Friday, August 3, 2012

Butterfly Lychee Jelly

~ Lychee jelly made in a butterfly-shaped silicone mould ~

Salam

I've been craving for lychee jelly since i first time ate it at Yati's house few months ago. It's so yummy and my taste! Ada org tak brp suka kan..;) Ever since, i wanted to try myself. Tapi aseklaa lupe.. Huhu.

But last week, i remembered to buy lychee but in can ones..(janji lychee ;p) so yesterday i made it! Itupon 2 tin dah selamat..kids nak air lychee la plak. Hehe. So sebelum habis sume, baiklah buat kan..karang kempunan lg ummi nak mkn lychee jelly. Ummi yg lebih kannn..hehe..

Hmm for me, yang Yati buat lg sedap and perfect for my taste. Rasa sbb kurang susu cair sbb kurang lemak2 rasanya gitu..huhu nasiblah sbb susu cair dah guna sket sblom tue..malas ummi nak bkk tin lain..

Nway, hubby and kids love it! Habis derg mkn, apatah lg jelly tu dlm pelbagai bentuk! Ada butterfly, teddy bear and ladybird. Sorg satu. For ummi and babah ummi ltk dlm tall glass, romantik gitu makan share satu gelas. Hehe.

Hmm Okla..rasa jgk lychee jelly tu kan cuma krg lemak je la. huhu Tak sedar lg tu padahal badan dh byk lemak2 degil ni. Hehe..tp alhamdulillah sejak msk bln puasa ni nmpk kempis sket peruts ni. Hehe tp sket je la huhu..

Okla mcm2 jg masak bln puasa ni, cuba resepi baru tp tak dan nak share kt sini. Tengok Dinie rajin buat tu ini, terus tergerak nak share butterfly lychee jelly yg buat smlm ni. Hehe..

Ok happy cooking and preparing for berbuka puasa to all hot mommies! ;)

Wassalam!

10 comments:

lady lavender said...

kita pun harap2 dah kempiskan sikit perut bulan pose ni hahaa..
p/s: comeya je jelly buterfly tu. Dan rasa pun sure sedap. Sesuai sgt buat dessert berbuka :-)

ishamizu said...

Lady Lavender

Hehe betul walau kempis sket pon takpe.. jnj nmpk perubahan sket tu kira okla ;D

Nway, tq..rasa jelly ni kira acceptable la ..hihi..malu kt sifu LL yg pakar memasak ni :-)

Nieza said...

Salam ramadhan Mizu, sedap tgk puding ni..cantik lak SM tu saya pun suka guna SM utk buat puding.memang bestkan kalau mkn puding time berbuka dgn cuaca panas musim summer ni kan:)
Sorry Mizu, ikan bakar yg saya buat tu Nama ikan kuha..tersilap lak tulis tadi.tak sure nama lain ikan tu.guna ikan siakap pun sedap kalau buat bakar gitu.

Mixed-family in da house.... said...

Salam Izu,

Apa khabar? Lama dini tak tinggal jejak kt sini, selalu datang , baca pastu bye2, rush jer...hikhikhik...

Hows study?

Salam ramadhan dan selamat menyambut lebaran ya.

ishamizu said...

Nieza

Salam Ramadhan to u too! Thanks, sy pon minat SM lebih2 lg yg cute2 kn hehehe harus tmbh dlm koleksi ;)

Oh ye ke ..tp ikan kuha pon tk pnh dgr sebelum ni huhu hehe sabar je la kan. Tp tu la kt sini mmg sng dpt seabass, betul bakar gitu pon sodaap! Hehehe

ishamizu said...

Dinie@Mixed-family..

Wsalam. Alhamdulillah sht2 je izu di sini. Hrp Dinie pon baik2 jg ye :)

Hmm study? Hehe dlm proses menyiapkan prototype lg huhu..writing thesis stage blom smpi lg..waaa bilalah nk habis sume ni kn..? Hehe

Ok doakan izu ye bjaya siapkn thesis ni. For you, good luck dan salam lebaran as well ;)

sitiezahim said...

cantik2..share la resepi :D

ishamizu said...

Hajar

Hehe tq! tak sempatlah nk share recipe dear..update blog skrg kene laju2 huhu

Asmara said...

comel bentuk butterfly! bdk2 tengok mesti suka! ;D

ishamizu said...

Asmara

Setuju! sbb butterfly la derg suka mkn kot! hehehe..