Wednesday, February 22, 2012

Iris 3rd Birthday

Alhamdulillah, our beloved and beautiful princess, Iris has turned to three years old on last thursday (Feb 16, 2012). Since it was during weekdays, we held a birthday bash cum our first housewarming on last saturday. Actually, we already planned it a week earlier and had invited some guests. It's our turn to host Yassin recitation though so it's was a right time to celebrate Iris's birthday atogetrher. ;) Even we were unwell on her special day because of food poisoning after dining out on her special day, we were glad that we didn't put this event off because we don't want to dissappoint our Bday girl. Berkali2 jg mtk hubby tangguhkan, tapi hubby kata teruskan je la sbb dah last minute. Hubby was right..nasib baik klu tak mmg kesian Iris..sbb dia dah tak sbr nk tgu kawan2 dtg nyanyikan bday song utk dia. :)

Nway, It turned out very well with all the help and support from our Msian friends who lives nearby. At first, i planned to make cupcakes and karipap, but i didn't manage to make either due to vomitting and dierhea :( But, i was surprised that Kak Ana cooked Nasi Biryani special besides Sup Tulang which i already being told when she showed up that day. hehe.Then Kak Ibah who sponsored the birthday cake also made a tuna cheese pasta. :) Afterwards, one by one guests brought along various food including yummilicious and beautiful deco cakes. So macam2 ada! :D Tuan rumah cuma masak nasi, goreng ayam (rempah resepi Yus.) ;) dan hot n cold drink. tu jer..huhu. Apapun Thank you so much on behalf of hubby to all of you, who did not only help, brought scrumptious potlucks but also bought  presents for our birthday girl! Iris's was over the moon to get quite a number of barbie dolls. ;) Hanya Allah yang dapat membalas jasa dan budi baik kalian. May Allah bless you...:)

Now, let's check it out the abundant of pics..jgn termuntah sudah la ye. :P

Majlis dimulakan dgn solat maghrib berjemaah


Kemudian tahlil dan bacaan yassin. rugi ummi tak dpt join kt rmhsendiri :(

kaum bapa di ruang tamu no 2


ini tetamu kami yg pertama sampai. Yati n lil Nuha ;)

anak dara excited dan rajin tlg masukkan chocolates dlm tin :D

mak dara sibuk di dapur dgn ank terunanya yg tak sihat..so clingy..adeh pth pinggang
sponsored bday icing cake yg yummy

hmm tu diaa...mcm2 kek ada..rezeki Iris sguh la aunty2 yg mmg pakar buat kek buatkan..;)

nasi biryani yg marvellous laku dan licin sekelip mata :D

kaum ibu jaga anak hehe. sementara kaum bapa makan, borak. :) ukhuwah fillah insyaAllah..

kaum ibu slmt mjamu selera..

gaya ank bujang mkn...khusyuk dn tawadhuk..bagus bley buat menantu hehehe

gaya ank dara rupawan mkn..ayu dn sopan duduk bsimpuh...syg ank lelakiku kecik lg..hahaha

ha ni gaya seorang bapa mkn..tk senang duduk hokey..nasiblah kan..hehehe
ni plak mama2 anggun yg bijak, bergaya juga berbakat gtu...;) yg plg kiri doktor, yg sblhnya pegawai...yg bju purple tu, mak pegawai tu yer, businesswoman..tgk bdn dia...ayoo malu chek...huhu....yg kanan skali pharmacist..;)

tuan rumah puas melayan tetamu..kjp duduk, kjp bdiri hehehe...tak pe tuan rumah ni kuat, jgn yg lg satu tu ada lembik sket.

happy us kalut sbb blom pape iris dh tiup belon, bju dia plak kene kek huhu..

ha kawan2 satu batalion dtg ready nk nyanyi bday song utk Iris..hehe sblom tu ssh btol pgil turun. leka dok main kt ats

yay, Happy Birthday Iris!! smg Iris mbesar dgn sihat, mjd ank yg solehah, bijak pandai, cantik akhlak, kaya budi bahasa dan tinggi budi pekerti. dan sumelah yg tbaek buat iris..amin ya rabbal alamin!

jom kita ptg kek sayang..kasi kawan2 eh..:)

zoom in sket princess table cloth..;) bju cinderella n tiara je tak pki.. bila nk pki koyak sudah sket kain net kt bhgn leher, patu tiara tu bley plak hlg..tah kemana..haishh

hehe apapun yg penting iris ttp happy ^_^
happy n good mood sbb tak gado2 manja pon dgn along. good girls.


Happy bday again sayang. Sayaang sgt buah hati ummi no 2 ni...

buah hati no 3 ummi ni masam je..demam gigi no 2 nk tumbuh..Zafri dh 10 bln on last 12hb feb..;)

soal jawab n discussion abt Iman and Islam diteruskan...tq ustz maulana yg dtg dr Dubai..:)

Zahin ngam terus dgn Azizah. Good for you, girl..ank dara sy ni mmg diketahui ramai di sini mmg ssh sket nk bersosial.. hehehe..

kak Ana wakil kaum ibu btanya soalan pd ustz..:)

Ni la Adam. Iris suro call mama adam, suro dtg time bday bash iris ni...kemain request maka umi n babah pon call lah mama n abah adam ;D

Iris n Icha ;)
sesi bgambar dgn tetamu sebelum masing2 pulang..pasangan kakak n abg ni ank dh 7 org tp bdn maintain je...tabik spring ah ;)

ni  tetamu gojes..kak Ibah n Big Nuha...hehe

ok sesi mbuka hadiah..

"I like this ballerina outfit! ;D

with mentor2 kak Ana n kak Yaya tcyg..hee

with yati n nuha tcyg...tetamu plg akhir pulang..thnks tlg2 n bwk cheesecake yg sgt sedap tu..;)


and lastly bday girl pon dh sleepy ..TQ sume fr iris.. Gnite,  Assalamualaikum. Xoxo.

:) She really had a blast that day. When we asked if she's happy or not, she said yes and beamed. Alhamdulillah.

Last but not least, We love you so much Iris. You will always be our dearest baby girl. :) Happy 3rd birthday again darling and many more to come..insya Allah. Tunggu ummi habis semester 2 ni, kita potty-train pelan2 k. Bulan 9 angah dah nk sekolah...mst cute pegi sekolah sama2 dgn along. :)

Ok Lots of love, hugs and kisses from Ummi, Babah, along Zahin n adik Zafri. Xoxo. :)

Wassalam.

23 comments:

ms.nad said...

wah, seronoknya iris dpt celebrate 3rd birthday besar2an... dan ummi iris pun seronok tak payah nak prepare byk2 =D anyway, happy belated birthday to iris, semoga membesar jd anak yg baik dan solehah!

Mixed-family in da house.... said...

meriah laa...suka tgk....kek banyak!

Nadiah Sidek said...

selamat hari lahir iris! rezeki tu kawan-kawan bawa makanan macam-macam ;)

ummi_ziz said...

Nad

Itulah klu izu sorg mmg tak mampu..mujurlah kakak2 tu semua baik hati and helpful. Alhamdulillah rezeki iris dpt celebrate besar2an :)

Nway amin! tq so much for the wish ye n singgah ke sini. ;) izu salu jengah blog Nad nmpk ada new update tp segan nk komen. :D

ummi_ziz said...

Dinnie

Alhamdulillah meriah sbb ramai..first time sy jmpt seramai ni hehe tu pon ada jgk yg tk jmpt tue..

Aah byk kek! Dah la cantik2, sedap lak tu. Yum2! :)

Btw, sori dh lama tak kunjung ke sana, bz la lately. Nti free sy dtg ok ;)

ummi_ziz said...

Nadiah

Betul tu, rezeki. Alhamdulillah mmg Murah rezeki si kecik iris ni. Padahal ktrg syp je tk bgtau ktrg tak sht..tk dpt buat cupcake n karipap so pasrah je la skali tgk2 akk2 tu bwk mcm2 mknn. Tokojut den! :D Allah tlg permudahkn melalui Derg. Syukur sgt dikelilingi kwn2 mcm ni. Ye la mcm kita ni dh la family jauh, kawan2 la dh dianggap mcm family kt sini..;)

Thanks for wishing my Iris eh..:)

mommyNadia said...

Happy belated b'day darling Iris!!
commey ;)3 cake tu..yummeh.

suka tgk,meriah sgt..

btw, love to see the chubby Zafri..geram!! ;)

Frau Azmir said...

happy befday Iris, moga menjadi anak solehah dunia akhirat, insyaAllah :)

Nadine said...

Happy Birthday Iris! Makin besar makin cantik Iris..nak nak berbaju kurung. ayu sgt! aunty like 100x! :)

Meriahnya birthday Iris! Siap ada kenduri doa selamat. Bagus tul! and walla, mmg murah rezeki Iris ye, all the food looks soooo good! especially the birthday cake tu. buatan sendiri eh izu. thumbs up la kat akak tu, mcm kat kedai kot. marvellous! :)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

bagusnyaaa byk dpt kek..sian ummi dia tak sihat ye sib baik ramai membantu n bawak menu skit sorang

soo sronot tgk irish..mmg hepi sgt2 nampak muka dia..rafiq turn 3 on july 15th..tatau nak buat besday bash or not..tgk keadaan..:-)

~Yus~ said...

Happy birthday iris sayang...

meriah sungguh... sayangnya kami dah takde kat sana... huhu

Ninie Hanis said...

Happy birthday Iris dear..nanti nak gi skolah ikut along ye.hehe..cantik Iris berbaju kurung,siap berlapis2 sebab sejuk eh. Sian kat akak sbb tak sihat,nak2 kena host event.Tapi tulah Allah permudahkan juga kan..banyak kek saya tgk pun terliur. Bestlah komuniti melayu ramai kat sana..rindu nak buat makan2 mcm ni lagi tp ramai dah balik for good..

Fadhilah Rozley said...

Salam Kak Izu,

Aww, happy belated bufday Iris.msorry lmbt wish. Quite busy this past few weeks. Hehe :) apa2 pun akak doakan semoga Iris menjadi anak yg solehah dan insan yg berjaya. InsyaAllah. Kiss untuk Iris *muah*

dyana "his other half" said...

Bestnya dpt buat housewarming skali with bacaan yasin. Than celebrate bIrthday iris pula. Memang nampak meriah la with all the cakes n food. Untung ada kawan2 camtu bila kita jauh dari family kan.

Iris dear, happy bIrthday darling :). Seronoknya tgk cake untuk iris ada lebih dari satu. Boleh potong cake banyak kali ye. Huhu. Anf another thing yg aunty suka is iris dPt bnyk barbie doll? BEstnyaaaa. Hehe.

Izu, u have done great dear eventhough tgh food poisoning. Kalau cd la mesti dah melepek je kat katil. Huhu.

dyana "his other half" said...

Happy birthday iris :). Best dpt buat majlis mcm ni kan. Hope we may do it one soon too.

ummi_ziz said...

Salam lovely ladies

Tq for your lovely wishes for Iris! Amin sume doa2 kalian, really appreciate it. Mmg syukur sgt dpt kwn2 yg baik dan mbantu klu tak mungkin tak jadi majlis ni. Sbnrnya, mmg ktrg melepek je ats katil, hari sabtu pkl 10pg br start kemas n prepare rumah huhu..alhamdulillah, kehadiran kwn2 haritu buat kami kurg rasa sakit perut sume..hehe.

Sorry tak dpt reply komen personally..apapun may Allah bless you always! Amin.

Mama said...

alhamdullillah...iris dah 3 thun....igt lagi ct buat entry dia dilahirkan...cepat masa berlalu...masyaAllah....:-)

yatispeed said...

happy birthday iris! sorry, it was 16 feb kan? confident jer chik ni kata 17...siot betul la..hahaha..btw, the party looks so lovely and happening..am sure u had a blast one, kan iris? sure iris ingat sampai besar! betapa bahagianya setiap budak bila diadakan birthday party..childhood memories! thank you to ummi n babah and all the sporting uncles and aunties for making it happen..tul tak iris? chik miss you dear! nanti bila chik ke sana (hopefully soon..)chik borong hadiah untuk iris for all those years that we have missed it..love you n miss you..from the whole family //!

ms.nad said...

baru nak active balik, pengubat stress hihi ;-p jgn segan2 nak comment... nad pun selalu baca entry izu cuma baru ni tergerak hati nak comment =)

mommaholicSURI said...

Alhamdulillah, Iris pun dah chieved 3 years :)
Bestnya tengok ukhuwah Malaysian kat area Izu. Sejuk hati tengok majlis yang damai, tapi meriah. Yang pemting mendapat keberkatan kan.

Happy 3 years old, Iris! :)

AHAR said...

Sori izu, lama tak drop comments on your beautiful blog. However, I will never miss to read your entry though. Hope it is not too late to say Happy 3rd Birthday to your pretty princess. Iris, make your ummi proud of you dear. Be a good girl k!

azimah fauzy said...

happy birthday Iris! meriah betul.. ramai jugak kawan2 kat sana, budak2 pun ramai hehe dah macam kat Malaysia plak ;D

ummi_ziz said...

Chik: hehe mst chik confuse dgn bday Alg zahin kn ;) btw tq! :)

Nuurill, Rin n Ima: amin..mucho gracias..hehe