Thursday, March 31, 2011

HOT FRIED FUSILLI WITH MOZARELLA CHEESE


Feel so long not updating any cooking experiment in this blog. I'm afraid i would loose my interest. ;p Actually, i just have a mood to take picture of my experiment today so there it was! A hot fried fusilli with mozarella cheese. Resepi suka hati so bagi nama pun suka hati lah. :D

As usual, if i cook i will try to cook as simple as i can. ;)

The ingredients:

Small quantity of cooking oil and butter
Some paste of garlics, onions and anchovies
Some paste of chilli
3 Tbs of oyster sauce
Some of sirloin beef
Some medium size of prawns
Some carrots, baby corn, coriander leaves
Some fusilli pasta (boiled to cook n toasted)
2 eggs
a pinch of salt n black pepper
mozarella cheese

The method:

1. Preheat the cooking oil in the wok. Then saute the garlic, onion and anchovie paste until golden and smelled.

2. Pour chilli paste and beef. Fry them for a while or until the beef are cooked.

3. Put some oyster sauce and prawn and stir them evenly.

4. Put into it butter, salt and black pepper before pouring the pasta into it.

5. Then put veges into it and give them a stir.

6. After a while, put the eggs, mozarella cheese and stir them evenly.

7. Taste, and add whats should be addded..then it's ready to serve! ;)

Lastly, I'm happy that i'm sharing this humble recipe...hihihi.

21 comments:

mommaholicSURI said...

Yummy!!! now Nuurill rasa lapar!!! :)

Nieza said...

wahhh sedapnya...nieza suka ni...:)

ishamizu said...

Nuurill

Jom mkn, ada lg ni..hihi. Teringat macaroni goreng Nuurill yg Armi n ramai puji sdp tuh. Mst lg yummy! ;) Nti share la recipe k! I wud love to try it! :)

ishamizu said...

Nieza

hihi malunya kt sifu..:D
Nway TQ, resepi simple je..

Ummi Salsabila said...

sedap ni.Aufa sgt suka pasta,cheese and prwan!..boleh try ni.tp without cili..xmkn pedas dia..TQ

ishamizu said...

Ummi Salsabila

Your welcome..:) aah jgn ltk cili n black pepper..kesian Aufa nti..cni mmg kuat mkn pedas2..patu mulalah kjp2 nk minum air. hihihi..

Mama said...

sedap weh...izu..udang di sana tak mahal ke?..igt lagi..masa kat coventry..alamak mahal le...:P

dah 38 weeks dah izu....selaluya baby boy awal..tak lama dh ni...:)

Nadine said...

Sedapnya..dhla lately nadia dinner tak lalu nasi. Asik nak pasta je. Faaz lagi la, dia mmg selera italian yer. Nasi x makan langsung. Hari2 either macaroni, speghetti or pasta.

Lunchtime harini nak pegi beli bahanla. Nak cuba resepi izu. Tak sabarnya!! :)

yatispeed said...

wah wah..sedapnyaaa!!! rasa nak buat sekarang jugak..just i dont eat prawns..tu jerla kena remove..hehee..thanks izu..sangat suka ngan idea resipi izu..my inspiration..nanti kakak cuba, then upload pic dalam blog pulak..kisses for the eins..

ishamizu said...

Mama@Ct

Hihi mmg udang mahalll..huhu..kene bjimat-cermat. ;p tp klu dh ltk kene ltk byk la Ct..sbb Zahin suka. kesian plak tgk muka dia klu udang hbs. hihi..

Hmm ye ke? tgh tgu je la ni..klu mcm lps2 kuar cukup 40/41mgu siap kne induce aku dh redha je la ni. hahahahaaa..

ishamizu said...

Nadine

Ye ke..:) samala izu pun dh tk lalu mkn nasi ni..dh la tk lrt nk msk lauk2..tu yg msk je macaroni ni..hihi. Oh ye? Faaz bley geng ngan Iris la mcm ni! ;)

ala malunya ngan Nadia..resepi biasa2 je ni..Nadia lg terer msk2 dpd Izu..Nway Tq klu nk cuba..:)

ishamizu said...

Kakak

hihi just like Hisham la, hantu western, italian..resepi sempoi je ni kak..kakak pun leh wat smbl pejam mata je! hihi..Oh lupe kakak tk mkn udang..ha jgn ltk, kang allergics lak. :D

BTW, the Eins kiss their Chik back! XOXO. :)

faisyura said...

whoaaa rajin lagi masak!!! nmpk lazat tau... skg ni pun kitorg suke makan pasta2, boleh try la ni... hurmm tapi tatau la nnt jadi ke tak sesedap izu punyee hahaah.. zura bukan reti sgt ngeeee....

Madame Baron said...

tak pernah cuba pasta buat Malay style cooking, selalu dok buat Italian style aje, this is look so nice & yummy, harus kena cuba... thanks Izu

ishamizu said...

faisyura

bkn rajin, ni tpaksa ni Zura..klu kt Msia hmm dh dok umah mak dh time mcm ni. sume mak yg ready kn..hihi..haha.

Ala ur so humble la my dear..i know u lg terer masak kn? ;) nti share la recipe gak k..mn tau leh izu cuba! :))

ishamizu said...

Madam Baron/Niza

hihi tu la malay style je ni..u pon tau. :D nti i nk bljr mcm2 resepi dpd u, k? ur recipes are surely marvellous esp. yg western2 tuh!! ;)

dyana "his other half" said...

sedapnya. nanti nak buat juga la tuk hadif. favourite dia pasta n cheese. memang kena la. hehe. tp cd tak berani nak kasi udang lagi kat dia. takut dia allergic. izu dah start try untuk diaorg eh.

ishamizu said...

Cdee

Hihi kids mmg suka pasta n cheese kn, may be sbb sng pgg n the shape esp.yg curly ni menarik bg derg kot..hihi..Oh Hadif lom mkn udang lg eh..tk pe slow2..so far Iris n Zahin tk allergics mkn udang wpon mkn byk..:)

yusparisa said...

wah, sedapnye....hihi..ammar suka tul macaroni cheese, memang bertambah2 la dia mkn, haih, stok cheese kena selalu ada dlm fridge la mcm ni, kalau dia jumpa cheese tu (biasa beli chesdale), memang 2-3 keping sekali mkn..huhu..

ishamizu said...

Yus

Lalim, sama la sini..ank beranak suka mkn cheese, mmg kene ada je la stok cheese..mujur sini cheese muroh. hihi..lgpun baik utk aku yg kureng minum susu ni, so sumber kalsium utk aku cheese la. hehehe..
Wah, Ammar hebat mkn cheese..Zahin n Iris make tp tk de la mcm Ammar smpi skali mkn 2-3kpg..muak jgk demo ni..mcm umi dia la, tekak kampung k..klu babah mmg satu plastik mozarella dia bley hadap skali aje. ;p

Anonymous said...

brinkka2011 says: thank your for your post and the rest. you know..