Friday, January 25, 2013

Saat Paling Cemas dan Trauma Bila Iris Athma

Assalamualaikum

22 Jan- Dapat call daripada Mayespark Primary School minta ambil Iris. Iris tak sihat kata the caller.

Pagi tue Iris memang tak sihat..since malam tue dia start batuk2..sebelum tu dah selsema. Babah dah puff iris with inhaler tengah2 malam. Tapi pagi 22hb still pergi ke sekolah. Kat sini strict sikit kalau anak tak pergi sekolah. Kene call sekolah dan bagitau sebab kenapa anak tak datang. Tapi kadang2 diorang tak dapat report, tu yg jadi masalah. Pernah jadi mcm ni. Aih tension. 

Lepas babah hantar Eins ke sekolah, babah plak nak pergi uni. Entah kenapa hati ummi berat sangat nak lepaskan babah pergi uni. Tapi babah kata kene pergi jugak jadi ummi pon terpaksa mengalah. Rupanya patutlah ummi berat hati, Iris tak sihat..sekolah call suro amik Iris, padahal waktu tu baru pukul 10.45am..Ummi tak ready langsung, maka lambatlah sikit bertolak daripada rumah. Hmm..boleh plak kereta tak boleh start jadi nak tak nak kenelah ummi menapak tolak zafri dlm stroller. Dah la jalan masih icy lg dgn saki baki snow kelmarinnya..so sepanjang jalan ummi baca ayatul kursi banyak2. Sebelum bertolak ummi sms babah siap2. Babah tak reply lagi tp ummi pergi je sebab ummi tahu babah dalam tube lagi. ummi dah tak boleh tunggu, ummi risaukan Iris so ummi pon pergi je. 

Alhamdulillah, perjalanan ke sekolah lancar walaupon dekat 30 minit juga menharung icy and slippery roads. Mujur Zafri tertidur..sampai sekolah pukul 11.30am. Babah pon dah reply..noted. skjp lps tu mrs taylor keluar bawak Iris. Dia wheezing dan struggle bernafas. Nak cakap pon tak boleh sgt. Ummi tanya how are you, dia geleng2 kepala je. Ya Allah kesian sgt. Lps tny mrs taylor pkl brapa dia puff Iris, ummi terus puff lg walaupon kurang dr sejam lps mrs taylor puff dia. Dua kali puff mmg tak cukup. Jadi ummi terus puff Iris 10puffs or lebih..dia nafas kuat sgt bunyi wheezing oh my ummi sgt risau. Ummi dudukkan dia dlm stroller then terus tolak balik rumah. Klu boleh nak terbank ok!!

Smpi rumah bwk dia naik ats, tukarkan baju lain siap2..heater dh pasang..baringkan dia ats katil, bantal 2-3 nak kasi oksigen senang masuk dlm peparu. Doc n nurse yg ajar masa kat hospital. Still dia tak ok lg. oh my, ummi cari inhaler baru yg tok mak baru aje poskan dlm drawer. Puff dia lg..tq tok mak, yg inhaler tu besar n baru so power sikit berbanding inhaler yg GP sini bagi. Nampak ok la sikit, Iris tertidur juga sekejap. Tapi ummi risau sgt dan instinct ummi kuat mengatakan yg We need to bring her to hospital immediately!

Apalagi, ummi terus sms babah suro balik dan2 tu juga ckp Keadaan Iris teruk and need nebulizer. Alhamdulillah babah terus jwb ok babah blk sekarang. Syukurlah Iris, kita ada babah yg sgt penyayang dan bertanggungjawab..padahal babah baru je 10-15min kot smpi uni.. dah kene balik rumah semula. Train journey plak fr his uni to Ilford abt 1 hour..atas sebab tue  juga lah ummi terpaksa suro babah balik dan2 tue juga..coz I dont think boleh tunggu lama lagi..i was so freaking scared seeing Iris like that. Dlm hati menangis..firstly because Iris tak sihat, then kereta tak leh start plak..klu  ummi nak pergi dulu, zafri plak mcm mana, tak mampu kot ummi nk bawak sekali 2 org. Then Zahin kt sekolah sape plak nak amik nti, then tu yg terpaksa jgk panggil babah balik. Because nyawa Iris plg utama dan lebih penting bagi ummi..T_T

As soon as babah arrived home,  ktrg dh ready. Sebelum tu ummi nak bg angah mkn tp angah tak nak. Offer nasi ke coco pops, air madu ke milo ke sume dia refused. Ummi risau campur sedih sgt. Babah tgk keadaan iris terus babah kata biar babah je pergi bawak Iris. I know that Babah also knew that keadaan Iris agk teruk. Walaupon hati ummi ini meronta2 nak ikut akhirnya mengalah sbb klu semua pergi takut melambatkan je lg. yerla nk jln kaki ke bus stop pon jauh mst ummi jln lambat sebab nk tolak zafri dlm stroller. So pergila babah dgn iris..sayu dan pilu hati melepaskan. Lagi satu ummi mmg kena stay kt rumah sbb kebetulan plak haritu ada assembly and performance class Zahin pukul 2.45pm.  Ummi actually lapar tp tade selera nk mkn. Tp paksa je makan because i really need energy to walk to school again. Sebelum tu attend n monitor Iris mmg ummi tak berani tinggal dia lgsg. I cannot forgive myself if anything happen..tp Tak lalu sungguh bila teringat babah tak smpt mkn n iris pon tak mkn..sobsob! nasib zafri mkn , bselera dia. Klu tak mkn nti dia lapar then cranky lg susah.

Kt assembly Zahin pon ummi sedih jgk. Sebenarnya Beriya babah nak pergi tengok zahin. Sbb kalini zahin dpt lines so dia akn ke depan n ckp lines tu. teringin la ktrg nk tgk. Rupanya tak dpt babah tgk ..mujur zahin happy n ceria nmpk ummi dtg. Mula2 nmpk dia tercari2 ktrg, lps puas ummi lambai2 baru dia nmpk lega dan lambai blk. Apapun ummi tak focus sgt assembly tu. yerla dok risaukn iris..babah pon tak sms2, risau btol ummi. Ummi nk sms tny pon mcm tak berdaya..tatau la knp. Ummi agak babah pon susah cari bas nk bwk Iris pergi hospital..takkan la ummi nk sms2 kan. So ummi tgu je babah sms..tgk2 babah tak sms ummi smpi blk rmh..ummi sms tny dh smpi hosp ke blom n mcm mana keadaan Iris. Oh my i'm so freakin worried by that time. Tak lama tu babah reply ckp dh lama jgk smpi n suro ummi stay je kt rumah babah jg iris. Legalah sikit hati ummi ni.

Ummi plak first day period, sengugut tak hingat! Kepala plak dok teringatkn iris. I should be with her at the time like this but i cant. Seriously helpless ok..i cried then i fell asleep. Mujurlah zahin tak byk songih, dia mkn kuih bakar yg ummi buat last nite. Wpon keras ummi perasan zahin suka mkn tanpa komen keras ke hape. Kesian dia lapar tp ummi tak larat nak layan dia mkn nasi..Ummi baring aje ats sofa smpi ttidur. Yg peliknya zafri pon mcm paham2 je..tak kacau lgsg ummi tidur. Syukur pd Allah ats keringanan untuk ummi hari tu..thank you zahin, i knew you're the one yg layan adik zafri masatu. Love u so much.

Then pukul 4 or 5pm baru babah sms kata iris getting better tp still kene thn ward. Hmm expected. Tp bila baca sms babah citer, rupanya keadaan iris mula2 smpi ER agk kronik, muka dah start membiru. smpi 4 doctors terus attend dia kt emergency room. iris hampir pengsan, they tried hard to keep her awake, lagi doc tpaksa gunting tight dia! ummi baca ni terus jadi lemah longlai! Nangis kt situ mcm apa...nangis bersyukur pon sama sbb Allah bg lg ummi peluang untuk jaga Iris kt dunia ni. Smg panjang umur ank ummi T_T Alhamdulillah, thank you Allah! Allahu Akbar tak dapat nk bayangkan if i lost her..nauzubillah!! dah la ummi tade kt sisinya..Tp Syukurlah Iris semakin stable lepas 3x being nebulized..tp doc still tahan dia kt ward for close monitoring. 

Lepas babah sms n then call tue, babah ckp Iris lapar tp tlepas dinner. So yg ada kt cafe yg halal cuma sandwich vegies aje. Ummi sedih sgt dengar. then lepas tu ummi mcm lipas kudung prepare food plg simple but mengenyangkan..masak nasi goreng and telur..Iris's fav! Ummi kene jgk hantar food  kt Iris, masa masak pon ummi nangis..zahin tgk je ummi nangis tp dia tak tny..rasa dia phm..lepas masak, tengok2 dah pukul 8 mlm ok! Ye lmbt...sbb sblom babah call kan ummi mula2 igt tak dpt pergi hospital wpon hati meronta sgt nak pergi tp sbb kan babah sms kata suro stay je kt rumah so ummi pon takut la nk kuar rumah. Nak sms balik babah kata bat low. Then bila babah escape skjp utk smyg n beli sandwich tu baru babah dpt call ummi (bat hp babah low lgpon dlm ward n emergency room tadeline..) 

Lepas packing food dlm diaper bag..dressed up kan zahin n zafri..kt luar sejuk, malam lg la sejuk kan..so mmg kene pkikan derg tebal2..mafla, snowcap n gloves..ummi punye la bengong sgt n tak kuasa plak nak naik bas so ummi pergi rumah jiran tny kot2 dia boleh hantar ke hospital..tp malangnya kereta dia tade MOT lak..so apalagi ummi pon terus decided nk jalan kaki aje tolak zahin n zafri dlm double buggy ..so mmula2 ummi minta zahin jln kaki dulu sbb nk save energy ummi tp bila cross je jln depan rumah tengok cam kesian plak zahin kene jln kaki..dia pon bukan sihat sgt..batuk2..terus ummi suro dia duduk dlm stroller...mujur lah Zafri dah kenyang so dia terus tertidur.

dlm perjalanan..ada naik bukit turun bukit..cuaca yg dingin adalah sgt mcabar.jln masih icy dek saki-baki snow tp tetap ummi teruskan je..mujurlah haritu ummi byk jln kaki amik Iris, bwk Iris blk rumah..then ptgnya amik Zahin plak n balik rmh jjln kaki again so dah lali..cuma kene jawab soalan zahin like, do u know where is the hospital, is this the right way..when are we going to arrive mummy, i dont know the hospital is too far..aihh selalu pergi naik kereta tadelah rasa jauh mcm jln kaki ni syg..padahal dia duduk je dlm stroller..umii  yg termengah2 tolak dia n adik Zafri campur stroller n beg ada kot bwk 40kg...patu dia kata ummi amik salah jln la..adoi ummi tau la sayang..awk duduk je diam2..we are in the right way kata ummi...dekat sejam jalan kaki sejuk2 mlm tu akhirnya smpi juga entrance King George Hospital...Zahin terus eksited jerit. eh King George hospital!! walau pon jalan kaki ke dalam nk smpi ke emergency amik masa lg tapi sume tu dah nothing aje...nmpk aje entrance building nk ke ward rasa mcm nk sujud syukur kt situ ok..

Mujurlah Clover ward staff mmg baik hati, tunjuk je muka n press button kt luar pintu ward derg terus bg ktrg masuk...padahal dah pukul 9pm. Muka ummi pon nurse dah kenal..then tengok Iris ats katil terjenguk2 kt pintu..rupanya dia sorg2 je...dia punyerla senyum happy nmpkk ktrg terus jerit mummy, along!! ya Allah ummi terus peluk n cium dia...nangis lg ummi...iris tak perasan dia sibuk bercerita potpet2 dgn along dia..along plak bawa buku nk bacakan utk iris..tny Iris mana babah, iris kata babah pergi belikn dia air ribena..ooh kesian dia nk minum air rivbena,,i'm sure she's very hungry..glad to hear she already can talk n want to eat..sbb kt rumah sblom ke hospital mmg dia tak berckp sgt dah..mkn minum pon tak nak..ummi terus tanya dia nk mkn nasi goreng tak dgn telur grg? dia terus ceria n mata bercahaya kata 'Nakkkk...# comel sgt...oh Iris, ummi syg sgt Iris...maka ummi pon suaplah Iris..bselera benar dia mkn..banyak..Alhamdulillah, klu ummi tak sanggup nak jalan kaki ke hospital mesti kelaparan anak ummi smpi ke pagi esoknya..

Then bila babah dtg semula kt ward, babah terkejut nampak ummi. Babah tny dtg naik apa, ummi dgn bangga jwb ktrg jln kaki! hehe susah kot Babah nak percaya...hmm tp percayalah...hehe...actually i dont mind if i have to walk another hour to meet my darling doter n to know that she's getting better..syukurlah semuanya selamat..so mlm tu ummi tunggu n jaga iris kt ward. Pass baton. babah plak blk jln kaki tolak zahin n iris...actually boleh je babah naik bas tp may be babah nk rasa jln kaki jgk mcm ummi. Babah 40 minit je dah smpi rumah..;) Manakala zafri lena lg masa smpi hospital tp ummi kejutkan skjp sbb nk breastfeeding dia..tp dia lena sungguh tak mo minum..akibatnya smpi rumah dia melalak cari ummi...kesian boboi ummi...:( tp babah kata dia nangis kejap je wpon mlm tu 2-3 kali terjaga nangis cr ummi. lepas babah pujuk n dodoi dia tidur semula..Alhamdulillah.

Nway, kt hospital nurse sume baik, sume lemah lembut baik lelaki mahupon perempuan..sume puji Iris brave..tny ummi umur iris brp../ummi kata almost 4yrs old but the male nurse said she took everyhting like she's already 10 yrs..yup, that's our girl, very strong one! Iris klu sakit susah nak dgr dia merengek or cranky...dia senyap diam je...klu dia senyap diam tu mmg dia tgh tk sihat la tu..tp klu dia sht mmg dia sama aktif dan ligat dgn Zahin..hehe..

Anyway kt ward klu boleh ummi tak nak tidur sbb ummi fobia..Ummi kejap2 check on Iris. pegang je tgn Iris...tengok Iris..wheezing dh tade...ombak perut dah perlahan tk mcm siang tu..perut dia berombak laju!...dada dia lekuk tanda struggle for oxygen..but no more lekuk ..tp tengok belah atas tapak tgn ada kesan cucuk jarum for water drip nangis lg ummi...teringat babah kata 5 tpt doc tpaksa cucuk sbb tak jumpa salur darah Iris, halus sgt..yes, she's so lil..lahir2 pon antara tiga org ank ummi mmg Iris plg comel, plg ringan, halus dan plg sng keluar...Alhamdulillah mmg pls senang orangnya smpila skrg ni. :) Ummi tertidur pukul 2/3 kot..tu pon tidur2 ayam sbb setiap satu jam nurse dtg nebulized iris..ada sekali je Iris terjaga n refused neb tp lps ummi pujuk dia ok balik..mungkin masa tu dia marah kot nurse kacau tidur dia..mmg kesian la kan setiap satu jam kene kacau but got no choice..we want Iris's to be healthy as soon as possible!

Esoknya nurse dah tanggalkan drip Iris..dah tak pyh pki apa benda tah kt ibu jari kaki dia for monitorin g her oxygen level and blood pressure. lupe dah nama machine tu..so dgn itu iris dah bebas ..aktif dah berlari ke sana sini..ajak ummi pergi balik btw katil dia n playroom..hehe..ikutkan je..bila penat ummi duk kt sofa tepi katil while Iris main kt playroom. sbb pagi tu baru kaki terasa sakit2..kejang2 gitu...but nothing for me..i'm happy dpt jaga n tunggu iris kt ward..babah blk rumah dptlah uruskan psl kereta dan hantar Zahin ke sekolah...Ummi lebih rela di sisi Iris...so i had made the right decision by walking to hospital last night...klu duduk rumah satu apa keje pon ummi tak kan buat..ummi rasa ummi akn nangis je the whole night sbb tak dpt jmp Iris..huhu..pastu ummi bukan tau nk check bateri kereta..w[on babah dh ajar  masa call how to do it..but i cant focus because i dont want to do that except i want to be with Iris not at home finding the solution abt the damn car battery..i just want Iris..Iris n Iris..(kalau Zahin ke Zafri ke yg kt ward pon will be the same..i just want to be with my kids...!)

Apapon, syukur cuma satu malam je kt ward..lama jg nk tunggu doc bg Iris discharged..pagi doc check doc kata good progress...doc yg sama attend masa kt emergency room..doc yg tak in charge pon dtg tny how was she doing..iaitu doc yg attend dia kt emergency room...it's so touching..they dont know us and it's not their round check yet but still they dropped by at our bay and asked about our Iris..It's not hard to fall for Iris..she's so sweet girl..every doc or nurse greet her, she would greet them back n gave her best smile..mana tak cair kan..hehehe..tghr doc check pon doc kata let's wait lagi...so tgu doc ptg pukul 5..doc baru i mean new face..a young chinese doc..check her throughly...dan akhirnya berita yg ditunggu-tunggu kel;uar jgk dpd mulut doc..' I think she can go home' Ya Allah rasa nak lompat bintang ok...!! igt hubby ada dgr sekali sekali babah dtg tny how..ummi pelik tp terus ckp doc kata boleh blk..babah pon happy! :) Actually masa doc check tu Iris tidur..biasal;ah Iris everyday  must her nap..lgpon dia penat sgt lari2 main kt playroom...tu yg tertidur jgk walaupon sebenarnya dpd lepas lunch lg ummi dah ajk tidur tp dia kata dia nk main lagi n laagi..hehe whatever la Iris..yg penting Iris dah sihat n active back. :)

So lepas nurse prepare ubat steroid, inhaler ktrg pon balik rumah..oh ye kt spital make new friend..couple fr Russia anh her husband mexican-english..anak dia nama Sebastian..ktrg selalu tserempak kt playroom tu yg borak2..itupon husband dia yg tegur Iris dulu..wife dia nama Victoria.so blom discharge ktrg pergi visit dia..dia kt compartment sebelah..wish their son gets better n salam Vixtoria..tak sangka Victoria terus peluk i n ckp 'nice meeting you' amd dia pon wish Iris the same...lupe nak exchange contact no padahal derg pon dok kt Ilford ni jgk...hopefully, will bump into each other again in the future...nice family. :) Sebelum tu, babah pergi semayang Maghrib siap2 kt prayer room hospital masa tunggu nurse prepare ubat..ummi tgh cuti. Sebabnya Iris nk mkn KFC klu dia dpt keluar ward. So babah kata ok..So janji mesti ditepati..kita pon pergilah mkn kfc kt kfc halal di Seven Kings...sebelah tu kedai nasi beriyani plg sedap..so lps babah order kfc..ummi plak pergi kedai sebelah take away beriyani ayam stu mkn kt kfc hehehe...ummi kan tak boleh klu tade nasi..;)

So Up to date, Iris getting better..ubat steroid dh habis mkn..inhaler dah start 8 puffs every 6 hours instead of 10 puffs every 4 hours..manja sgt..malam2 nak tidur dgn ummi je..kesian dia..sebelom2 ni dia sll tidur dgn babah..but lepas a night with me kt spital..ummi tidurkan dia sambil peluk cium n pegang je tgn dia, at home now she wants the same..terpaksa pujuk dia ckp kene tunggu adik Zafri tidur dulu sbb adik nak susu ummi..baru dia ok..lepas Zafri tidur mmg dia lah bantal peluk ummi...so mlm td babah tidur tade bantal peluk hehehe..sll bantal peluk dia Iris lah..yay, ummi pon salu rindu nk tidur dgn Iris ksdg2 ummi jeles tgk Iris tidur dgn babah je...Zahin n Zafri je sll tidur sekatil bawah ketiak ummi...but last night Zahin pon faham..dia tak kisah pon Iris tidur dgn ummi..sebelum2 ni mmg berperang aje bdk2 ni..sume nak berebut ummi..tp biasanya Iris mengalah tu yg kesian sgt tu..mengalah tidur dgn babah...ummi plak dah tak kuasa bila dh mlm tu dah penat kan...tak kuasa nak berebut plak dgn babah nk tidur dgn Iris..ehehe..so biar je la...hmm but i hope i have more chance to slepp with Iris..gilir2 la yer...ummi sorg..ank ummi plak 3 org..hihi...so mmg la rasa nk bersara aje dpd menambah ahli keluarga buat masa ni...tak cukup kaki tgn dah ni..ehehehe...

Ok sorry about the lintang pukang writing..nak cepat, harini babah janji nak bwk pergi Ikea plak.  :D actually dopd semalam sy start karang..harini baru habis, haha. actually byk kali fikir nak share ke tak... nak ke tak...coz i'm not really into sharing the pahit2 things (sbb kes nak lupekan cecepat aje :P) tp yg ni rasa penting utk di share.. At least bila tua2 nti boleh baca semula...Oh ini la antara pahit manis hidup di Kota London suatu masa dulu..iaitu hakikatnya tak semuanya manis belaka...;) tp yg pahit tu ada baiknya juga...iaitu supaya untuk tak mengulanginya lg and plg penting belajar lebih menghargai insan2 tercinta esp ank2 dan hubby sy..sementara mereka masih hidup lagi di dunia ni. In shaa Allah, they're  always be my top and foremost priority. Amin.



P.S Patutnya ktrg call 911 and ambulance je dtg ambil Iris kt rumah tapi lupe segalanya bila dah panik..isk isk kesian sgt Iris kene naik bas in that traumatic condition..we're sorry baby..ummi dan babah tak biasa 911 and ambulance..apa2 kita selalu pergi naik kereta je ke hospital kan..tp on that day boleh pulak bateri kereta drained out sebabkan cuaca sejuk melampau...enjin tak leh start, try2 smpi battery drain out..lesson learnt!

P.S.S Athma is a very2 serious illness..tak boleh ambil mudah..doctors had adviced us so, over and over again..Even NC UTeM pon siap baik hati lg rekemenkan babah kt kawan dia yg dah lama berkhidmat sbg doc kt London ni...so ktrg dpt free consultation from him..lepas dpt consultation tu memang ktrg lebih aware and lebih berjaga2..nampak Zahin and Iris start je Athma ktrg terus pergi hospital cepat2..sbb doc tu kata pernah ada patient athma meninggal depan dia sbb lambat pergi hospital utk dpt kan treatment..dia tmbh lg yg keluarga patient tu tlalu bergantung pd alat nebulizer kt rumah..rupanya ubat nebulizer tu mungkin dah habis atau dah tak effektif lg utk patient tu..so bila smpi hospital patient tu tak dpt nk diselamatkan lg...ya Allah dgr ni la sy mmg takut sgt..jadi klu Zahin ke Iris athma mmg nk kene bwk ke hospital cpt..ada jg tny doc kalau nk beli alat neb tu. m,ujur doc tak galakkan..lps dgr citer doc yg kawan NC Utem tu sy rasa tak beli pon tak pelah. apa2 hal mmg bawak aje ank2 ni pergi ke hospital immediately..Note to my self n hubby as well la..kdg2 rasa malas nak bwk ke hospital sbb takut kene warded n all..sbb susah kn kt sini tade sape2 nk tengok kan yg lain kt rumah..tp nothing else matter than nyawa ank..so mmg klu pergi hospital mmg tpaksa angkut sume org ke hospital even ke parent meeting kt sekolah..:)

Wassalam



Sent from my iPhone

13 comments:

~Mami Little Hero~ said...

Kak izu

Bertabahlah. Saya nangis baca post akak ni. Kalau pasal anak2 kecik sakit ni mudah sgt keluar air mata. Tulah duk tertanya nape akak x call ambulan aje. Ehhehehe kalau da panik semua x kena. Get well soon ye iris. Bila la nak dpt jmp akak lagi? Hehehe soon Insya Allah

Miss Anna said...

izu, kak nana almost nangis baca entry ni... and kak nana baca smpai abis! every details of it, akak hayati.. rasa cam I was the one yg alami semua nye... sgt2 faham keadaan izu waktu tu, I put myself in your shoes, and yes definitely kak nana pun akan nangis sepanjang hari if that were to happen to me sob sob.. and yes kak nana jugak akan sanggup jalan 2,3 jam pun x pe as long as dapat jumpe anak yg tgh sakit..!!
izu, i'm so touched by ur entry here, syukur la iris dah ok, teringat aktif nye die kat sini dulu and tak bole bayang die sakit camtu..
kiss her for me..
aunty ana doakan semua sihat selalu..
and love that last sentences, "klu mereka x de, tak brmakna la hidup kita kat dunia ni..." so true... hugs for u izu, be strong always... ;)

Uncle Lee said...

Hi Ishamizu, regret read about Iris's asthma.
I can understand your anxiety.
I'm sure she'll be fine soon....with lots of TLC from you.
Just have to keep an eye on her.
Best regards,
Lee.

watachiwa said...

izu....
semoga semuanya selamat belaka..
trauma jap baca entry izu kali ni.
athma ni mmg kene beware.

u are so strong jalan kaki jauh2 mcm tu g hospital with the kids.

semoga Iris getting better.. take care dear

Fadhilah Rozley said...

Salam Kak Izu,

Sedihnya baca entri kali ni. Nangis Dila baca pasal Iris. Kesiannya dia. Harap2 semuanya sentiasa sihat dan dilindungi Allah selalu. Alhamdulillah takde apa2 terjadi kan kak. Untung Iris ada ummi dan babah yg kuat dan penyayang. Iris pun baby girl yg kuat.

Hehehe Iris pun manja dgn babah dia ek? Sama la macam Dila. Sampai ke besar berkepit dgn papa. Hehehe mama pun selalu bising. Maybe second child mmg gitu kot. Kami kuat mengalah. Hehehe :) kak Izu jaga diri juga ya. InsyaAllah panjang umur nanti kita jumpa ya kak. Hugs and kisses for Zahin, Iris and Zafri k. Take care :)

Ayuni Ayatillah said...

Huhu panjang cerita...tapi saya baca sampai habis. Nak nanges pun ada, amazed pun ada :)

Amazed at how a mom can be so strong when she is required to. Kuasa Allah bagi pada ibu, kekuatan yang kadang2 kita sendiri tak sangka kita ada :)

Hope Iris is better now! :)

nurbijen said...

sebak saya baca entry Izu ni... dua kali baca, dua kali nangis...

Masa mula2 ur hubby nak hantar ke hospital tu dah terfikir, eh kenapa tak call 911.. mesti sbb kalut punya pasal... saya pernah ada pengalaman call 911, tapi mereka ambil masa 4 jam nak sampai sbb masa tu snow sedang lebat... tu plihan terbaik yg Izu and hubby buat utk selamatkan Iris

Boleh faham macam mana tabahnya Izu tolak anak2 dalam stroller utk ke hospital jalan kaki dgn suhu sgt sejuk masa skrang... bukti yg seorang ummi akan melakukan apa saja utk berada di sisi anaknya :)

roSebud said...

Sedihnya izu.. Alhmdulillah all is well. Take care dear. Hug

RuZaNNa said...

Sedih+berdebar baca entry ni!!
Yg paling kagum sbb izu berani jln sampai hospital at night and ms sejuk2!! All for a mother's love kan.. And thank god iris is getting better.. Keadaan mcm ni la kadang2 rs beruntung duduk msia sbb apa2 aje lari gi hospital and if not mintak tlg jiran..
Anyway,i believe this episode will definitely will make u stronger and learn a lot of new stuffs..barg bolrh ganti,tp nyawa anak.. Take care darling!

ishamizu said...

To Farah, kak Nana, kak Nur, Dhila, Ayuni, Ja Asniza, Uncle Lee, Nadiah and Anne, thank you so much all! Really appreciate all the nice words..Yes, it's true a mom will do anything for her children rite, no matter what. They're everything n cost the whole world to us. And i'm so thankful and greatful to God that He have saved my darling Iris..i cant imagine if we were late even a minute to bring her to hospital..Nauzubillah!! :(

Anyway, alhamdulillah Iris's getting better now. Tq again for your wishes n prayers on her speedy recovery. May God bless you all.. Amin! Hugs

faisyura said...

izu, syukur sgt sume dh ok... sebak sgt bile bace pasal iris and sume2 yg izu n family terpakse face time tu tp yelah kan dugaan tu ajar kite lebih sabar and tabah... Alhamdulillah sume dah ok... zura doakan anak2 izu sihat selalu.... aminnn...

btw, entry ni bagus sgt izu, lagi2 utk org mcm zura tatau sgt psl athma tp bleh la nk top up info mane nk tau bile nk pakai bleh refer kt entry izu... =)

Mixed-family in da house.... said...

Salam izu,

dini yg baca pon cemas jugak, apatah lg izu yg alami....alhamdulillah she's getting better.....good job umi, nasi goreng and walked to d hospital....

ishamizu said...

Alhamdulillah Allah berikan kesempatan lg utk izu jmp Dan jaga Iris. Mudah-mudahan panjang umur ummi dan Iris utk tgk Iris membesar dgn sihat dan berjaya di dunia dan akhirat. Amin!

Thanks Zura n Dinie! Really appreciate! Hugs