Sunday, February 13, 2011

NASI MINYAK BY ZAHIN'S REQUEST

Last friday, Zahin had asked me to cook Nasi Minyak again. Yea, she had asked for it earlier but i didn't have mood to cook Nasi Minyak yet at that time. :( But when she asked while she was sick, it really touched my heart. So this time i made an attempt to cook but the very simple Nasi Minyak for her and glad that it suited to her liking. (Before that she had refused to eat anything). Also i made chicken curry without a coconut milk to be eaten with Nasi Minyak. :) 


I'm sure everybody knows how to make Nasi Minyak and chicken curry but still i want to share how i did it in here. ;)

Ingredients:

3 cups of Basmathi rice
4 cups of water (this depends on your rice, mine doesn't need too much water)
4 red shallots (sliced finely) *
2 garlics (sliced finely)*
1 ladled of Ghee oil
2 star anise*
1 cinnamon stick*
2-3 cardamom pods*
2-3 cloves*
1/2 tomato (sliced finely)
salt to taste
Raisins or other like cashews (optional)

Directions:

1. Wash, rinse rice well and drain it. Put it aside.
2. Heat Ghee oil in a electric rice pot and fry all with * until soft and fragrant
3. Add in the tomato and salt and stir all evenly.
4. Pour the rice into the pot and pour water, add the raisins and keep stirring evenly for a while. Off the heat.
5. Cook the rice on electric cooker like cooking the ordinary rice.
6. When it cooked, give it a stir first before ready to serve. (Gembur2 kan. :D)

I tell you, it is very simple one! :D

Yesterday we had to take Zahin to A & E at N.U.H since her condition not getting any better and she didn't sleep at all the whole night due to breath problem. So I packed a bag and brought Nasi Minyak along in case if we stranded there. We had stranded for quite long hours. Luckily, they allowed us to bring our own food inside. So all of us had eaten Nasi Minyak and Chicken Curry in the cubicle ward at Emergency walk in centre. ;D

Nway, it was tiring of waiting from 11a.m but it's all worth it when finally at 5p.m, Dr. Benjamin allowed Zahin to go home. I dunno what would happen to Iris if Zahin had to admit ward..Since Zahin's oxygen saturated level showed above 90%, doctors decided that she could go home and just gave her an inhaler, volumatic spacer device and steroids to be taken according to their directions. It's f.o.c. If only her condition got worsen, Doc asked us to bring her back immediately.

video
at the A & E Play Area while waiting to see a doc.

We pray so that Zahin will be fully recovered as soon as possible so that she doesn't need to go to A & E again.

Wassalam.

23 comments:

Nor Moscow said...

wah! rajinnya buat nasik minyak!..bak sepinggana..

dyana "his other half" said...

eh cd tatau nak buat nasi minyak tau. cd selalu rasa susah. but looking at ur recipe rasa cam senang pula. nak try la esok. kot2 menjadi cd inform izu eh. hehe.

alhamdulilah zahin tak kena admit. zahin kan strong girl :). take care dear and cepat sembuh tau.

comel la iris kemas2 barang mainan tu. hadif jgn harap la. lagi kita suruh dia keep, lagi tu la dia buang semua dari kotak mainan dia keluar. hehe.

Mummy Nenny said...

zahin cepat sembuh ye!!

faisyura said...

Izuuu pandai nyeee... Teringin nak buat tapi mcm tak kompiden... pagi2 tengok nasi minyak izu terus terliur lapaarrr....

btw, get well soon zahin.. ;)

Nadine said...

Ala, kesiannya Zahin. Dia mmg ade asthma ye, Izu?

Get well soon, Zahin!

ishamizu said...

Nor Moscow

Nasi Minyak simple je Nor..hihi. Nway, thnks for dropping by .nti sy wat kunjung bls ke sana plak k. :)

ishamizu said...

CDee

Hihi ni pun belajar masa kt Coventry dulu. tingin nk mkn tp tk nk buat yg ssh2..so ini la resepi plg simple..bolela..jnj Zahin dpt mkn nasi minyak. :D

Ok nti dh cuba let me know k..hihi..

Alhamdulillah she's recoverng..still batuk2 tp much better than aritu. TQ dear..

Oh Iris ada masa jgk tu..tp so far bley di suruh2 dah..klu mtk tlg cepat je dia buat..hihi...tk pe tk lama lg Hadif pun pndi simpan tos dia. ;)

ishamizu said...

Nenny

TQ dear..:)

ishamizu said...

Zura

Hihi izu pun mula2 buat mmg tk konpiden. tp rupanya resepi yg ni mmg sng je simple..Zura leh wat pejam mata je..hihi..

Ok, TQ dear..!:)

ishamizu said...

Nadine

Ada dear, dpt detect masa Zahin 3thn smpi kena warded kt GH Melaka dulu tu..

Ok, thnks dear! :)

Fadhilah Rozley said...

Salam Kak Izu,

kesiannya Zahin tak sihat! Dila kat sini pun demam jek. Memang musin agaknya. Family yang lain pun demam. Iris boleh tahan lasaknya. Hee geram tengok dia.. comel jek pakai baju sejuk tuh. Zahin pula buat hal sendiri. Kak, comelnya suara akak! hehe.. akak take care yeahh, kiss untuk iris and Zahin :)

ishamizu said...

Wsalam Dhila..

Tu la kesian dia, tk sht..ni pun ada balance batuk lg..tp dh bkurangan. iyer? kesiannya Dhila n family..get well soon too k!:)

Hmm Iris lasak gak cam along dia la tp sbb Zahin tk sht tu kn..dia kurang sket la..;) Zahin salu cam tu, suka wat keje seniri.

Haha comel ke benda, tu suara ibu kemengahan tu..maklumlah bwk perut yg smakin mbesar ni..pnt!:D

Nway, TQ n u tk care too k. i will kiss them for u..;)

Frau Azmir said...

Izu, akak x pandai wat nasik minyak tau, ade berangan2 nak buat tp malas pulak nak carik recipe.. nasib bek izu provide kan kat cni tau, bole la akak try nnt.. thanx izu.. by the way, camne chicken curry x de santan ek? macam wat curry biase, tp x letak santan ek?
sian zahin, mmg die ade astma sejak baby ke? Izu pernah dengar habbatus sauda x? dlm Quran pun ade cakap psl habbatus sauda ni, 'ubat segala penyakit kecuali mati'. And nak reccommend kat izu coz mak akak mmg suffer astma yg teruk dulu, pas amalkan mkn habatus sauda ni for quite sometimes, mak akak dah sihat sgt. astma tu tetap ade, cuma dah x teruk.. alhamdulillah.. kat german ni pun kitorang beli, klu budak2 ni batuk selsema mmg bg diorang ubat ni and i'Allah mmg kejap je dah sihat balik. kitorang beli online, Amazon.de. cuba izu cek, ade jual x ubat ni kat London?

fa10 said...

kesiannya Zahin! moga cepat sembuh..
i x pernah buat nasi minyak!!!

ishamizu said...

KNana

Hihi ni pun sbb Zahin yg request..pnh wat dulu, lama dah since kt Coventry tp resepi ni jgk la..sbb simple je kn? tk de kemajuan lgsg! kekeke..Ok no prob..try la if u want..;)

Oo habbatus sauda' good eh? pnh dgr tp tk pnh try lg..OK nk cr jgk la kt sini..kita usaha, kn? risau la Zahin ni..klu kene thn ward kt sini, sape nk jg Iris , kn? Amazon. de ada jual online eh..will see..klu tk jmp kt London ni, nk beli online jgk.

Oh ye ke mak akk ada athma, akk tak de eh? ktrg ni mmg keturunan ada athma..Hisham pun ada jgk..Zahin dpt detect athma tu masa dia 3thn..tkt sgt klu Iris pun ada nti..sian kt derg ni..sbb izu ada kn..tu yg tau tu mcm mn siksanya menhidap athma ni.

Nway TQ very much akk. really appreciate..:)

ishamizu said...

fa10

Amin! TQ dear..
Hihi ni pun buat sbb Zahin yg teringin..ketidak tk buat jgk kot..:D

ishamizu said...

KNana

Sori terlupe..:D

Nway, aah kari ayam sama macam buat kari ayam biasa..cuma tk letak santan je. :)

Azrin Hani Abdul Rashid (AHAR) said...

get well soon lil zahin dear..nasi myk pun nasi myk la kan..janji nyahin makan..

ishamizu said...

Azrin

Itulah jnj mkn kn..byk jge la dia mkn aritu..hihi. Amin..TQ Rin!:)

Samsiah said...

izu,yah ade email tanya something kat izu kat idyllic_96@yahoo.com.Izu pkai lg tak email tu ek? ke masuk spam

Fadhilah Rozley said...

Hee comellah! Owhh yeahh, wishing Happy Birthday to Iris :)

ishamizu said...

Salam Yah

How r u? :) Nway, Active lg email yg tu..cuma mgu ni makin bz sbb Zahin dh start nursery then izu plak ada byk appoinment kt klinik n spital tu yg tk dan2 nk cek email..:D

Nti Izu cek ye..insya Allah i'll try to reply asap. Keep in touch,k dear! :)

ishamizu said...

Dhila

Owh Iris says TQ to KDhila..;) hihi..