wat mcm mana, like father, like doters. Anak-beranak soooo 'Hantu Cekelat!' ;p Aunty Yus ngan uncle Hadzley pun tau sgt dah bdk2 ni hantu chocolate, klu datang rumah aunty yus, habis chocolate aunty yus derg kejekan..hihi.

After the check, the Eins got a goodie bag for each.
Apparently, the goodie bag was the bait that made Zahin agreed to do the check! hahaha sabo je la...

Inside the goodie bags, they got each of these, the mirror and the sand timer and also the disney stickers.
So today, both of them played as the dentist and the patient. Dulu tanya Zahin bila besar nak jadi apa, katanya nak jadi doktor. Bila tanya doktor apa? Doktor lelah jawabnya! ;p Patu2 doktor pompuan plak..;p Sekarang nak jadi doktor gigi plak...hihihi..

Lakonan semata-mata. Hihihi. Nway, ada bakat tak? ;p
Sekejap aje, lepas tu mirror tu jadi sudu plak! Berlakon suapkan adik makan..huhu sabo ajelah! siap ambil princess paper plate tuh. Yang Iris pun pandai jgk berlakon makan. aum..hahaha..
Ok, wassalam. :)

26 comments:

Nadiah Sidek said...

kalau safiyyah..dah meraung dah dia :p

dyana "his other half" said...

wah bestnya dapat free dental checkup. cd kan paling takut n gerun nak jumpa doctor gigi. huhu. memang selalu ngelat nak jumpa doctor gigi. rasa seriau la bila dia tgk2 gigi cd. huhu.

eh, sangat comel la the eins main ok! pandai sungguh iris coperate. tengok cam gini yg tak sabar nak kasi hadif "adik". ahahaha.

Mummy Nenny said...

nk bwak suha nd hariz gi jumpa dentist gak la..but ntah bila..ada je halangan..nyway enjoy citer zahin gi skola..

MOMMY NADIA said...

wah bagus lah the Eins..behave well jumpe dentist!
nadia pun tgh pike nak bawak Adam jumpe dentist..
since dia take UHT milk, Nadia rs gigi dia dah mcm ada stain..tension nengok!

same like Iris,kalau tak berperang nak brush tak sah..
yg risau, ntah kat nursery tu,caregiver dia brush tak..buat I lagik geram..
so nak tak nak mandi petang or before sleep, I will ensure Adam brush teeth...huhuhu!!

bagus ek kat sane,siap ada free check lagik!suke!

ishamizu said...

Nadiah

Bdk 2 org ni pun klu tak kene gaya mahu meraung gak tapi tak plak..hihi..tu yg sy tkejut tuh. may be bcoz og the goodie bags tu kot..:D

ishamizu said...

CDee

Itulah..at least checkup free kn..n then as a trial tgk bdk2 ni ok ke tdk jmp dentist..klu mcm ni behave bley la bwk jmp dentist nti utk treatment lak..! tp the idea pun dh cukup buat umi dia yg gerun!! izu pn tkt sgt jmp dentist!hihihi..

Mcm tu la diorang CDee klu mood tgh baik..ok main sama2, elok2..Izu pun geram tgk Iris bpakat blakon dgn along dia tuh..hihi..Ha, Hadif tu dh ready nk dpt adik tu, i'm sure tgk dia layan bestfriend2 dia tu, insya Allah dia mst dia suka jd abang! :)

ishamizu said...

Nenny

Haah izu pun mcm tu jgk, dr kt Msia lg nak bwk tp tak sempat2..Try la bwk suha n Hariz..dear! Nway, TQ dear, so far tgk Zahin enjoy gi school, skrg ni tgh cuti seminggu. hihi..

ishamizu said...

Nad

Itulah i pun tk sangka diorang bg kerjasama yg baik thadap dentist tu tau..hihi..sbb i mmg penakut dgn dentist ni..;p Aah ada masa better u bwk Adam jmp dentist..Izu pun masa mengajar kjp, tgl Zahin n Iris kt bbysitter pun salu tgk cam gg Zahin kuning, tah gosok gg ke tak..bila tny of coz la dia kata gosok gg may be tk betul2..itu yg cpt rosak gg dia..:( Bler i jg derg full time semula mmg i regime Zahin n Iris, everytime lps mkn, gosok gg..

tp Iris mmg ssh sket, bchinta sgt! lg la pregnant2 ni i tk larat..dpt 2 kali satu hari pg dn ptg pun okla kn? ;) kdg2 i mtk tlg hubby je yg gosokkn gg derg..sbb sinki tgi, i tk bley dukung iris dah..Zahin bley gosok seniri kt sinki tp kene pjt bangku. :)

Hmm bgs kn ada free dental checkup mcm tu, may be sbb bdk2 tgh cuti sekolah kot seminggu, so ada cam kempen kt supermarket2. hihi

Fadhilah Rozley said...

comelnya main doktor2! tak tahan nak gelak tgk gmbr last tuh.. muka Iris semangat mcm mkn btul2 plak. Pandai erkk mereka nih berlakon.. hehe akak take care yahh.. hug n kiss for Iris and Zahin :)

Nadine said...

Iris n Faaz satu geng ok. Susah giler nak suh bukak mulut. Asik2 jari Nadia jadi mangsa gigitan dia..huhu. Dia hanya akan ok kalau time kita nak brush kan his teeth. Lain2 time...sorry :P

Entah cemana la Faaz kalau bwk jumpa dentist ni. Hihi..

Bestnya ur gugurls, kecik2 dh dpt free checkup, siap dgn goodies. Owh, I love goodies :))

Gambar 2 terakhir tu sgt tak tahan ok..tergelak2 kecik Nadia sorang2 dpn PC tgk. Tp kan Izu, Zahin mmg nampak ade tokoh nak jadi Dr. la you! :)

Frau Azmir said...

hehe comel la dioang berdua nih main doctor2 :) ade bakat sgt lah zahin tuh :)
tu pasal la kasik goody bag ek, klu x sure bdk2 x nak cek gigi kan. kat cni pun camtu, klinik msti bg macam2 kat bdk2. kat m'sia je yg x de bnda2 camni, klu ade pun kat klinik yg kite bayar mahal2 huhu..

ishamizu said...

Dhila

Hihi tu lah pasal. akk pun amik gmbar derg tgelak2 tgk aksi derg bdua..sabo je la..tah ikut sape tah pndi blakon tu..akk rasa akk n abg sham mmg tk pndi blakon, tataula kecik2 dulu pndi ke tak..hihihi...Nway, TQ dear..Zahin nIris also send back their hugs n kisses to u. ;)

ishamizu said...

Nadine

Hihi bgs la tu Faaz nk jgk bkk mulut time gosok gg. Iris, dia gigit nya berus gg lg ada! dah pyh kita nk gosokkn..dia lbh suka gosok seniri tp tk reti lg..mcm main2 gitu, geram sgt! biasa izu biar dulu dia gosok patu izu plak gosok tp tu la time consuming..aih..:D

Aah izu pun tk sangka Hisham bwk jgk derg pg free checkup tu..dpd tade buat apa kn..nti kene pau aje babah dia..so goodie bag tu mcm Zahin pg shopping jgk la kt Asda tu..hihi..It;s ok, Faaz pun mst behave well jgk klu jmp dentist nti. ;)

Hihi kelakar, kn..izu pun tk thn jgk tgk masa snap2 gmbo derg..aduihai, mcm2 action! Nway, Amin, mudah2an masin mulut u dear! TQ! :)

ishamizu said...

KNana

Hihi Amin! TQ KNana..mn tau bley jd doktor btul2 ke nti kn..alhamdulillah! :)

Haah kak, Hisham kata mula2 Zahin tk nk pegi check lps babah dia kata nti dpt hadiah baru dia nk pegi! sabo je la. hihi tp bgs la kn..;)

Hmm kt Msia dental service mmg mhl..mcm sumenya mhl kn! huhu..

azimah fauzy said...

comel la budak bedua ni main together2. pandai belakon plak tu.. hehe. ni yang nak tambah anak ramai cpt2 ni. ;D

samala dgn Arissa, ssh nak gosok gigi. tu la maybe sbb gigi diorang lambat tumbuh. kalau letak brush kat gigi dia, boleh dia elak. siap cakap geli lg. maybe terkena gusi kot~ pening betul melayan

ishamizu said...

Ima

Hihi nti adik Arissa dh lahir nti best la, sure btmbh meriah! Oh, lps tu bley je tmbh lg cpt2 k..hihi

Aah ssh. tp ada pro n cons msg2..masa Zahin, dia cpt tumbuh gg, tp siapla, sakit tut akk time breastfeeding kn dia smpi la dia besar..hihi..

Fadhilah Rozley said...

hehe tuh bakat terpendam kot kak! cheeky and comel jek mereka berdua nih.. aishh nih yg jeles nak adik prempuan gak. hehe tp klo ada pun, daa buang tebiat nak main mcm dak kcik kan. hehe :)

ishamizu said...

Dhila

Hhehe..apa salahnya. akk pun kdg2 buang tebiat jgk klu main ngan Zahin n Iris ni..kita pun kene acting cam bdk kecik, suara pun kene wat cam budak2..hihi..

Puan Gee said...

Dentis? oh no..... plg gerun....

cute jer dua badek ni belakon jd dentist dgn pesakit... tak kering gusi dgn telatah anak2

faisyura said...

hihihii suke la tgk zahin jadi dentist... cam ni aunty pon nak dtg check gigi hahaah... iris pon selambe je dia jadi patient... pandai la diorg ni main pretending... comelest!

izu, zura pon actually dlm dilema sgt ni.. cemane nak brush gigi aariz tu.. zaim dulu, gigi lmbt, and dah tu tak mkn manis.. jadi mmg start lmbt gosok gigi dia.. skg zaim pun dh pandai, and cooperate with mommy kalau nk gosok gigi tu...

tapiiii aariz tu, gigi depan 7, gigi geraham atas dh 2, tapi sgt mimpilah nak bukak mulut dia... kalau pakse2, melentik2 adoyaiii takot terjatuh ke, terhantuk ke... mamat ni kan tough guy skit.. dh le tu suke mkn manis2... huhuhuhu risauuuuu gigi dia rosak cepat... dari baby mmg fail nk bukak kan mulut dia.. nak bagi mkn pun payah kalau dia mmg tanak mkn, apetah lagi nak gosokkan gigi dia.. huhuh tade idea dah cemane nk buat...

btw, untung ek kat sane ade free checkup.. siap goodies bag lagi tu... kenapela mesia tak buat cmni ek.. eh ke ade? kite je tatau haahah...

Fadhilah Rozley said...

hehe mesti best je! time tuh bley la berangan jd dak kecik blik.. hehe :)

yatispeed said...

zahin, ini syira. syira pergi big playground. kalau ada zahin lagi best. zahin jangan lupa syira tau.
iris, hari tu syira pergi main playground yang besar. goodbye. i miss you zahin and iris. from syira.

ishamizu said...

KGee

hehe jmp dentist ni mmg menakutkan la kn? :D

bdk2 buat papepun cute kn..thibur kita dibuatnya.;)

ishamizu said...

Zura

ye ke..samala Aariz ngan Iris..!setiap kali nk gosok gg dia mmg kene bsilat! hihi..

:D biasala bdk2 mmg suka main pretending kn zura..imaginasi tgi..tp tu la tk kering gusi tgk kn aksi diorang..kdg2 smpi skt perut ketawa..hihi..

Hmm kt Msia ada jgk kot private dentistry bg goodie bags..hihi..tp mhl la..nk free kene gi klinik pergigian kerajaan tp nasib la, kene yg ok, tk sakit..kne yg tk ok, aihh..huhu

ishamizu said...

Dhila.

hihi betul tu..;D

ishamizu said...

Kakak/Syira

Zahin n Iris always remember you, dear..bestfriend dia kt nursery skrg ada 2 org, srg tu nama Shea..dia kata kt Izu, "Shea tau umi, bukan Syira.." hihi..dia igt Syira..i'm sure Zahin misses u a lot.