Sunday, March 6, 2011

SHOPPING FOR LIL ONE

After couple days of browsing Mothercare and Ikea catalogues and surveying the price-wise through their online websites, i'd made my personal checklist by using Mothercare's checklist as a guide before went out shopping. :)

Can you see the difference btw the left and the right? Yes, yg kanan tu smpi lunyai sy kejekan. So bila pergi Mothercare and Ikea, ambil  lagi catalogue baru sesuka hati. :D
My Pregnancy Diary from Bounty. I lurve it fr the front cover til the back cover! Really useful!
The Mothercare Checklist which is attached at the back cover of its catalogue and my checklist review on the A4 paper underneath the catalogue. ;)
Basically, not all things in Mothercare's checklist i need to buy bcoz some of them i already had/bought fr Malaysia like maternity and nursing bras..like a nightgown i prefer to wear wutever i got in my wardrobe..takkan la nak beli semata-mata nak kene pakai kt maternity/labour ward..Nightgown pakai utk hubby je la kn..;p

Ok back to the business..after comparing the price-wise not only btw Mothercare and Ikea, Tesco/Asda is also considered in. So that's why the a4 paper was there, i had categorized which things are worth it to be bought at Mothercare, Ikea or Tesco/Asda or even Car boot sales. The reason being of course, i dont want to be over budget..kene ikut budget hubby. :D

Thus, yesterday off we went shopping at the Lakeside shopping center. Hubby was kinda like to go there again, after all Ikea Lakeside sale has more to be offered than sale at Ikea's store around London. Mak buyung dah surf dulu Ikea mana yang sales dia lebih sesuai untuk kami ni. hihihi..

But before shopping at Ikea, we went to Mothercare first. dont worry bcoz i already planned what things which worth it to buy there right..Checklist memang penting, kan? Mak buyung stay up wat checklist, surfing and browsing aritu..Siap tunggu the Eins tidur dulu, sebab selagi diorang tak tidur, selagi tu lar tak boleh nak fokus. ;p

See, 3 plastic bags only and all were in great discount! Total paid was only 80pounds. Macam 80 ringgit je, kan? Hua3. TapikKalau kali duit Msia betul2 huhu..T_T Tapi sbg penyedap hati still brg2 ni murah lagi dpd beli kt Msia. ;)
3 boxes behind are the important things for me and lil one. Yang depan pun penting juga, alang2 dah ada discount baik punye kan...sambar je la serba sedikit. hihi. Geram hokey!!
The cheapest, Avent Manual Breast Pump with via storage system! Inspired by nature. Soft massage cushions stimulate natural let-down, just like baby. Gentle vacuum mimics baby's sucling for steady milk flow. It includes 5x pre-sterilised 180ml/6oz VIA cup, 5x VIA lid, 2x Teat Travel Pack, 2x VIA Adaptor and 1x A Helpful Guide to Brestfeeding. 
Janji ada kan, yang penting misi untuk BF kali ini berjaya lagi! Amin. I hope i could fully breastfeeding Lil One at least until 2 years ++. My previous achievement: Zahin BF smpi umur 2 thn setengah, Iris BF smpi umur 1 thn 10 bulan.  Alhamdulillah!

Honestly, this is the first time i buy a branded breastpump. Although i've breastfed the Eins before..i've never thot of buying one. Reason being bcoz i was full-timed housewife so i could breastfeed both of them at their demand anytime, anyplace which i really did! Never really try of BM Storing.

Sekejap aje storing masa awal2 bsalinkan Iris dulu, itupun sbb nak keje and pakai breast pump cap ayam aje..(i was a 6-months contract basis teacher) but when the storing mission fails, i stopped. Fail sebab babysitter tak membantu..babysitter dah berumur ni susah sikit bab susu ibu ni, dia prefer FM aje. And sy pun kurang ilmu juga bab2 BM storing ni. :(

I also bought this. Avent Electric Steriliser. Fast and easy to use. One touch operation. It includes: 1x 125ml/4oz Avent Feeding Bottle with newborn teat, a measuring jug, bottle brush and tongs.  
3 Phillip Avent BPA Free Feeding Bottles. 4oz/125ml. Clinically proven to help settle your baby and reduce colic. the Eins pun mmg guna Avent bottles since they born, trainee cup pun pakai Avent so memang dipercayai 100%. I like Avent! Hihi.
Then we surveyed at the other children boutiques at The Lakeside Shopping Center but bought nothing! Agak kecewa di situ sebab banyak2 boutique kat situ, hanya beberapa aje boutique baby dalam mall tu. Pastu barang yang dicari2 tiada pula. so off we went to Ikea Lakeside. FYI, walaupun Ikea Lakeside tapi lokasinya bukan dalam The Lakeside Shopping Center ye...Ikea kt The Lakeside Retail Park..Wee, yg bestnya kt Retail Park ni lagi heaven, selain Ikea ada boutique Gap besar gila, Next, MotherCare, just to name a few..nanti nak datang lagi la. haha. Dasar betul...;p

Yeay dah beli baby cot. Sniglar cot Ikea..also the cheapest among other cots there. We bought the cheapest Vyssa Slummer mattress too. Kt sini tilam mahal, be it kids or adults mattress..huhu..Credit to my hubby yg dah siap2 pasangkn cot ni pagi tadi..TQ laling! :x
Ikea Gullunge changing mat, Vitaminer baby sleeping bag and Barnslig patterned muslin squares (kain lampin). Sume beli yg plg murah..yg plg murah kt Mothercare pun still mahal lagi, tu yang beli kt Ikea tu..hihi..Mcm baby bath tub nak tgk kt Tesco dulu..;)
Itu je la brg lil one's yang beli kt Ikea smlm. brg2 lain ada beli tapi brg2 rumah..mcm side table Lack, tu tgh sales so grab lagi 2..tp kaler merah, yang kaler putih tade discount, hihi hampes..

Hmm beli cot untuk lil One, Lil Iris yg rasmikan dulu. hihi. Bangun2 tidur tengok baby cot dah siap pasang, apalagi dia pun nk try tidur la dlm tuh. Along Zahin pun baru bgn tidur, rambut kusut masai lg. Dah mcm hantu Ju-on plak umi tgk dlm pic ni..hehehe...
Easy peasy roti john. Memang yummy! TQ for sharing the recipe, Nadine! hihi. 4 bun sy buat, sbg side dishes pergi shopping smlm. 1 of the bun sy tak letak sos and mayonaise utk the Eins. Main course buat nasi tomato and ayam masak merah. Makan dlm kereta. patu kt sana beli french fries Mc D lg. hihi..
Ini plak lunch for today, kuey tiaw Belasah namanya. Hihi..batuk2, sakit tekak ni makan apapun tak berasa..T_T tapi hubby kata sedap! So lega tengok hubby and the Eins makan bertambah2 td. hihi. aih, bilalah nak baik batuk ni...tak pe la mudah2an terampun dosa2. Amin.
Ok hopefully all of you had a bliss weekend! Wassalam.

32 comments:

Frau Azmir said...

hahah.. so cute! rambut juon tuh mmg klakar hehehe..
one of the best thing bile nak dapat baby is shopping for the baby kan!!! the excitement and all that..
Izu bile due? can mssg me kat FB your add kat sana?

ishamizu said...

KNana

tu la rambut macam juon pun ada hati lg nak interframe kn..:D Nway, yes kak..mmg seronok sgt shopping baby's stuff ni..klu tak budget btul2 mmg nyaya! ngee..
Hmm izu due mid April dlm 11/4..wah nk add? ok, ok jap lg izu msg kt FB ye..;)

rafidah said...

izu - waaa dh nak bersalin dah yea.. moga selamat yea. :)
bape ekk baby kod ikea tu? saja tanya.. hehe

dyana "his other half" said...

izuuuu, bestnya shopping. hehe. sini pun tgh slae mothercare. cd pege beli puting n botol hadif je aritu. hehe.

ishamizu said...

K.Rafidah

ye kak..insya Allah. TQ for ur wishes..hmm cot tu dlm 30pounds..bley la kn..dh ada cot tu rasa lega sket..hihihi..

ishamizu said...

CDee

Hihi shopping mmg best kn..tp ktrg klu pk psl duit/budget trus jd xbest..ekeke..itulah mothercare tgh sales, izu pun shopping sket2 je la kt Mothercare..tp kt sini Mothercare mcm ada sales aje all the time..shopping online kt website dia pun best! kdg2 lg byk brg yg discount dpd beli kt butik dia. :D

hnyhar said...

salam izu..ni blog baru ke..aiseh td tertengok kat rumah neny :)

kemain lg makyung shopping...berplastik2..berkotak2..he3.anyway, bila due nye izu, take care!

ishamizu said...

Hnyhar@KNani

Wsalam KNani..iye, blog baru yg dh tak baru sgt..;D

Ala akk sket je tu, nmpk je byk sbb sume tu beli last minute kn..hihi..Nway, TQ. hmm insya Allah due mid April ni..:)

tk care too..

Nieza said...

wah dah ready dah semua yer izu...seronoknya...semoga selamat dan dipermudahkan urusan semasa bersalin nanti yer...:)

Fadhilah Rozley said...

wahh kak daa siap beli barang baby haa! Dila pun daa mula ikut mama g survey brg2 baby. Now pun mama daa xbrapa larat nak jalan sgt. Hehe :)

alorhh comelnya Iris dalam baby cot tuh.. tringin nak jadi baby balikla Iris tuh. hehe akak jaga kesihatan ya. Hug and Kiss for The Eins :)

ishamizu said...

Nieza

Hihi alhamdulillah. mak buyung ni dh lega sket..Nway, tQ dear for your wishes, really appreciate it! :)

ishamizu said...

Dhila

Ye dik, kenala kan..klu bsalin mgu dpn at least byk benda dh ada, tgl ada sket2 je la lg..mcm carseat tu tk jmp lg..huhu. tp insya Allah smpt lg..;)

Wah best tu ikut mama soping! klu kak izu, akk jd consultant, sdp aje tlg pilihkan, mama bayar! hihihi..so, happy shopping too! smg mama Dhila pun slmt melahirkan bby nti. amin! mst tk sbr kn nk dpt adik? :))

haha masa bby tk nk tdo dlm cot..ngada tau.:D Ok dearie, TQ yer..*hugs*

MOMMY NADIA said...

hah mesti dah lena tidur malam ek, semua dah settle..;)

neway,jelesnye Izu dpt shopp' dgn harga murah kat sane ek!!
me,kalau duk sane agaknye semua benda rs nak amik..
even skrang pun bnyk benda dekat mcare kat sini takde..mcm booties tu..susah sgt nak dapat kat sini skrang..hohohooho ;)

babe,agaknye lah kan..FS kat sane murah tak after convert with MYR?consider the postage too..*winkwink!!

jahat Izu ckp iris Ju-on..me pagi2 gelak bc ;)
mcm biasa..ur meal buat I teringin nak mkn kuey teow jgk..huhuhu

Mummy Nenny said...

izu..treasure last2 moment of ur pregnancy ni..;) best tu shopping..nk kirim nnt bole?..hikhik

Nadine said...

Bestnya shopping, Izu!!

geram tgk hasil rembatan Izu :D. Nadia pun dh start shopping (sket je la tapi) for the twins. over tak? baru je masuk 5bulan..over kan? hehehe, tak tahan la dear, tgk sale sana sini :D

Fadhilah Rozley said...

wahh due next week ke kak? smoga sumenya berjalan lancar dan slamat ya..

hehe, mmg lg2 tgk baju baby.. juling biji mata nih haa.. hehe excitedla jgk kan.. tp tuhla, baby boy jgk.. well Dila ttp sorang hehe..

owhh time kcik xnak tido kat situ erhh.. hehe samala dgn adik Dila, Rayyan tuh. papa slalu ngadu kat Dila, katanya beli mahal2 tp xnak tido situ. geram jek.. hehe take care..

ishamizu said...

Nad

hihi sama je i ni soping ke tak, tdo ttp tdo lena tp tu la tgh mlm ttp tjaga pegi wee wee. ;p

ala don't be, dear..mmg la murah bbanding kt Msia tp i tk leh soping jgk maklumlah bkn i yg earn the money. so kene survey betul2 n beli pun yg plg murah, yg ptg ada la..dpd tade lgsg kn? :)

FS tu u mean free style medela BP ke? i ni shortform2 ada lembs sket..;p klu ye, i tgk kt Mothercare skrg dlm MYR 1125 tp lom inc. the postage..my fren yg lama kt sini ckp postage mmg mhl gler..klu pos kontena je dh rm100++..tp lmbt la smpi Msia, dlm 2-3 bln..klu nk yg cpt pos via air lg mahal la..:)

Hehe gurau je ckp Zahin ju-on tu. :D u ni sama mcm i ke, tk leh nmpk food..hihi..nway, biasa2 je la dear kuew tiaw tu tp pregnant2 ni mmg camtu kn..mknn biasa2 je pun kdg2 leh buat kte tingin jg! :D

U tk care k..;)

ishamizu said...

Nenny

Insya Allah i will..:) hihi shopping mana yg tk best kn..;) boleh je nk kirim nti..insya Allah..:)

ishamizu said...

Dhila

due date akk not next week la dik, 11/4..plus minus tgl sebulan lg la..cuma by 36 weeks nxt week, bby dh mtg n bley bsalin klu dh ready dn dah takdir..tp rasanya akk mcm blom nk bsalin lg kot..hihi.

Tu la geram, kan? tgk bju2 kecik2 tu..akk kdg2 salu ckp tk nk soping dh bju2 kids, sbb nk soping utk akk plak tp sll nya fail..mst tersoping jgk utk derg ni! hihi..
Oh boy lg ye? hihi tk pe la..ada can la Dhila nk dpt adik lg in the future..mn tau dpt girl plak..:))

Haa tu la dianya..beli mhl2 tkt bby tk nk tdo dlm tu..klu tdo pun kjp je guna kn? hihi..

ok u tk care ye!:)

ishamizu said...

Nadine

Hihi last minute shopping tu..tp tade byk sgt..sbb izu pun masa boxing day dh start beli sket2 bby's apparel..geram kn sbb tgh sales..patu dok tguh2..huhu..tk pe Nadia, soping je mulai skrg..jgn jd mcm ktrg ni..last minute! hihi..hmm sales mmg tk thn kan? bley rabak poket! :D :D

Fadhilah Rozley said...

owhh 11/4.. yela kak, mana thu baby pun xsbr nak tgok ummi, babah and kakak2 dia.. hehe.. ishkk daa xkot kak, mama n mummy dua2 kata daa nak pencen. umur memasing pun daa 40.. hehe cukupla.. mama kata nk girl kena tggu cucu2 dia plak la.. hehe :)

ishamizu said...

Dhila

Ic..hihi..tk pe la best apa dhila jd anak tunggal pompuan kn? sure mtk apa aje dpt ni. ;)

Haha akk setuju..insya Allah mama n mummy Dhila dpt cucu girl ramai nti..Amin! :))

MOMMY NADIA said...

yelah Izu..freestyle medela..
murah gile..
u know here kalau kat kedai RM2200++
kalau online murah sket pun without warranty..dalam RM1600++

kalau I pesan u ok ker? susahkan u tak?
posatage mahal tu agak2 worth lagik tak?
tapi kalau kontena pun ok jer..takkan smp 3-4 bulan kut ??

hehe:)

ishamizu said...

Nad

hihi..tu la aritu my fren pun bgtau kt Msia FS Medela tu RM2200++.. BTW, i slh convert..265pounds harga FS tu kt sini, klu kali ke MYR dlm RM1325 bkn RM1125. Sori. :D

Klu u btul2 nak bley je i tlg belikan..;) apa ur email add ek? tak pun u email dulu i kt izuan.murat@yahoo.com. apa2 u let me know k..:)

Ninie Hanis said...

hari tu masa sy balik msia pun kawan kirimkan brg2 baby dr sini.sy borong byk kat mothercare n sale kt cheshire oaks.kalau sy ada sorang misti seronok shopping :)

ishamizu said...

Ninie

Ic, bley la kwn2 safe kt postage kn..;) nway, mmg best kn shopping time sales..rambang mata! hihi insya Allah ada la rezeki tu nti. ;)

Ummu Umar said...

baby cot sama dgn azzam punya laa..also the cheapest in abu dhabi...padahal kalu kt mesia bleh dpt the good one with dat price...kt mesia dah ada yg umar dulu tapi xleh nak hangkut kan...hope ur baby boy sukala dok dlm babycot

ishamizu said...

Chu

Aah the cheapest..30pounds as if 30hinggit jek kt sini..is2..tp klu kali RM huwaa..byk tuu..hihi..tp tu la..tak bley angkut sume kn..klu ikutkn tk kisahpun pki yg pre-loved tp cbs tk bkk lg..so Hisham kata beli je yg baru..huhu..
hee hopefully la..thnks my dear! ;)

yatispeed said...

izu,
the best part of pregnancy is SHOPPING! hehehe..tu yang paling best..tunggu baby dah 7 bulan, mmg tak sabar2 nak gi shopping kan? geram jer..take care..selamat bersalin..kat sini kalu sumer barang beli mothercare mmg boleh muflis..hehehe..untung mothercare kat UK tu berbaloi harganya..kan? yg penting jgn convert!!!

kuizikel said...

aku pon beli yg corak vitaminer tu..hehehehhe... slamat mengepam dgn jaya bersama avent :D

ishamizu said...

Kakak

hehe ur sbsolutely right, mmg best part shopping tp kene pndi2 budget kan..:D Hihi nti kakak datang cni, izu bwk gi mothercare warehouse, besar gler, kasi kakak gler kjp..hahaha..mst kakak rasa nk borong sume je..ye, yg ptg jgn convert! tp tk bley la, mst gatai nk convert jgk! eekekee...

ishamizu said...

Kui

ye ke? sama lah kita..hihi. Nwy TQ, insya Allah. mudah2an ok/serasi la Avent tu ngan aku. :)