Friday, March 18, 2011

UNWELL AGAIN

Since last sunday..Iris has been down with fever, cough and cold. Then on tuesday night, the virus  quickly transfered to Zahin. As a result, Zahin didn't go to nursery from wednesday until friday (this morning). But while she was at home plus unwell, she tended to be cranky like 24-7. Dalam tak sihat tu, asyik menyakat adik aje kejenya. Iris meraung, dia pun meraung sebab kene marah and so on. that made hubby and me really head-ache..

While the Eins were still sick and needed my fully attention, the bad virus had finally attacked me on wednesday night!! My body started burning, what i could do in the past two days was jus lying on a bed. huhu. then on last thursday i started to get cough..really bad one. Sampai sakit muscles around my abdomen ni.  siksanya lah! Malam org lain tidur, i batuk kong-kang2 sepanjang malam sampai ke pagi. T_T. Not to mention that i banyak kali pegi toilet..ya Allah, i felt so exhausted. Only yesterday, hubby suggested me to take some panadol..alhamdulillah tonite the fever is gone..(kalau tahu makan panadol lg awal, kn? ;p) the cough is also getting mild. Alhamdulillah.

Sakit-sakit macam ni, rasa lemah sangat seluruh badan. Makan pun tak ada selera. Kesan batuk yang teruk tu rasanya telah mencederakan tekak dan deria rasa saya lah. Nasi my favourite, 2-3 suap je boleh masuk. Yang boleh cuma makan cereal and milk je. So up to date, urat-urat satu badan ni masih sakit lagi, tenaga pun macam almost 0%. Walaupun mild cough, tetap siksa setiap kali batuk..:(

So tiga hari ini, semua hubby yang masakkan/sediakan makan minum. Kesian hubby, walaupun busy buat research, pegi uni and nak siapkan technical report lagi tetap sabar melayani ratu dan puteri2 kesayangan dia ni. hihi. (TQ Sayang! love you domo domo domo domo domo domooooo...(domo (korean) = sangat) :D. Harap virus ni tak menyangkit la kt hubby cos he's our only hero. :)) I hope the Eins n i'll recover soon too. Doakan kami ye. :)

Then i promise to watch our food intake better and not to miss to take vit c as usual daily. So far, berat maintain 62kg sama macam 3 minggu lepas, tak naik-naik risau plak..ke dah start maintain? :D tapi kalau ikutkan berat sebelum pregnant hari tue, dah naik 12kg dah ni. :D. Hopefully jumpa midwife selasa ni ok jela sume. Hopefully, on the day i want to deliver lil One, i'll be fully recovered. Kalau tak that, tak ada tenaga, macam mana la nak push nanti? :( Paling penting, i always pray so that our lil One is doing fine in there. Amin.

Apapun, alhamdulillah a'la kulli haal. Allah masih panjangkan umur ini lagi. I'm so thankful. T_T. Ya Allah, permudahkanlah urusan kami sekeluarga. Amin.

Till then, Wassalam.

24 comments:

irradhil said...

ciannnyer kt ko n gegirl xsehat.
phm sgtla klu ank2 sakit kan...kite pn risau.tmbh2 time tu kite pn xlarat.

take care dear...

watachiwa said...

wah nak dekat due kan..take care izu..ubat jgn makan sembarangan ye..mintak nasihat midwife

Nadine said...

Ala, kesiannya you all. Get well soon k. Take care!

mommaholicSURI said...

Ala.. kesiannya dekat Izu and the Princesses. Nuurill doakan semua akan cepat sembuh and baik-baik selalu.
And to Hisham, mmg letih jadi the only yg sihat ni. Nuurill pernah rasa. Tapi demi anak isteri tersayang, semua tu x no.2 janji dapat menjaga rapi sampai baik. Hilang terus semua penat.

:)

ishamizu said...

Irra

Tu la klu ank2 tak sihat, kita sihat tak pe lagi. Ini dgn ummi2 skali tumbang. huhu..

Nway, thnks lalim, u tk care too k. :)

Watachiwa@ Ija

Hi ija! :) aah dh dekat due..sakit2 ni rasa tk ready lg nk deliver. :D Ok dear, will do that when i see the midwife nxt tuesday. thnks for your concern..

p.s i'll link ur blog to mine, k? keep in touch. (baru berfikir-fikir nak private kan blk blog ni. we'll see how..:D)

ishamizu said...

Nadine: Amin. TQ dear! you take care too taw! ;)

Nuurill: Hehe TQ dear..ur right. sini mcm gilir2..baru2 sampai aritu, derg sume tak sihat..izu sihat lg masa tu..tp tak sihat2 org lelaki ni lain kan, still kuat, bley bangun. Ni kene plak yg lembik mcm izu ni, apalagi collapse 2-3 days..:D

Frau Azmir said...

Sian nye izu... patutla lama x dengar cerite.. I know exactly how u feel, faham sgt2, pregnant, x larat, batuk teruk, taking care of lil ones lagi, etc etc.. but dun worry, selepas susah pasti ade senang ok.. take care, I'll pray u and the Eins get well soon :) oh x lupe juga, utk your hero :) may he'll not get the virus ok!

Madame Baron said...

Assalam Izu, semoga Izu & the girls cepat sembuh ye, jgn lupa mkn ubat... bykkan minum air, perubahan cuaca ni.. esok dah start SPRING...
Izu sebelum prggy 50kg aje? mesti kecik aje org nya, kita 50kg tu time sebelum prgnnt kan Sofia, zaman2 anak dara huhu this time sebelum prgnnt 62kg...haha sudah kembang, la ni baru naik 5kg, hrp2 jgn lah naik byk sgt susah nya nak turunkan nnti hehe

ishamizu said...

KNana

Yes akak, tk sihat..lps satu-satu penyakit dtg..up to date, masih tk sihat lg..tak mampu nak buat apa2. T_T dh la nk dkt due ni..huhu. tp betul kata akak tu, mudah2an susah2 dulu, bsenang2 di kmdn hari kn. insya Allah. :)

TQ for your warm wishes n prayers, sis..:)

ishamizu said...

Madam Baron@Niza

Wsalam dear..thank you. insya Allah i mmg tgh pantang mkn minum ni..sbb tak baik2 lg kan..huhu..i hope the virus will soon go away totally. tak tahan sgt dah. T_T

Hihi aah bjaya turunkn smpi 50kg lps dpt Iris tp tade la kecik mana i ni..biasa je..berat izu ni sng naik, nk turun ssh. huhu..ala ok la tu berat u, sbb u tinggi, kn? i ni pendek je..hihihi...

So u do take care too k! :)

Azrin Hani Abdul Rashid (AHAR) said...

izu, berat dugaan ko n hisham. Tambah2 kat tpt org. Semoga korg sentiasa tabah & sabar ye. Cabaran utk hisham buat PhD tu. Agaknya kalau aku kat tpt dia, silap2 boleh menjerit sekuat hati..::)) mak tolonggg..hehe

Take care dear. Dah nak deliver tak lama dah tu.

awin said...

Get Well Soon, Izu.

ishamizu said...

Azrin

:) TQ Rin. mmg dugaan yg berat jugala wpon tk dela serius penyakit ni..tp suhu sini tau je la, skjp naik skjp turun balik..weather shock sguh..tu yg tak baik2 kot..hihi bkn kata ko aje, aku yg tk buat phd ni klu derg sume tk sht mmg boleh pengsan taw. :D

Ok insya Allah, tgh tgu masa je la ni..u tk care too, k?

ishamizu said...

awin

Thanks Awin! :) lamanya kita lost contact..sori dear. izu link blog awin kt blog izu k. ;)

Baca blog td, tgh smbg master ye? bestnya..all the best k. tk care! :)

~Yus~ said...

AsSalam Izu...
dah sihat belum semua?
hehe tak sabar nak jumpe,
borak2 cam selalu...

cikpuanhady said...

semoga cepat sembuh dear..take care..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

ishamizu said...

~Yus~

Wsalam..:)
belum baik..ni dh nk start hilang suara blk taw. huhu sedih..ptg ni ada appmnt lak ngn midwife, klu ikutkan tk larat nk keluar umah tp hmm jmp je la..

Itulah izu pun dh boring thp cipan dok tperuk je dlm rumah ni..rasa nk lepak ngan yus je borak2..sori aritu mmg tk larat sgt nk dtg umah yus..smpi lupe nk kirim salam pd kak Ana n abg Manaf. hihi..

Yus, tk care k. hrp izu sht cpt bley kemas2 umah ni haa sblom baby lahir..aihh..:(

ishamizu said...

cikpuanhady

hihi TQ dear..really appreciate. :)
OK nti sy dtg skodeng..;)

Fadhilah Rozley said...

Salam Kak Izu,

Sorry lama tak blogwalking kat blog akak. Hee busy dgn test skrg nih! Arhh, feel sorry for you. Hee Dila pun baru baik dmm pns. Yupp kna lg, daa laa this week test, time2 gini laa nak kna dmm. Btw, hopefully sume cpt smbuh ya. Akak take care, send mu hugs n kisses to the Eins :)

ishamizu said...

Wsalam Dhila

ye ke..kesiannya..tk pe la, sakit salah satu ujian dr Allah kn..sabar je la..may be demam2 lg Dhila bley score test2 tuh? right? hihi..akk doakan Dhila dh fully recovered k? TQ for your well wishes too dear..spt biasa Zahin n Iris send their hug n kisses to u too. ;)tk care k..

fa10 said...

dah g carboot tu... dah sihat la kot.
tiba2 i teringat kisah ugutan midwife & anak pompuan u yg bersunat tu, ada dia bising2 ke?
bukan apa br2 ni kan ada kes org melayu kita kena masuk mahkamah sini sbb kes sunat anak pompuan ni la, rupa2nya mmg salah mengikut undang2 sini.
lps2 ni jgn la sebut pasal sunat lg kat org2 sini.
nnt i nak add u kat fb yer.. faten ainun

ishamizu said...

fa10

hihi TQ, izu dh accept dh kt FB k..;)

Hmm ada dgr jg, kawan dtg dr Ston tu yg kasitau ada org smpi kene naik court sbb bsunat ank ni..eei siannya depa..alhamdulillah kes ktrg dh ditutup, tade lg dh depa bising2..surat report dpd doc sini sume ktrg dh dpt dah. tu la pasni mmg tk yah la ngaku lg psl sunat2 ni klu ada tny dlm borang apa2 kn..

Ahmad Faiezyn said...

salam kak,

insyaAllah.. nih tgh lega sket sbb daa abis test! suka suka.. abis test terus cabut balik rumah mama.. demam dah okeh, but migrain makin teruk pula. hehe dugaan sungguh.. hee take care kak :D

Fadhilah Rozley said...

sorry kak, yang Ahmad Faiezyn tuh abang Dila. Salah guna acc.. hee :D