Saturday, April 2, 2011

IRIS AND DELI

Among the cartoon programmes on television here, the Eins were fastly attracted to The Waybuloo series. The Waybuloo has four cute characters named Lau Lau (purple), Deli (pink), Nok Tok (blue) and Yo Jo Jo (orange). Every day, pantang dengar lagu intro Waybuloo. Kalau nak gerak bangun pagi pun senang, buka je tv. Once citer Waybuloo start, dua-dua cepat je terpacak depan tv. hihihi.

Ever since the day hubby bought Iris Deli, they just cant be separated with each other. Wherever Iris, there must be Deli. Tak boleh berenggang langsung! Pegi mana-mana, Deli sentiasa je kat tangan dia. Nak tidur mesti nak ada Deli. (selain umi la. :D) Tengah-tengah malam terjaga pun mesti cari Deli dulu. Nangis-nangis! Dapat je Deli terus senyap, tidur semula. Dah macam bantal busuk. Sampai comot dah si Deli tu, nak cuci pun dia tak bagi. Hmm hmm hmmph. 

So yesterday, i wanted to do laundry. I remembered Deli. I thought to give it a wash. So i had asked her permission first. To my surprise, she allowed me and she's the one who put Deli into the washing machine. So i quickly closed the door and pressed the start button. The moment the machine went on, Iris cried for Deli. Ya Allah, sabo je lah tau. Terpaksalah pujuk..cakap nak mandikan Deli kejap aje..but she kept crying, calling and asking for Deli. Mendayu-dayu ok, she's really successful in making me felt bad and guity for a while. Haih..

Check these pics out.

The beginning of 'Drama Air Mata'

Still crying even masa ni dah boleh terima hakikat yang Deli cuma mandi sekejap..:D

That evening, hubby took the Eins to the nearby playground. As usual Iris brought along her freshly bathed n dried Deli. i told you, cannot be separated. hihihi.. 

Si Deli Iris yang dah bersih lagi wangi. Isk isk iskkkk...

Er sometimes she did bully Deli. Dia pukulnya, dia tendangnya Deli. Macam lepas geram gitu..Hubby kata may be dia geram kt along dia, tak dapat along dia, Deli lah dia kejekannya. Nasib baik la Deli is a non-living thing..adik boy lahir nanti kene watch her very closely la. takut tak pasal-pasal adik boy jadi another mangsa kegeramannya. Huhu na'uzubillah.

Lastly, tak sangka our Iris Baby dah nak jadi kak ngah! Apapun smg Iris jadi kakak yang baik. Amin..:)

Till then, Wassalam.


24 comments:

~Yus~ said...

alalala ciannye iris :) walaupun tengah nagis tetap comel.

dyana "his other half" said...

ala sedihnya aunty tgk muka iris ni. memang menyayat hati sungguh. tambah2 lagi ummi kan. tu yg rasa bersalah eh izu. mmg pandai dia buat muka kesian. hehe.

insya allah, cd hope iris kan jadi kak ngah yang baik. bestnya adik boy dah nak keluar. nanti jgn lupa update tau. mesti cute gak ni.

oh muka iris dah sama cam zahin. cd td confuse zahin ke iris yg menangis. hehe.

ishamizu said...

~Yus~

hihi TQ dear tp mmg cian tgk nya..:D

irradhil said...

isk...isk...isk...aku xthn la tgk iris ni.naper aku rs cam gaya die cam gaya dina jer.huhuhu.suara dina xkuat tp mendayu2.time sembahyang la plg haru.huhu.

aku sukerrr gegirl pegang doll!!!ank2 aku kjp jer suke.lps tu cr bnda lain la.tp esya hari2 mau bwk baby "amy"(gelaran utk baby doll die)n baby "alice" (dina punye) masuk dlm kete.hubby aku siap ckp die skrg ader 4 org doters.!!!LOL.hahaha.buat menyemak jer dlm keta.

mcm2 la gelagat ank2 ni kan.hehehe

ishamizu said...

Cdee

Itulah sedih sguh dia..mmg buat izu serba salah sguh la at that time..sabo je la tau..padahal kita dh minta izin dh nk cuci Deli dia tu..aihh..

Hihi amin..TQ dear. hopefully la..kdg2 tgk dia buli Deli tu risau izu. :D

ya Allah bkn muka je nk dkt sama dear, suara pun dh sama! smpi ktrg confuse sape yg bckp..Zahin ke Iris..kdg2 igt Zahin, Zahin ckp adik la yg ckp..hihihi..

ishamizu said...

Irra

hehe 4org doters dh eh..sweet! (apalagi, sila tmbh lg..;p) Nway comelnya nama doll esya n dina..Amy n alice tu..:)

so far, Iris je yg fanatic sgt kt doll Ra..Zahin tk suka..dia suka nyakat adik dia je..sll dia curi2 Deli Iris smpi nangis2 Iris. sabo je la..saje je nk challenge umi dia..aihh..mmg macam2 gelagat! :D

Nadine said...

Awwwwh, sedihnya Iris! Tapi aunty rasa kelakar pun ade..hihi. sori ye iris aunty gelak plak :D

mmg tau Izu. Faaz pun mcm tu kdg2. Mula2 ckp ok the next thing tiba2 tak ok plak. pening pala mommy..hihi

ishamizu said...

Nadine

Hihi tk pe dear..actually, izu pun gelak jgk..haha. ada gaya dia nangis ttonggeng2 tu tk thn btul, trus pgil Hisham suro bwk camera snap2 gmbo dia..:D

Ye ke..hihi sama je eh. mmg pening izu aritu. lps dia nangis sakan tu hampir2 nak amik keluarkan tp bler pk2 dh sah2 basah si Deli tu sbb air dah masuk kn..so biar je dia nangis..at least tcuci jgk Deli dia yg dh comot banget tu. sakit mata umi tgk. :D

Frau Azmir said...

hehehe memang klakar la Iris nih.. :D

ishamizu said...

KNana

hihi :D

yatispeed said...

alah siannya adik iris nangis sampai tertonggeng2..frust betul dia bestfren dia kena paksa mandi, ya? dulu masa syira kecik ada jugak dia raquun yang abah belikan masa kat germany dulu..tapi skang ni dah takde dah..kecuali bantal busuk ikea tu jerla kalu nak tido. tapi kakak rasa iris is sooo adorable ngan waybuloo dia tuh..comel..nampak dia setia sangat..walaupun ada tertinggal sana sini, kan? in the end mesti dia cari balik. hisham ngan izu la kena alert supaya deli tu sentiasa kat tangan dia..buatnya tertinggal, jenuh nak cari balik kat mana2..ni yang tambah rindu kat budak2 nih..

faisyura said...

kekeehekhekhekhe...

adedeh... iris.. aunty kan kesian tau tgk muke iris nangis2 sayu gitu, tapi kan... mmg nk tergelak la plak.. adedeheh sorry ye iris... mmg aunty rase cm hahahah lawak sgt, mandi kejap pun taleh ek iris.. syg sgt dia kat deli tu...

izu, nmpk gaya kene beli 2 la hahaah.. mcm aariz addicted to ikea blanket.. terpakse beli 6 so that tak jadi selimut busuk... and ade time to rotate nk basuh2... ;P

mommaholicSURI said...

Muka Iris masa ngais dah macam zahin pulak. hihihi. Close betul Iris dengan Deli ek. Tapi nasib baik jugakla dia ok lepas Deli kene basuh. Macam sepupu Nuurill, mak dia basuh je bantal busuk dia, lepas dah kering tu punyalah dia mengamuk sebab dah x busuk. ahahaha :)

ishamizu said...

Kakak/Chik

Hihi Iris mmg suka sgt la ngan Deli ni..pg carboot nmpk ptg baby botak, nak..patu kita punye la belikan..igt kan wah ada can la ni nk cuci Deli dia..tgk2 kjp je dia main ngan bby botak tu..kt carboot tu jgk dia mtk blk Deli dia..isk3..punah harapan. :D

Hmm so far mmg kene igt la bwk ke mana2 Deli dia tu sbb mmg kdg2 dia lupa jgk Deli..ada skali tu blk dr Ikea kot, dia leka2 izu msk kn dlm plastik ikea..then nk blk, Hisham tk perasan dia ltk dlm bonet, tiba2 dh halfway, dia tingat Deli dia..dh la jln jem, keta byk..mcm mn nk benti amik Deli dia kt bonet kn..apalagi, menangis sepanjang jln smpi la ke umah..ya Allah, bingit btul..huhu..aduihai, mmg nyaya aar klu Deli hlg ke apa..alamatnya mmg kene beli baru dan2 tu jgk. :D

ishamizu said...

Faisyura

hihi mmg bler tgk ulang2, mmg rasa lbh nk tgelak plak dpd kesian..tk thn tgk mimik muka dia tu..kekekke..

Aah ktrg pun terpk klu ad jmp Deli ni kt cbs mmg konpem beli la..wat spare satu..ssbb kt supermarket mahal gler maa..satu Deli tu bley dpt 5kg beras basmathi..hihihihi..tu yg tk belikan Zahin tu..ketidak mst nk kena beli 2 bdk2 ni, biar sorg satu spy tk gado..hmm tp kdg2 gado gak..Zahin nyakat..padahal bkn dia suka pun main doll ni..hmm..

ishamizu said...

Nuurill

hihi mmg close dear..aih tatau la mcm mn bley jd lagu tu..padahal mmg tk ajar nk ada so called bantal2 busuk ni tau..tp ngan Deli ni melekat plak dia..hihi..Ha nasib baik dia bley tima Deli dia lps mansi tu..mmg ada kazen Izu pun sama cam kazen Nuurill tu la..pas mak dia basuh bantal busuk dia mmg dia mengamuk sbb dh tade bau busuk lg..keke..

Fadhilah Rozley said...

salam Kak Izu,

aduhh sayunya tngk dia nangis! hehe sungguh2 nangisnya.. hehe syg sungguh dia kat Deli tuh, kartun tuh ada kat UK jek ke kak? Kak, lama xdgr crita psl Zahin. tak lama lagi nak dpt baby baru.. hehe akak take care ya, kisses n hugs for The Eins.

Ninie Hanis said...

memang drama queen eh?hehe..tapi saya suka tgk anak2 akak,cute taww..rindu kat anak2 buah di msia.heee..

Happy Mother's Day kak ishamizu! :)

ishamizu said...

Dhila

Nangis tak baca n3 utk Iris ni? hihi..ni kira special n3 b4 Iris jd k.ngah la nii..sempoi je kalini. ;)

Oh rindu kt Zahin dh ke? hihi pas2 ni akk citer psl dia n iris skali kot, ok? :)

Nway, TQ dik..u tk care too..as usual, hugs n kisses fr the Eins for u too. =)

ishamizu said...

Ninie

memang tau..hihi. nway TQ, ala ciannya dia, mst rindu tu..mst cute2 jgk kn ank buah Ninie mcm aunty dia! ;)

Awhh TQSM for the wishes, dear..so thoughtful of u..:)

Fadhilah Rozley said...

hehe entri kali nih comel kak! hee ye xye kan, xlma lg nak jd kakngah daa.. yeayy, sama geng dgn Dila. hehe :D

haa, rindu dgn Zahin! sure makin lasak.. makin besar daa.. hehe okehh jek :D

ishamizu said...

Dhila

hehe TQ dear..byk jg psl Zahin nk citer ni tp umi dia je ada masalah sket nk update..;p klu larat lg akk update k, akk rse skrg mood tgh upside down..:D

Eh aah eh Dhila pun k.ngah! byk nya psamaan Iris ngan kak Dhila dia ni..hihi..klu jmpkn Iris ngan Dhila nti nk tgk la mcm mn..haha..

Nieza said...

alahai ciannya dia...sedih tul tu...:)

ishamizu said...

Nieza

hihi mmg dia sedih sgt..