Wednesday, July 6, 2011

Fantastic 3rd

My 3rd sweet child, is our first prince, Zafri. He was born with weight of 3.33kg and born time stated in his birth certificate was 9.53am. Alot of 3, midwife said it will be easily remembered. Of course, i may remember it forever! Hihi. And i bet, no.3 will be his favourite No. juz like his Babah. Bcoz Babah's also no.3 out of 5 siblings so Zafri is indeed Babah's geng! Hmm and Ummi's bodyguard! Hihihi tak nak kalah.

Si Manja Ummi, Si Debop Babah. Kuat minum susu, kuat tido. Biasalah kan baby!;)

Aummm. Baby Tiger ummi. Rambut lebat, dan makin pjg. Dah ala2 girlish lak. :D  lahir2 hitam skrg dah blonde sket2..Babah kata mcm rmbt ummi dia la. huhuhu.

AA AA AA. Dah pndi sembang baby hencem ummi ni. Saayang ank ummi.:)

Dahh pandai main. Leka sguh. Lepas mandi, lps minum susu, it's a play timeeee. Ant. animals kt playgym dia ni, he likes the elephant most. TQ Mr. Eli for making Zafri entertained while i'm cooking.:P.

Ank bujang ummi nk mandi. kt situ ummi censored la tp tulen ye bang..hihihi..This pic on Chik request, Chik nk tgk Zafri tk pki bju. Here u go. bak kata Zahin :D
Zafri n his beloved sisters. Along yg pandai layan dia n Angah yg notti suka geget pp dia. hihi Nway Darlings, all of you are our precious. Xoxo!
Up to date, his weight is already 7kg. He's just 2months and half, will turn 3 months old this 12th of July. His body is quite 'mantap' oredi, we carried him upright juz like 5-6months old child. :D His neck muscle is quite strong too..so i oredi start him on Tummy Time. During TT, he could held up his head longer. He loves TT and he'll signal me with 'hek2' sound when he's tired then i would lift him up and smooch his flabby cheeks. Hihi. I love doin' it coz he smells so good. (Bau Baby kn?;))

Other than that, he is just being adorable like other babies, smiling, oohing n aahing, laughing. Since he's breastfeeding, he's a light sleeper esp during days when he get overstimulant like his sisters make noise, he'll cry of course. But fortunately, he sleeps well thru the nite. Only wakes up couple times looking for milk. ;) Talking abt milk, so far he's fully breastfeeding. Alhamdulillah. Insya Allah, will keep on nursing him as long as i can. If his first precious tooth appeared before he's 6 months old, i may start solid food on him. Now ni pun mulut dia ternganga-nganga klu nmpk kami makan. Kesian sgt tengok. huk3.

To my beloved Zafri,

right now you are still small, your small n fresh tummy may not be matured enough yet to accept solid food dear. Sabar ye..Ummi Loves u so much. When i think you're ready, i will surely cook anything for you. Xoxo.

PS: Highly spirited after bought Annabel Karmel's book, Baby and Toddler Meal Planner at carboot only at 20p. ONLY RM1. I likeeee. Cant wait to try the recipes for the kiddos. Hihi.

24 comments:

Aini said...

uishh..semangatnya bdn dia...mcm dh besaq dh...hehehe

ishamizu said...

Aini

Hihi tu la..smgt jg. TQ aunty!

PS: Aini Zain yer?;)TQ eh sgah sini.

Frau Azmir said...

masyaAllah, gebu nye!! geraaaammm.. nak cium2 bole?? hehe..
bab babah suke no. 3 tu, harap2 bukan utk 3 isteri ye hehehehe!! just kidding :P
Izu, I'll head to London in 2 weeks time, ingat nak jumpe izu kejap, tapi x sure lagi sempat or tak.. and rumah kawan yg akak nak stay ni pun x tau la jauh ke x dr tempat izu. nanti i'll cek again.. izu ade nak gi mana2 ke two weeks lagi?

ishamizu said...

KNana

Wow, really? Bestnya! Jom jmp jom! Jmpt la dtg ke rumah..Hmm in two weeks time, tade plan nk kemana,cuma ada test on 16 July, hari sabtu. Akk dtg brp hb, stay smpi brp hb?

Nti bgtau la rumah kwn akk kt mana yer..so we could meet! wee seronoknya, tk sbr lak rasanya nk jmp akk sekeluarga. Nti bolehla cium Zafri puas2. hihi..Apa kawen 3? Oh hopefully not..amin!hihihi..

Ninie Hanis said...

tomeynya zafri..mmg debop!sampai pipi labuh tak nampak neck dah.hihi..amboi tomot nya kak ngah tu mkn cekelat.ha..murah kan buku kat carboot?berbaloi2.

dyana "his other half" said...

masya allah. comelnya zafri! geram la cd tengok. cam nak cubit2 je pipi dia. ummi tolong kis2 pipi zafri untuk aunty eh. geram betul la. handsome lak tu.

izu, iris dah sebijik cam zahin dulu2 la. and as usual rambut diaorg cantik! hehe. anak2 izu n isham ni mmg cantik2 n handsome2 cam ummi n babah diaorg.

Nadiah Sidek said...

uih..dah 7 kg?? semangatnya zafri! kasi isi sikit kat shakir boleh? :D

yatispeed said...

thank u izu for the updates of precious zafri..dia sangat comel dan hilang semua rasa sakit bersalinkan dia bila tengok kecomelan, ketembaman dia..bila tak pakai baju lagi la..baby michelin! kakak rasa baju tie yang syira pilih utk zafri tu cam tak muat jer..hehehe.. tapi kakak rasa rambut zafri laagi lebat dari iris masa baby kan? comel betul la dia..harapkan kita ni jauh jer. kalau dekat ni, hujung minggu kitorang dah sampai melaka dah ni..hahaha..take care, good luck in your english test, dearest izu..

faisyura said...

geboooonyeee zafri! ;P tomeeeyy! hahah cian zafri dh mule teringin makan ek... 4 months to go... sabar ok...

btula kata cikdee.. mmg iris dh jadi muke zahin... td mcm kompius kejap eh.. keciknye zahin... hahaah mcm twin plak... ;P

mommaholicSURI said...

Zafri is so adorable!! Gebunya kulit dia. Tapi x tahan tengok Angah Zafri makan coklat. muahahaha :)

kuizikel said...

hai zafri, klu tgk zafri mesti teringat kat iyman.. kebooolatan diaorang hampir sama.. hehehe...

tummy time tu meniarapkan dia ke? kekeke.. tak tau term tu ler..

yusparisa said...

lalim....comel betul zafri & yg paling aunty suka, bam bam tu...adui, betulla bb michelin...bilala nk dpt bb tembam mcmni...suka tul tgk paha zafri yg mantap tu...hihi..

wah wah, zafri dh kenan mat salleh kot, rambut dh blond gitu...

pernah jumpa iris masa umur 3 bulan, memang tembam & wangi...sampai skrg xdpt cari bb bath yg iris pakai...hihi

salam sayang dr aunty..ummuah..

Madame Baron said...

Zafri yg sgt comel... semangat dia dah 7kg, good boy mkn & tido pun senang... lebih kurang Yohan je Zafri ni, beza cuma dlm 2 minggu lebih. Muka dah byk nmpk mcm Iris...

azimah fauzy said...

semangat betul Zafri ni. agaknya kalau bagitau umur 6bln pun org percaya kan hehe.

kejap je kan akak dah ada anak 3. comel2 plak tu.. mesti xsunyi rumah dgn keletah diorang kan. paling best Zafri la sbb ada 2 kakak yang rajin melayan ;D

ishamizu said...

Ninie

Hihi tu lah murah kn, geram..senget2 bahu bwk buku2 je blk dr carbbot.:D
Nway, thnks aunty Nine yg gojes fr Zafri debop n Iris yg comots..hihihi..

ishamizu said...

CDee

hihi bley, nti izu kisskn Zafri utk CDee k. ktrg pon gerammm kt dia. hihihi. Haah betul, bkn saja suara dh sama, muka pon dh nk serupa 2 gurgals ni. huhu. :D BTW, alhamdulillah..knk2 sume comel2 kn..Hadif n bakal adik2 dia pon sama la handsome n cantik jg. hihi TQVM CDee..;)

ishamizu said...

Nadiah

Bley, amikla aunty..sket je tau. :P

ishamizu said...

Kakakku

You re welcome..no prob at all. ;) hihi hmm masa kt Paris tu muat lg bju tue..klu skrg dh tak muat tk pe leh tgu bila dia slim blk. ;)

Aah mmg rambut Zafri plg lebat ant derg bertiga ni..cpt pjg lak tuh. Ktrg tk berani nk cukur..tp byk kelumumur lak now ni may be sbb panas kn skrg..will see how.

Hmm tu laa..klu dkt sure dah hello2 alive kn. hik2. Aihhh nak buat mcm mana, dah jauh beribu batu so sabar je la. :)

ishamizu said...

Zura

Hihi geramkan? ktrg pon samalah rasa nak gigit2 jer lemak2 tuh. Iris lg la, digigitnya btol! sabo je la taw. huhu..

Haah, fyi ktrg pon salu konpius..sll nmpk Iris tu Zahin..:D tgk kali kedua eh Iris la bkn zahin..ya Allah nottiness n cheekiness pon dh sama je dear..huhu..so kene super doublekn patience jg..hik2.

BTW TQ dear!;)

ishamizu said...

Nuurill

Thanks dearie..tp kdg2 naik jg ruam2 susu tuh :) Hmm Iris tu mmg, hantu coklat yg comots lg bila mkn chocs..hihihi..tp siapla habis bju2 ada stain..:(

ishamizu said...

Kui

Ank kita ni lbh krg je kn bab kedebapan derg tuh..hihi bikin kita geremss saja sama derg. :)

Aah TT tu bg dia meniarap kjp..;)

ishamizu said...

Yus

Mekacih byk2 lalim fr Zafri..hihi. Ala nk bby michelin apa susah, perhaps u can plan to add ur fam. member already then who knows she/he will be a michelin bby? hihihihi kidding lalim!;D

Hahaha dah lahir baru kenan ehh..;)Aihh baru igt rambut dia hitam mcm babah sekali hmm..tp as long as it is natural, then it's fine. kn? :)

Hihi aunty yus igt lg bau iris yer..TQ dearie..pki baby bath biasa2 jer..;D bby sumenya wangi..:)

Ok lotsa loves, nti singgah2 lg k. miss u dear!:)

ishamizu said...

Niza Baron

Tu la alhamdulillah. Sng kita kn klu derg stay mcm ni smpi ke bsr hihihi. Setuju, i tgk pic Yohan kdg nmpk mcm Zafri je..Nti ada rezeki, kita jmp k!=)

ishamizu said...

Ima

hihi semangat..mmg betul..aritu gi melawat kawan yg br dpt bby..derg pon igt Zafri dh 6 bulan taw..padahal masatu belum masuk 3 bulan pon lg. heheh..Faiq mcm mana, mst dh smgt jgkan?;)

Alhamdulillah, dh ada 3 penyeri rumahtangga..Ima pon ada 2 tu dh lengkap dah kan..we r so blessed..arent we?:) Mudah2an kita dpt mdidik mereka dgn sebaik2nya...insya Allah.Amin.