Saturday, March 5, 2011

ALMOST 35 WEEKS

Late pregnancy can be a pretty uncomfortable time. The baby keeps on growing, getting a little bit bigger each day, and your body has to adjust. We'll help you cope!

Late pregnancy discomforts

Short of breaths

The baby is now high up under your ribs and this make you feel quite breathless. In a week or two the baby may slip down into your pelvis and give you a little more space. Meanwhile, you might find it easier to sit in a straight-backed chair rather than an armchair.

Feeling full

You may find it quite hard to eat properly. Your stomach is squashed and, even you are hungry, you may feel full after only a couple of mouthfuls. Eat little and often (and try to make sure that everything you do eat is good for you!)

Indigestion

Heartburn is a problem for some women. Again, eat small meals, avoid spicy foods or anything else that seems to cause it, and talk to your midwife about what over-the-counter remedy to take.

Still awake

As your bump gets bigger, you may find it hard to get to sleep. Try lying on your side with your top knee resting on a cushion. This prevents any pressure on your bump, but you might also need more room in bed. Warn your partner that he will have to move over!

Bored

You will have your hands full when the baby arrives, so battle boredom by spending time on activities that make you feel good. Warm baths, candlelit dinners, trying out new recipes..things you won't have so much time for when you' re looking after your new arrival.

Credit to Bounty Your Pregnancy. ;)

My Review

All the facts above are true and it all have been happened to me..Alhamdulillah ala kulli hal. My baby bump is still high so i hope i will not deliver lil one soon. coz we still haven't finished prepared for lil one's stuff yet!! but insya Allah will try to settle the matter by the end of next week..hopefully!

In my last check up with my consultant aka doctor, my pregnancy was seem to be fine..it's just my hb. Even i was prescribed with iron tablet 200mg daily..the reading was still around 10.7, 10.8. But the consultant said hb around 10 is still acceptable, he asked me to keep on taking the iron tablet daily so that my hb will not be below 10..:D With that, i have no more appointments at N.U.H until 14th of April, if i still not deliver by 11th of April. (EDD). Instead, i'll gonna have two or three more appointments with midwife at Dreary Midwifery Clinics at Stratford next week. Aah lega, dah tak payah pergi-balik hospital..hihi.

Actually, i have been unwell since last two weeks..i had a bad cough, sore throat and eye swollen. So last week, i went to see a gp to check my condition after there was no sign of recovery. The gp  only prescribed me with antibiotics capsules which are safe for pregnant women. Now, i'm taking the antibiotics three times per day and it will be for five days..huhu. Still, my stubborn phlegm is there but my eyes are not longer swollen. Sekarang ni 2-3 kali bangun malam sebab nak terkucil, apabila kena batuk-batuk ni lagilah kan. ;( Malam lagi teruk batuk, macam sepanjang malam batuk. Sakit giler muscles around abdomen..sakit satu badan, tu yang tak larat nak duduk depan lappie lama2..bila dah penat2 siang hari, malam terus nak tidur baring aje..tak sempat nak update blog and blogwalking. :)

But this morning, i felt much better. Alhamdulillah my voice is coming back..walaupun serak2 lagi at least keluar la juga bunyi. hihi. I feel high-spirited though my body is still ached here and there but i feel to go out and do some shopping today!  Will see..Hoho banyak lagi barang baby yang masih belum dibeli lagi ini. Baby cot and infant carseat especially! Esok Car Boot sales ada tempat dah dibuka..Check kt sini. Tapi yang dekat cuma 2 je kat area Walthamstow dan Islington.

Tapi tak sure la ada pre-loved cot and carseat yang dalam good condition ke tak. Kene tengok jugak condition..memang la boleh dapat cot and carseat brand baik dan harga jauh lebih murah tapi takut dari segi safety tu tak terjamin la. Takut terbeli ada part2 yang dah hilang ke..adey, nyaya! Kalau nak beli yang baru, so far survey2 tengok baby cot murah kat Ikea. (Ikea pun ada sales sekarang. ;)) Carseat yang baru may be ada jual kt ebay..tapi tak suka la beli kt ebay..kan? Sebelum beli, kita nak la pilih2, nak pegang2 dulu kn...;p So tengoklah macam mana...hubby kata susah2 beli aje baru kat mana2..dia rasa kt sini kalau carseat Mothercare dalam 40pounds tu muuuurah aje..tandem stroller Mothercare 170pounds pun dia kata murah. hihi. Padahal kalau kali duit Malaysia tuh, beratus-ratus cecah seribu juga..:D

Kalau tak jumpa kat Carboot, ada rezeki, kita beli baru je la ye Adik Boy..along Zahin n angah Iris dulu pakai pre-loved je..OK aje. SIL bagi pinjamkan baby cot anak dia, Syira..jimat you! hehe..Ni datang sini, cot tu ada je tinggal kat rumah di Melaka..:( Travel Playpan yang ktrg beli kat Anakku untuk Iris ktrg hadiahkan plak kt BIL last year sebab dah tau nak fly..kan. Itulah, ingatkan nak beli travel playpan je kt sini..senang sket klu nk travel bley bawak ke mana2..Hmm tapi tengok kat Mothercare, yang jenama Mothercare plg murah dlm 40pounds tapi kitorang macam tak puas hati, sebab tak sekali dengan mattress and then the level cannot be adjustable. Kene survey2 lagi la nampaknya. Hopefully, by the end of this week jumpa la yang berkenan di hati. Mothercare pun tgh mid season sales sekarang kn. hihi..

Ini aje yang baru dibeli..newborn bodysuits, sleepsuits, mittens, hooded-towel and summer hats. Beli kt Gap and Next time boxing day last december and some of it beli kt Primark masa pegi The lakeside shopping center time birthday Iris aritu. Huwaa banyak lagi tak beli, stress!

So hopefully, i can go out shopping today. Oh i might,  by hook or by crook. :D Hubby pun dah lama ajak shopping, mak buyung ni aje yang tak sihat, tak larat nak keluar rumah. Dah gelabah and stress jgk kot en hubby..hahaha. So wish me happy shopping, yea! (orang lain pregnant dah lama start shopping ek, sy je yang tertinggal train! ;p)

Wassalam.

15 comments:

PuteriSkudai said...

dah msk week 35, sekejap aje rasanya ye... tak sabar dah nak tgk baby boy. Lupa plak musim winter carbootnya takde, best le izu shopping kat carboot nnt. kalau nak brg baik gi awal pg... mahal skt takpe, jnji puas hati.

Puan Gee said...

oops!!! lupa nak sign out plak blog lg satu... br create kat skolah td. hihi

yusparisa said...

wan, cepatnye dh 35 minggu, aku selalu bersalin awal, yg sulung 37 minggu, no 2, 38 minggu...huhu..masa adam lahir, xsempat beli brg2 baby, baru ada selai dua je baju, hooded towel, stokin..tu je..pastu seminggu bersalin aku g butik anakku je la (sbb xkena jalan jauh, boleh parking kete depan kedai)..hihi..kalau anak sulung memang excited, beli brg2 dr awal lg..hihi

enjoy shopping lalim, bestnya, kat sana lg byk choice & cantik2 4 baby boy...xsabar nk tgk baby boy ishamizu..

ishamizu said...

Puteri Skudai aka KGee

Hihi it's ok..wah dh jd tenaga pengajar blog eh akk skrg?;)

Nway, aah kjp je dh nk msk 35 mgu..neves lak! hmm carboot tade time winter so smlm pg Mothercare n Ikea sbb ada sales kn..so soping la sket2 mn yg rasa bbaloi dibeli kt situ. :D

TQ for te tips KGee, ktrg pun tk sbr nk pg carboot kt sini esp nk borong toys, kiddie story books n novels. :D

ishamizu said...

Yus

Hihi tu la kjp je dh nk msk 35 mgu..alamak klu mcm ko, tgl 2 mgu je lg aku nk bsalin..heh. hrp2 aku bsalin time isham ada kt umah la..huhu. Ala aku ni sbb asyik tguh2..sbb nk survey dlu konon patu dh tk sht ni trus tk keluar umah. tgk2 byk lg brg bby tade..stress wei! so smlm ktrg pi shopping tu pun ada lg yg ttgl. hihi..

Hmm kt cni mmg geram tgk bju bdk2, rasa mcm nk beli sume je..;p..en isham smpi ngantuk2 ikut aku soping, lama sgt nk wat decision katanya..plus pnt kene kjr Iris n Zahin. haha..

Nway, TQ lalim..ktrg pun tk sbr nk jmp bby boy ni. doakan la eh! :)

kuizikel said...

woho cepat je dah 35 minggu kan...

good luck izu, you can push it.. hehehhehe....

semoga semuanya dipermudahkan, tak sabo nak tgk gambo baby boy!!!!

ishamizu said...

Kuizikel@Pojan

Hihi ok girl, thanks for the moral support! ;) Heh Ktrg pun tk sbr ni..tp kne sbr..sbb mcm tk ready lg. haha.

Nadiah Sidek said...

kitorg pun baru je beli brg2 baby. kali ni mmg lmbt betul shopping. mujur baby tak keluar awal :p. kitorg beli car seat dgn crib kat ebay je :)

ishamizu said...

Nadiah

hihi samalah kita ye..ada geng rupanya, igt kn izu aje yg last minute..oic, itula nti carseat nk tgk2 jgk la kt ebay..kt ebay ada jgk yg baru, kn? aritu beli carseat Iris pun kt ebay je. nk tgu carboot lmbt sgt..:D

Mummy Nenny said...

izu..x sabar nk tgk ur hero pop out..bestnya shopping2 murah eh kt sana?? nak kirim la kalau mcm tu..hikhik

ishamizu said...

Nenny

hihi samalah ktrg pun..Aritu time izu ada appointment kt hospital, sll Zahin igt izu dh nk kuarkn adik boy dia..patu izu dtg lenggang kangkung dia kata "igt kn umi dh beranakkan adik boy td!' hihihi siap wat muka kecewa lg..:D

Hmm mmg murah2 sbnrnya dear..bley nk kirim..insya Allah. :) tp klu nak anta via pos, postage fee dia yg mhl biasanya..:(

Niza et Sofia said...

Salam Izu,
hampir siap prep. Izu ye, bagus lahbuat dr sekarang... kita pun x siap lagi... not even 50%. Nasib baik lah ada baju2 newborn Sofia yg boleh dipakai nya, so nnti bila baby dah lahir baru shopping2 yg lain2 tu. Tp brg2 yg lain tu still kena beli gak.. rasanya by end of this month kena get ready ni.
Izu try gumtree.com sini pun ada jual brg 2nd hand, car seat etc or kalau nak free try tgk kat freecycle.
Dah x lama je lagi je, gd luck in everything, take care
Niza et Sofia

ishamizu said...

Wsalam Niza..hihi alhamdulillah..bolehla dear, itupun ada lg yg tk beli ni..tk apa, insya Allah u smpt lg nk prepare for ur lil one..;) izu ni bkn apa, takut makin tak sht, bila lg nk pegi mbeli kan? cik abg kita tk suka pg soping sorg2..mst nk i ikut jg..hihi...

Ye? mmg tk beli lg ni carseat..ktrg sblom ni beli kt ebay tp ada satu brg tu dh dkt 2 bln tk smpi..tu yg hubby cam serik sket nk beli kt ebay..so dia tk kisah bli mana2 pun..Ok nti i check those websites! TQ eh dear, really appreciate.

Tk care too! :)

Anonymous said...

salam, maaf,

sy bc blog ni ms BW, ternampak komen dari k.niza et sofia.klu k.niza terbaca ni, mcm mane sy nak contact akak.sy silent reader fp akak.tp bila akak private kan, sy tak dapat buka.sy nak sgt kawan dgn akak. dah hampir dua tahun kot tak dapat ape2 cerita akak..klu k.niza sudi nak kawan dengan sy, boleh add sy kat fb.. za_chuby@yahoo.com. salam untuk sofia, sy rasa akak dah deliver adik sofia

SyasyaLily said...

salam...alaaaa..bestnye tgk brg2 baby dari UK nih..itu ari pegi, tak beli banyak...ni dah nak anak dua dok terbayang2 lak..hehehehe....