Wednesday, April 6, 2011

ZAHIN'S PROGRESS

Today, i would like to update about Zahin's progress since ada yang dah merindui dia tue...:D

Up to date, it has been one month and a half after she was accepted into nursery here. So far, she enjoys being at the nursery by looking how easy to wake up her every morning..even if she slept late the night before, she still wakes up and get ready to go to nursery.Nway, She did miss few days but it's either she was sick or babah could not send her to nursery because he got early morning course at university. so she cried..:(

Actually, we had attended 'Parents Evening' at her nursery on last monday. Our appointment at 4pm. We were informed from last week to see his class teacher to discuss about her progress. I was excited to go since it was our first time so i did pray so that i wont deliver Lil One on that day. hehehe. Tapi mak buyung sebenarnya tak larat nak pergi..but luckily babah pujuk jugak ajak pegi sekali. So off we all went together meeting her class teacher Tim and Anita, the nursery nurse. :)

Firstly, we were showed with Zahin;s special book! Yes, buku tu la yang umi nanti-nantikan nak tengok selama ni. Seronok tengok gambar-gambar Zahin dalam tu tengah buat macam-macam aktiviti. (including the first photo of her and her artwork during the home visit yang ada gambar umi and Iris sekali tue..hehehe). Handwriting dia, dia tulis nama dia and nama Iris. Dia lukis gambar Iris. hihi. Dia tulis numbers..walaupun ta straight, rasa sejuk je perut ni..=) Also i managed to see her photo with her bestfriend, Tamana. Sebelum2 ni asyik dengar nama aje. :D

 If you remember in previous entry about her first day at the nursery, i had mentioned that she was fastly befriended with Helena right. But apparently lepas sepupu Helena masuk nursery yang sama tak lama selepas Zahin masuk, Zahin kata Helena dah tak nak kawan ngan dia, kawan ngan sepupu dia tu je.

Hehe sedih je dengar masa tu taw. and since then, i convinced her that soon she will get more new friends. tengok-tengok betul! Esoknya terus zahin cerita dia ada kawan baru nama Tamana, Siya, Halley ngan Melina! :D So that day, teacher dia kata dia ngan Tamana memang best friend ever ar! hehe. Memang cute tengok photo diorang berdua, duduk sebelah-sebelah buat activity bersama. :D

The meeting was allocated for us only 5minutes tapi rasanya lebih 5minute ktrg jumpa Tim. :) Lepas Special book, Tim tunjuk plak report book dia...ktrg sgt berpuas hati..Rasa bangga sbb antara komen yang umi ingat Tim berikan adalahberbunyi begini (Ceh! :D),  

"She's a bright, intelligent, active and polite girl. She is excellent at counting, writing, drawing, shapes and colours. She makes many friends and can communicate in English better now."

Syukur, Alhamdulillah. ^_^. selain komen dpd Tim, few comments review from the nursery nurses about Zahin all were positive and constructive too. We really appreciate until we were blushing and don;t know how to react. Nak sengih lebih2 terasa segan la kan..Tengok2 Tim plak tanya ktrg, "So are u both happy with her progress?" Agaknya dalam hati dia macam tade perasaan je parents si Zahin ni kn. :p hihi
So we told him that we are very happy hearing all her good progress, glad to see her happy pegi nursery everyday. Although, bila tanya dia buat apa kt school harini, dia salu jwb 'i don't know'. Now we feel relieve after meeting him. About that, dia kata, that's normal sebab tak semua kids prefer to share. ;)


And we told him dah banyak juga vocab english dia skrg, dia pun confident nak speaking, asyik speaking aje kt rumah. :D Tim pun setuju, dia kata Zahin communicates better from day to day now compare awal2 dulu..Also sangat active, susah nak tengok dia tanpa berbuat sesuatu, ada je benda yang dia nak buat. Always running, going from one room to another room. (ekeeke dia mmg sangat2 tak reti duduk diam taw!! huhu..)

Then lepas belek2 lagi special Book Zahin tu (tk puas youuu...:D) Tim perasan kot umi dia cam tk puas2 tgk, dia pun ckp dont worry, habis nursery bulan 7 nanti, special book tu akn diberikan pada ktrg utk disimpan. :D)

After that Tim bagi pen minta kitrg komen sedikit kt report book dia. Yang kelakarnya, babah ngan umi dia dok malu2 nak komen. Babah bg pen kt umi ckp "umi tulis la," umi tolak pen tu blk kt babah kata "babah la tulis" hahahahaha macam budak2. Malunya kt teacher dia...huhu. last2 babah surrendered terpaksa dia yang tulis komen. Tengok-tengok panjang tu komen...;) tp umi tension sbb babah lupe nak bg umi tengok dulu komen dia sblom pass report book tu semula kt Tim. So Tpaksa la babah bgtau umi satu-satu apa yg dia komen..;p

Lastly, that's all about the meeting. We're so glad to know about all the good progress about Zahin. Hope she will continue all the good works forever. Keep it up, love! ummi and babah are so proud of u. Alhamdulillah.
Lukisan 'Orang' Zahin. :)

Play with ELC 'Spell & Learn' Puzzle

 Zahin dapat ni awal2 lagi. ;)


 Her Colouring xtvt! The Simpsons is always being her favourite! :D 

playing ball, scootering at the playground nearby with Iris :)

Lastly, cheeky Iris yang pantang nampak pen. Along belajar kt nursery, adik belajar kt rumah ye. :)


Result primary school pun dah keluar. Alhamdulillah, Zahin will be starting her reception year at Maryland Primary School on this coming September. REzeki Zahin akhirnya dpt juga sekolah dekat dgn rumah ni. Jalan kaki je la nanti. :D

Wassalam.

22 comments:

Nadine said...

Awwwwh, mesti bangga kan Izu tgk pencapaian anak sendiri :) Well done, Zahin. Aunty tau Zahin mmg bijak budaknya, ikut Abah ngan Umi punye genes! ;)

Izu, cantiknya dia color Simpson drawing tu, takde terkeluar sana sini pun!

I am sure balik M'sia nanti mesti Zahin ckp English full British ascent..fuhyooo! :)

tangawaris said...

well done zahin! really proud of u..me pun just got suha punya report for 1st term..So, far so good..Hopefully our daughter we doing much better..:) izu take care tau!

dyana "his other half" said...

bestnya entry kali ni. cd agree ngan nadia. mmg zahin bijak budaknya macam abah n umi :). baca cerita izu ni cam tak sabar pula nak hantar hadif sekolah. haha. mama dia pula yang excited terlebih.

ishamizu said...

Nadine

hihi Alhamdulillah, tu la nasib baik Izu dragged jgk diri ni utk pegi, tgk/dgr pencapaian dia memuaskan rasa sejuk je perut ni..lega! hihihi.

Hmm colouring mmg plg obvious dear. :)dia mmg suka mengaler..ktrg pun tkejut tgk dia kaler The Simpsons tu..sbb mostly dh tk tkeluar ring lg..hihihihi...okla nmpk la progress sket sket kn..;)

Haha speaking tu mmg kwn2 kt cni ckp konfem, bler dia dh sekolah sini tp tatau la blk Msia nti bley kekal ke tak Brit accent dia tu...tkt hlg aje.. byk kali dh dgr kes mcm ni sbb kt Msia dh tk praktikkan kn..:(

Nway, TQVM dear, u r so sweet. really appreciate! Wait for ur turn, i'm sure Faaz pun bijak jg mcm mommy n daddy dia! =)

ishamizu said...

tangawaris

Nenny, is that u? hehe i tk smpt lg skodeng ur new account ni..:D

Nway, TQSM dearie..oh suha pun sama la kn? alhamdulillah, Suha pun well-progressed. Lega kita mak ayahnya kan? Insya Allah, smg ank2 kita terus berjaya..keep it up! ;) ok, thnk u again, u tk care too..

yatispeed said...

izu..kakak sangat2 terharu dengan entry izu..kat sana they appreciate each child so much..the progress is always in good mood commentary..unlike here..ade ke bg markah D out of E utk syira? i am so pissed off!! sabarj jerla..

Mama said...

wah...cantik lah zahin warna...memang girl minat kaler2 lah kot ...sama lah macam aisyah...dah boleh kaler tak kuar line dah tu...but haris...erm...memang tak minat langsung lah mewarna...cantik aisyah kaler lagi dari haris...haris bab2 nak warna cantik2 ni dia kata that's for girl...ikut aje lah...:)

izu...haris dah 2 thn balik...brit accent dia masih very strong...u can maintain if u practice at home...aisyah pun surprisingly..her eng is very good too..macam haris lah...yap with brit accent too..walaupun besar di malaysia...:)

izu..anak2 u mameng seirsa sgt2 kan...memang sebijik lah muka diorang...i guess the boy pun mesti macam serupa jugak..hensem tuh..insyaAllah..:))

ishamizu said...

CDee

Hihi TQVM dearie..tp umi dia tk bijak pon..biasa2 je tk mcm CDee. :) tp mudah2an masin mulut aunty Diyana n aunty Nadia, Zahin bijak la mcm babah dia. :)

Hihi tu la mmg excited kn dear..Hadif awl2 lg dah pegi nursery dah mcm kira pegi school la tu CDee..Izu tgk Hadif pun bijak n pandai mcm2 skrg. ;)

ishamizu said...

Kakak/Chik

Tu la sbnrnya aritu ktrg pun tharu jgk masa jmp teacher Zahin..smpi nk mengalir air mata dgr/tgk pencapaian dia, air mata kegembiraan. rasa syukur sgt..at the same time rasa nk melompat pun ada..hihi tp control, control..:D

What? D out of E?? klu izu pon piss off..! ish, sah la tk bljr.master psikology la teacher mcm tu..kesian Syira! nama je smart reader school eh, hire la smart teachers..susah ati kita kn kak mcm tu..tk pe la byk2 sabar..i know Syira is doing very well and she's a bright girl too. :))

ishamizu said...

Ct

hihi tu la girl mmg tk dpt nk dipisahkan ngan colours kot..kt sini asyik pow ktrg clour aje, mcm colour ada..magic colour, water colour, crayon, pensil colour aihhh bsepah2 ko..png kpl aku tgk n asyik dok kene kutip satu2 simpan..hihi..tp tk pe la, apa yg derg minat, kita dorong as best as we can kn? ;)

ye ke? bgsnya HAris n Aisyah..masya Allah, tahniah CT. good job!! tu la klu tk prektiskan mmg hlg mcm tu je kn..sayang..ktrg ni plak jns tk bspeaking english..so agk ssh la..tp will try speak as much as we could lps ni..maklumlah umi dia ada low self-esteemed sket..keke..tu la tkt sgt klu ank2 ni pon ada penyakit low self esteem mcm umi dia ni..huhu..

Hee tataula rupa bby boy ni mcm mana, mcm siapa..doa sgt biar tk lari jauh dpd kakak2 dia la..kiki..tp yg lbh ptg bby ni sihat, sempurna..syukur alhamdulillah..kn? TQSM Ct..really appreciate..coz much helpful. ;)

Fadhilah Rozley said...

Salam Kak Izu,

waa, seronok baca pasal Zahin! good things dia suka sekolah kat sana. Maybe sebab enviroment kat sana buat dia lagi semangat nak sekolah kak. anyway, congrats Zahin. Umi dgn Babah mesti bangga sangat2 dgn Zahin, kan? Lepas nih Iris pula ikut mcm Kak Zahin. Hee syukur kak Izu dpt ank pntar2 sumenya. Hee thanks update pasal Zahin. Take care, hugs and kisses for The Eins :)

ishamizu said...

Wsalam adikku Dhila..:)

Hihi akk pun rasa mcm tu..sbb environment kt school sini mmg different..n alhamdulillah Zahin serasi. risau jgk klu kt sini pun dia tk nk gi nursery kn..tgk2 dia happy n enjoy..klu tk gi nangis dia. huhu..

Ok no prob..akk pun dh lme tk update psl Zahin kn. ;) TQVM too taw my dear..really appreciate..mudahan berkat doa Dhila pintar la ank2 akk ni..:) u tk care too ok..hugs n kisses fr the Eins too..;)

azimah fauzy said...

terharu sy baca tau.. hehe.. bangga pun ada.. well done Zahin!! kalau sy kat tempat k.Izu pn sy dah kembang sekembangnya dah hehe..

budak2 mmg cepat terima apa yg diajar kan. tambah plak dgn environment yang best camtu.. lagi la semangat nak pegi school. seronoknya.

btw, tahniah dapat primary scholl dkt dgn umah.. ada chance la umi nak exercise hari2 hehe.. kidding ;)

ishamizu said...

Ima

hihi TQSM dear..akk nk kembang mcm mn lg laa..dh maximum dh thp 'kembang' mak buyung ni..kekeke..kidding!

Betul, apa2 pun sbnrnya mmg galakkan apa2 dr ank2 kecil, derg lg cpt absorb kn..tu yg dlu akk sll risau sbb Zahin tk sekolah2 lg. at least dia bljr bgaul kn..;)

Hee tu la dpt jgk school yg dkt ni..trus rse mls plak nk pdah umah lain..:D Haha tu la lps anta Zahin bley merayap2...kira cam exercise jgk la ek.? tp ye-ye je la akk ni..tah lrt tk tdk nti. hehehe...klu ada kawan best! tk tkt sgt.

mommaholicSURI said...

Tersangat best!!! Baca entry Izu ni rasa macam sgt2 best school Zahin. Agak2 kat Malaysia ade x ek? Hihi.

Love the idea of Zahin;s special book. Mesti cute2 sangat2. How sweet the teachers recorded their students progress in pictures. Nanti Izu dapat that book, shared with us k! :)

Another good thing, Zahin boleh mahir Malay and English sekarang. Awww! She's so lucky. I'm sure Iris will master the same.

Izu dah mmg tunggu hari yer? Nuurill doakan everything smooth sampailah lahirnya the awaiting baby boy. Amin :)

irradhil said...

wahhhhh.....mmg cerdik pandai pintar segala la zahin ni.perut sejukkk umi kan.terharu kan..wpun die masih kecik tp dgr komen yg baik2 rs sungguh bertuah kan.nti besar2 bile dh msuk univ...lgla kite bangga kan.aku doakan ank2 kite semua berjaya dunia akhirat.

ha ah la wan....gegirl tends to love colours.bersepah2 kt umh.yg br bli pn siap nk guna sharpener dh.adeehhh.si adik lak tukang masukkan dlm mulut.adehhhh.pening mak.tp tu la....layannnn jer la ms die minat ni kan.heheh

faisyura said...

whoaaaa pandainyeee zahin... cantik sgt tau kaler tu... bravooo!! big clap for you sweetie.. ;)

izu, mesti lapang hati kan dgr good feedback... lagi2 zahin mmg nmpk progress positive.. ingat lagi dulu dia cakap tanak school sbb boring tu.. skg ni nmpk lebih smngt! maybe dia nk school overseas kot.. hahah... entah2 tanak balik nnt.. seronok school sane...

Mama said...

salam...izu...belum bersalin lagi ke?..please update dear....aku yg tak sabar..:P

ishamizu said...

Nuurill

Hihi alhamdulillah..so far best, Zahin suka pegi nursery..klu pagi2 dia mcm lmbt2 nk bsiap kn(sbb tdo lmbt mlm sblom tu), ktrg saje ckp tk yah gi school la mcm ni, trus cpt n pantas dia bsiap! hihi tk nk skip school punye psl. hihi. Oh kt KL tu mst ada dear, nti Nuurill survey la. :)

Aah Izu pun suka idea special book tu, rasa nk buat kt umah ni saje suka2 utk derg tp tk tbuat2 pon..hihi..Hmm ok, insya Allah will share once we get it. ;)

Hihi mmg Zahin skrg ni sket2 speaking ngan Iris. smpi Iris pun bley speaking sket2..alhamdulillah dia ada 'teacher'..tp BM masih kuat/dominan lg sbb umi n babah dia kureng speaking..hehehe..

Yep dear tgu hari je ni..igt kn bleybsalin cpt..mcm mommynadia tukn, sng dah lps..hihi..Thanks a lot for ur doa, really appreciate!

Also TQVM fr Zahin too, aunty! so sweet of you..:))

ishamizu said...

Irra

Alhamdulillah, syukur. lega lepas jmp teacher dia, lalim. kita kenal ank kita mcm mn kn. kt umah lain dgn manjanya, tk independentnya, nnottinya, tkt la kt nursery pun sama, kan? tp bila teacher bg positive comments/feedback, mmg sejuk je perut ni..hihihi..Insya Allah, mudah2an masin mulut cik Ra, kekal pandai n pintar la Zahin..aku doakan yg sama jg utk Esya n Dina..Amin.

Hihi aku igt aku sorg je pening tgk umah ni bsepah2 dgn colours, papers tiap2 hari..:D mak aku kata biasalah umah org ada ank kecik mmg camtu lah..tau je la mak aku, nk sdpkn hati aku..Mak aku knl aku ni mmg cerewet n pntg tgk umah bsepah..aku bley jd hulk taw. hihihi...dh tk lrt ni, Hisham la jd mangsa..dia pun bising mrh bdk2 ni..patu siap ckp blk Msia nti klu umi keje, rasa kene amik maid jgk la..hahaha..suka aku dgr! ;p

Nway TQVM again lalim. tk care..:)

ishamizu said...

Zura

Hihi TQ dear..tp rasa Zaim colour lg cantik la..maklum la mommy dia creative! ;) Zahin ni mujur dia minat colour2, draw2 ..izu mmg suka tgk bdk2 pndi/creative ni..klu bley lentur, mn tau Zahin creative ke kn..klu ikut umi, hmm tgn kayu, keras kaku..hihihi..

Haah mmg risau dlu dia asek kata school boring, nk pegi school ngan umi je..adey, png kpl..nasib baik school sini dia ok nmpknya..mmg lega dgr/tgk progress dia..kt umah pun nmpk sket2 progress tu kn..syukur lah..oh tidak, klu dia tk nk blk, dia tgl la sini..umi nk blkkkk...huhu...hihi..

TQSM again dear..u tk care k..:)

ishamizu said...

Ct

Wsalam..hihi blom deliver lg maa..bler tah, aku pasrah dah ni..hihi..igt kn leh bsalin awal mcm mommynadia tu, tgk2 tipis harapan..cukup 40 mgu jgk bby ni mcm along n .ngah dia jgk la nmpknya..hihi...nti dah meletops, aku update..insya Allah.

TQSM for ur concern Ct, tk care taw..ko jgn lasak2..:D