Wednesday, July 20, 2011

Baby Massage

Babies simply love to be touched. In fact, they thrive on it — it's a critical part of growth and development. All that skin-to-skin contact not only helps you and your baby bond, but is comforting when she's upset and soothing when she's irritable.

For a simple baby massage, find a warm, flat surface to lay your baby on — a blanket on a carpeted floor is fine. Pour a little baby oil or vegetable oil in your palms and rub your hands together to warm them and the oil. Look into your baby's eyes, and sing or talk to her as you do the massage.

Pay attention to your baby's response: If she doesn't seem to be enjoying herself, try a lighter or heavier touch, or simply stop. No need to know about special strokes, either. All she needs is your gentle touch.

Credit to babycenter.

Anyway I usually massage my baby after bath or change his diaper. I choose to use either telon or yu yu oil depending on his condition. But if his stomach got wind I straightly put yuyi oil around his stomach and his legs. Like iris, zafri also love to be massaged either by me or hubby. But I will make sure we took a small quantity of it and usually it works best on all my babies. No more cry!

Since yuyi oil is quite expensive and I have to import from Malaysia, I try to consume it wisely. Hence, it reminds me to put it in the wishlist as we are running out of it! Then will convey the wishlist to my mom via phone because mom is gonna post a ramadhan and syawal parcel.:)

10 comments:

dyana "his other half" said...

bestkan massage baby. rindu nak massage baby gak la. hadif skang ni bila dia penat sgt baru dia minta massage. if not dia tanak. huhu.

cd pun suka sgt minyak yuyi tu. betul2 boleh hilangkan kembung perut kan. even cd or fariq sakit perut pun kitaorg akan sapu minyak yuyi tu. time tu menjerit2 la hadif kata "hadif nye, hadif nye". kedekut betul anak bujang saya sorang tu.

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sampai skang ni sy masih massage rafiq lepas mandi tau. dia suka dibelai camtu kdg mengekek2 geli..eheheh

mmg rasa rapatt sgt ngan anak sbb libatkan skin-to-skin..bonding timeeeee.

nnti suh buh byk2 mnyak yuyi dalam parcel heh. sure dalam tu ade mcm2 utk raya kan? sure ade serunding sekali..ehehhe

yatispeed said...

syira yang besar gedabak pun ngada2 nak urut2 jugak. hahaha..sure zafri suka kena urut kan? dahla sangat comel..tengok dalam video tu kemain pandai lagi mengagah, tapi dah terconfuse suara dia ngan suara iris. hehehe..nanti mak nak kirim parcel ek? kirim la skali barang sebotol dua minyak yu yi kan?

mommyNadia said...

ye lah Izu,thanks for reminding me..dah start keje ni kadang2 lupa nk buat2 massage kat Ryan..
time confine suka jugak nadia massage dia using baby oil lavender special after mandi petang..

Nadine said...

oh, i love part massage baby ni. esp skang lebih kerap since Faiqa & Falisya small in size. Tp nadia guna J&J baby oil. Minyak utk perut tu massage kat perut je.

ps: padanla badan Zafri mantap, ummi dia suka massage. :D

ishamizu said...

CDee

Zahin pun samalah. Skrg ni tak Suka melainkan klu dia betul2 tak sihat baru dia mtk urut.:)

Hihihi bkn hadif je kedekut, zahin n iris pun lagutu Jgk dear. Klu sorg amik benda dan2 sorg lg pin mak claim dia punya so apalagi berebut plak dah! Adey. Tu yg talley beli satu, apa2 kena beli sorg satu tp kdg dah Ada sorg satu pon bley bgAdo gak huhu

ishamizu said...

Rose

Bagus mcm tu. Ank sy yg no 2 smpi skrg mmg klu urut dia, dia akn lay still n menikmati hihi yg sulong je dah tak brp huhu. Yes selain BF, massage pun bley merapatkan bonding btw anak Dan ibu Kan.;)

Hihi tu la blom convey lg wishlist ni;) tataula Ada serenading ke tak huhu nway dah tak lama lg Kira nak puasa kn?:)

ishamizu said...

Kakak

Okla syira nak Jgk urut. Zahin dah tak nak kecuali time dia asthma ke demam barulah dia mtk urut. Hmm zafri mmg Suka kene urut mcm angah iris dia. Time urut dia tu sup je dia menikmati. Sebelum urut hai berenang2 ats changing mat tu, kaki tgn tak reti dok diam! Hihi

Aah nti mak nak pos hihi myk yuyi lg adalah blom finalized lg wishlist hihi byk sgt, Takut jd 2 parcel plak hik2

ishamizu said...

Nad

I understand, kdg I pun skip Jgk massage sbb zafri dah nangis so tak sempat! Hihi. Wow lavender oil lg!! My baby skin allergic ngn bby oil may be too oily kot. So far the best is telon oil lgpon sini sejuk so telon oil yg panas2 sket tu sgt sesuai n leak mask angin. Yuyi plak I sapu time derg dah kembung hihi

ishamizu said...

Nadine

I am! Hihi dr kecik lg sll urut kaum family may be sbb nenek pun tkg urut Kan tu yg Suka urut Jgk tu. Skrg Suka urut zafri sbb dia kecil lg so tak sepenat urut babahnya. :P ic, izu pon pki jnj product tp ktrg allergic dgn bby oil dia. Klu lotion ok je hihi. Hmm Pgil faiqa n falisya ye, best2! Kisses to both of them k!:)