Tuesday, April 26, 2011

2 WEEKS ALREADY!


Harini genaplah umur our beloved son 2 weeks old! Also dah 2 minggu jugalah ummi berpantang. Hoyeay! (Padahal rasa cam lambat giler time berlalu! :P)

Nway, here are some updates abt Hisham Jr. ;)

1. So far alhamdulillah, he's fully breastfeed. Masuk miggu kedua ni, makin kuat menyusu! Like every 2hrs. Sekali BF, Zafri minum 2-2 belah B hokey! Smpikn 2 hr ni umi tk dpt nk pump pon. Lps BF je 2-2 B 'kontang'!. :D Masa Minggu 1 kuat tidur. Hisap sket susu sekejap, terus tertidur. Then At his Day 3 when milk starts to 'come in', apalagi, my B pon tlh 'engorge' dgn jayanya. So masatu kena selalu kejut Zafri paksa minum susu sbb tak bw breastpump. (masatu tk expect kene dok lama kt spital). Now ni, dh ok..;)

2. His weight had lost a few grams from 3.33kg to 3.24kg. Ni ditimbang last 17th April during a midwife visit at home. Apparently it's normal for baby to loose some weight after few days birth. So not to be worried of. ;). So mgu 2 ni should start to gain back some weight. (200g per week fr now on..). Will see tomorrow coz ada appointment kt clinic. :)

3. No more Jaundice! Alhamdulillah. Actually his skin n whites of eyes were noticed firsttime to be yellowish a day before we discharcged from hospital. Malm tu la i nanges sorg2 kt ward sbb risau kene tahan kt ward lebih lama lg. (Hoho 'Baby Blue' Syndrom as well :P). Mujurla Paed came that midnight to check on him, convinced me not to worry about that, she told me it's normal jaundice and we still can be discharged the very next day. ^_^ Hence, 2 days ago, he's fully recovered fr Jaundice. Alhamdulillah. Caranya mmg breastfeeding(BF) je n pagi2 BF smbl dok tepi tingkap to expose him to a natural light. So Zafri mmg dh kenal umi, bau umi, dah tak boleh berenggang plak skrg ni. Hee.

4. Kesan bruise biru/hijau at the back of his hand still ada lagi. :( Ni kesan lepas bbrp kali percubaan para Paed mencucuk drip antibiotics to him fail. Fyi, they failed to prick the needle on both of his back hands..n at last had successfully done at his feet.  Masa bbrp kali percubaan tu macam apa je dgr Zafri nangis tau. Huh Tak sanggup nk dengar..mujurla depa bwk bb ke bilik lain. tp still dgr Zafri nanges meraung T_T. Ciab baby umi, sebab umi ada GBS, dia pon kene cucuk antibiotics tu sekali. :( BTW we were given antibiotics 2 times per day for 3 days .

5. Masih dgn rambut hitam dan lebatnya. ;) Act. we had planned to shave our son's hair. Sblom2 ni tk buat pon sbb bb girls kan. Ingat klu bb boy tak pe la klu botak skjp. ;) Tp sbb kt sini ada Social Service worker and Child protection bagai trus takut kami nk cukur rambut bb. Takut jd kes jgk, tkt sgt pisang bbuah 2x. (kes sunat aritu :() So malaslah kan.

6. Zafri pon ada hobi: suka meneran isi. Esp tgh breastfeeding. Kdg2 umi jadi gelabah bila dia teran2 isi camtuh. haha..(Org tua-tua ckp teran isi ni mcm bb nk panjangkan lg badan dia/ makin meninggi) Ok klu camtu tk pe, bb boy kene lah tinggi..at least tinggi macam babah ok? hehe Amin. :D

7. Now ni pandai dah lepak2 dulu lps BF. Maksudnya tak terus tidur mcm mgu 1 aritu. Suka tengok kanan, kiri. Suka tgk/gapai muka umi/babah time di cradle. so sweet. Bila kene dodoi/rocked gently boleh tertidur tnp BF. So bila umi penat after BF him, babah take over him plak. Babah pon mmg suka je, sket2 dia yg nk cradle Zafri. Smpi Zafri pon dh leh recognise  suara babah. :)

My Hishams. Hisham Sr. and Hisham Jr. ;)

Zafri yg selalu menjadi rebutan along and angahnya! hee. Babah kata "Aih, kecik2 lagi dah jadi rebutan ni!" :P hehehe.

Ada satu hari tu, Zahin beralah dgn Iris. Dibiarnya Iris riba, cium, pegang Zafri tp siap Zahin ckp apa tau?

"Babah, Zahin nak adik boy lagi sorang la.Please..." :O

Terbeliak sekejap mata umi dia yg tgh gosok gigi kt sinki dapur masatu. Huhu Sabo je lah den!! Manyak cantikkk..dia igt senang agknya nk dpt bb boy? Masih terasa2 kesakitan kt labour suite aritu wehh. *eye-roll*

Till then, Wassalam.

37 comments:

Nadiah Sidek said...

hahaha..adik baru 2 minggu dah nak adik sorg lagi?? pengsan umi nnt :D

ishamizu said...

Nadiah

tu la pasal. hehe. sabo je la..aih, umi nk rehat lama ni. :D

Nadine said...

Awwwwh, Zafri is handsome. Love his stars romper, so cute! :)

Baby boy mmg kuat minum kan Izu, Faaz dulu pun, kuar2 je mmg every 2hrs menyusu. br je rasa dia lena n letak atas tilam, dah kena angkat balik..hehe

Nak adik boy lagi satu??! Hahahaha, nak kena kasi adil la ye Zahin? Baru tak rebut2 dgn Iris! :D

ishamizu said...

Nadine

Awwh TQ aunty Nadia! romper star tu pilihan babah. ;)

Betullah dear, culture shock jgk izu. rasa Zahin n Iris dlu pon dh kuat menyusu, rupanya boy lg super kuat menyusu! :D

Oh tidaak..hehe. Actually, Nadia tau midwife ngan doc yg bedah izu pon dok sakat izu..derg kata kene beranak boy sorg lg, br adil..2 girls are for dad, 2 boys are for mom..Doc tu masa tgh jht izu siap ckp "see you in two yrs time!" Sabo je la..:D

Ninie Hanis said...

wah wah..pandainya mintak adik boy sorang lagi,please..hehe cute sey.

comel sgt baby zafri.kiss & hug for him :)

akak,nape psl sunat tu?blom pernah baca la al kesah tu.

~Yus~ said...

kelakar la zahin... nak adik boy lagi ye :). larat ke Ummi?

izu, take care ye... InsyaAllah nanti bile free, yus dtg umah izu.

ishamizu said...

Ninie

cute la tp sori Zahin, permintaan tpaksa ditolak mentah2..ekeke..

Hehe TQ aunty Ninie, Zafri send kisses too. ;)

Hmm masa nk register kt spital aritu, k.izu termengaku ktrg pnh bsunat, n sunatkan the Eins skali. Tatau kt sini illegal. So midwife report kt Social Worker..jd kes la skjp. tp lps jmp doc sahkan yg tut the Eins ok, fine n normal..kes dh ditutup..tp lecehla sblom tu, social worker interview dlm phone, dtg umah lg..suro gi check doc kt spital lg..adey mls dh nk bsoal-jwb lg dgn depa ni..tu yg terus hubby akk tkt nk cukur rmbt bby..tkt klu jd kes. kwn2 kt sini pun kata tk yah la. hehe.

ishamizu said...

~Yus~

tu la psl. dia sorg pon dh mcm nk pengsan umi, ada hati nak adik boy sorg lg. hehe..

Ok dear..insya Allah. TQ. u tk care too tau. Ok, dtg la bler2 nti. :)

Nieza said...

wahh comelnya baby...tahniah..best baca pengalaman ishamizu kat sana...pengalaman berharga tu...btw didoakan semoga ibu dan baby sihat selalu yer take care..

yatispeed said...

suka sangat baca update pasal lil zafri...budak paling comel nih..dahla dah lama takde baby boy in the family, kan?
yang kelakar tu time zahin mintak baby boy lagi sorang..ingat leh buat camtu jer ke..hahaha..sian zafri..dah jadi cam doll pulak jadi rebutan. sayang betul kakak2 dia kat dia..bertuah dia. yang bestnya ni baby ni betul2 alive..bukan skadar baby alive or baby botak yang zahin main ngan syira tu..hahaha...miss you so much little kiddos!

dyana "his other half" said...

ala comeinya zafri. geram cd tgk tau. agree with nadia pasal start romper dia tu. comel sgt la izu. nanti kalau cd pregnant lagi skali boleh la minta tlg izu belikan. hehe. mengada2 je nak suruh izu belikan kan.

cd tak sure psl baby boy kuat nyusu or not. tp mmg camtu la org tua2 kata kan izu. hadif mmg every 2 hrs masa pantang and both B. maybe sebab tu milk cd pun banyak kot. production every 2 hrs. hehe.

anyway, rasa cam nak kiss2 je zafri. rindu bau baby. hehe.

azimah fauzy said...

comelnye! bleh la plak kan berebut adik boy.. hehe.. sah umi kna bagi adik sorg lagi b4 balik msia nanti.. hehe.. kalo ikut doc sana, if cser bape tahun br bleh ngandung balik ek?

faisyura said...

hahaahah... adoyaiii.. kalau toy tu bleh la jugak ummi n babah gagahkan beli sorg satu ye... kekehekheke

izu baby boy mmg kuat minom! seriouslyy they drink non-stop! mcm zaim n aariz dlu, every hour.. pastu kalau minum sejam stgh baru kenyang.. stop stgh jam then nak minum balik... tu yg end up kene top up jugak fm bile dh masuk office.. cemane la kan nk pump sebyk tu... diorg minum 8oz per hour.. mommy tade susu byk tu kt ofis.. huhuhu tp takpe izu duk umah, boleh bf zafri.. ;)

zafri ensem sgt la izu... gerammmm!!!

baby zafri, kalau aunty zura ade, bertambah la sorg lagi rebut nk peluk zafri tu... mesti zafri rimas.. hahah

yusparisa said...

lalim....

wah wah, zahin jeles sbb iris dah conquer zafri, tu yg dia nk adik boy lg..hihi..ummi dah trauma kejap, tp bila dah besar skit rasa rindu pulak time diorg kecik2 kan...

alahai bestnya la dah dapat gurl & boy ni..hihi..bertuah lil prince dpt kakak2 yg penyayang ni..hihi..

mesti xsabar kan, tgk zafri bila besar nnti ikut mukasa sapela, zahin dah byk ikut muka babah, zafri ni mesti comel mcm maknya..hihi..

Ummu Umar said...

chik...baguih no anak2 dara hg ghajin ngasuh adik....mmg anak pompuan ni loving behaviour tggi kut ek..anakku asyik "bercakar" ajer berebut mainan... kadang penin nak handle camna kih3x

Heart Of Princess!! said...

salam Kak Izu,

aduhh makin comel laa baby Zafri! lorhh biar betul Zahin? nak adik lagi. hehe okehh meh trade adik dgn kak Dila. hehe kak Dila amik Iris, Zahin bley pilih nak Rayyan ke Hamizan. hehe gurau jek. anyway, akak take care yah. hugs and kisses to Zahin, Iris n Zafri. ouhh yea, mama kirim salam n ckp tahniah dpt baby boy :)

Fadhilah Rozley said...

hee Kak Izu, macam biasalaa salah account. Heart Of Princess tuh rasanya account zama tok kaduk dulu. Ntah macam mna bley ada lagi. hee :)

fa10 said...

alalalalala, sweetnya...
i pun duk mengidam baby boy juga ni, wat hadiah kat baba. Doakan i pula yer!

Ummu Umar said...

tgk muka abg chik tu..puas hati ada geng kan...ku tak puas hati lagi xde geng lagi huhuhuhu

ishamizu said...

Nieza

TQ dear..insya Allah. u tk care too..:)

Chik/Kakak

Aah dia igt sng je..huhu klu la llk bley pregnant, bley la suro babah plak yg pregnant, kn? hehehehe kidding! Nway, we mish u too, Chik!

ishamizu said...

CDee

hehe bley je nk belikn romper..no prob. insya Allah. :) cpt2 la bg adik kt Hadif k. :D

Ima

Oh tidaakk..klu nk tmbh lg pon at least bgla akk berehat lama2 sket. ;p Hmm rasanya gap 2th jgk kot kt cni. ;)

ishamizu said...

Zura

Betul2, klu tk puas minum Zafri pon mst nk repeat every 1 hr..:P adoiyai..sucking pon kuat ekk..pergh..masak! hehehe..

Insya Allah nk bf him as long as i can la..TQ dear! ala klu aunty Zura Zafri tk rimas punyer..;)

ishamizu said...

Yus

hehe tu la Hisham pon oyak gtu gak..tp klu ada rezeki lg, aku redha cuma not in this near future la..mmg trauma lg wei. huhu. :D

Adoi penyayang sgt la smpi png aku n hisham klu derg berebut nk kn Zafri tu..Iris lg la, dia suro ltk Zafri ats riba dia..over weii..hihi..

:) tk kisah la ikut muka sape, jnj muka ktrg2 ni la jgk..hihi. TQ dearie..;)

ishamizu said...

Chu

lain jantina, mdh la ttarik ant satu sama lain. :P Nway, ank kami wpon girls asyik bcakaran gak chu. no worries! ;)

P.S hehe klu tk puas hati, dh bley start tmbh sorg lg soon..mudah2an dpt girl, geng hg lak. hehe. aku doakn, Amin...

ishamizu said...

Dhila

Wsalam. aah dia ckp mcm tu..ala tk nk la trade Iris :(..bg je la Rayan or Hamizan tu, bley? hehe kidding too. :D

Orait, no prob..byk betul account! ;)

Fa10

hehe TQ, time sweet, sweet la..;D Ok, sy doakn pani u dpt bby boy plak. Amin.

Frau Azmir said...

hehehe, klakar la umi ni.. nasib baik x tertelan ubat gigi heheh.. akak yg dah setahun lebih pas brsalinkan aleena pun still trauma lagi, ape kan lagi two weeks!!! hehehehe!!
anyway, susah x izu susukan baby sambil duduk coz of luka kat perut?? dah fully recovered ke luka tu? baik je baby zafri ni ek, dah nyusu tido balik.. comei.. :)

mommaholicSURI said...

Masya Allah! Zafri is so adorable. No wonder his sisters pun rebutkan dia. ahaks. Xtahanla dengan Zahin ni tau! Siap request nak another baby boy pulak tu. hihihihii.

Alhamdulillah, suka sangat tengok anak-anak Izu. They are so loving to each other.

Happy breastfeeding, Izu. Nuurill doakan Izu dapat bf Zafri exclusively. Insya Allah. Nuurill rasa Zafri mmg akan tinggila. Sebab Oman dulu pun macam tu tau, asyik duk teran daging jer. :)

ishamizu said...

KNana

hehe ye la, tkujut. :D Hmm tu la kn, mmg akn trauma for years izu ni..hihi..

Hmm so far luka nmpknya midwife kata ok..tp tk fully recovered lg rasanya. tah, izu pon tatau. kawan kata bler dh baik bler jhtn/incision tu timbul..seram dgr. :D Menyusu kene pki nursing pillow, klu tak pon izu bf smbl baring mengiring. ;)

ishamizu said...

Nuurill

hehe TQ dear..so far nmpknya loving la derg ni..:)tp kene monitor la kn sbb Iris tk pndi cntrl lg..kdg dia nk belai2 Zafri tp belai dia tuuu dia mcm nk tampar/lepuk nya Zafri. huhu..hihi..

Amin. izu pon doa jgk la mg kalini dpt bf him exclusively. insya Allah. Thnks again dear! :)

Madame Baron said...

cepat nya Izu, 2 wks already... syok tgk ada baby ni,m tak sbr rasanya nak pegang baby sendiri...
Hisham Jr sgt lah comel geram tul... Boleh cukur rambut baby kat sini x jadi masalah, kita tgk kat sini ramai org buat Indian, Pakistan etc ... kawan2 yg lahir baby kat sini pun ada cukur rambut... tp kita tak tau lagi, hubby ckp tak payah dulu masa Sofia pun mmg x potong pun hehe
Hows ur recovery Izu, hrp2 makin kuat & cargas ye...
I will planned c-sec on 6th May kalau baby x lahir jugak. U take care, will updates the news soon xox

MOMMY NADIA said...

kejap je ek dear..dah 2wks..
Zafri so chubby lah..
haha,Adryan pun suka beno duk terang daging..same like his bro dulu2..

Alhamdulillah,Zafri enjoying his umi boobs so much ek..
Ryan pun less than 2 hrs dah nak nyot2..skali bf,terus empty..tak payah nak pump2 suruh empty..just make me worry about my stock project ;(

alahai Zahin..agaknye diorang ingt senang ek, umi dia nak kuarkan baby satu lagik ;)

ishamizu said...

Niza

itulah..tk lme lg msk 3 weeks lak. mujur kita tk keje kn..klu tk rasa mls nk naik keje..sbb seronok kelek bb ni..tk leh berenggang, asek nk gomol2 bb je. hihi.

Ic, normal atau csec izu doakan Niza slmt bsalin. soon u lak dpt main ngn bb. Best kn? tk care k..nti update cpt2 tau bler dh bsalin. ;)

ishamizu said...

Nad

itula..kjp je. tgk tup2 u dh 4 eeks kn. Ala ur Ryan lg chubby taw! ;) Ic, samala ank kita..bb boy mmg gtu kot eh..derg nk meninggi. hehe..

Yep, alhamdulillah. mula2 risau sbb Zafri ni kuat tdo, less menyusu. kene kejut dia minum. now ni pntg lmbt sket umi bg susu, nangis mcm kne cubit. ;D

Aah i pun worry abt ebm stock. tk pe kita usaha n doa sama2 agr sentiasa ada reeki ank kita k. :)

Hmm tu la psl..dia igt adik boy sng dpt mcm beli kt supermarket. sabo je la kn. :)

Tk care dear!

shuzana said...

kak..zafri encem..alhamdulillah..

haritu..masa time aqila..midwife dtg rumah..tgk aqila pakai barut..dorang dah bising..bertambah bising bila tgk aqila tido pakai bantal..adoiii leceh lah dorang ni kan..haha

irradhil said...

sukernyer tgk zahin n iris ni.asek berebut jer nk riba.sibbaik xcucuk mata adik zafry tu.hehehe.

hahahaha....pndai zahin demand baby boy!!!!aperla umi...thn dpn la plk.hehehe

ishamizu said...

Irra

Amboi, amboi, amboi provoke nmpk! haha.. Thn dpn Cik Ra punye turn la plak..umi nk berehat pjg ni..hee.

Hmm berebut je Ra, png kpl ktrg. klu Zafri dh pndi ckp, dia pon oyak png gak kot. :D

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih