Tuesday, January 29, 2013

Start Talking Clearly

Assalamualaikum

Zafri has been started babbling and baby talking for quite some time. The Paed said he might talk late because he hears mixture language around him like Malay and English but that's not to worry. So it takes time for him to talk. But now he can talk a little bit. Some words are already clear, some are still not. But we are more than happy and so pleased to hear! You go boy! :)

The simple word that he always succeed to say clearly is 'Air' (water). If he wants to drink, he will say 'Air, Air' or sometimes 'Nak Air'. :) Before drinking or eating, we will teach him to say 'Bismillah', but he will quickly jump to 'Amin' instead. Hehe very cheeky ok.. Anyway nevermind, 'Amin' is fine and maybe it is way easier rather than 'Bismillah' for him at this stage. ;)

Some more is 'Malu' (shame) but he says 'Ayuuuu'. Hehehe cute! Like when his pants loose off, he will say 'Ayuuu'..hehe dah tahu malulah anak bujang ummi ni..good boy!! But what i love to hear most is off course when he say 'Ummi' correctly. Yay! Sometimes mommy or before that, momma or 'ami' as well. Huhu.

So far, talking is in good progress and surprisingly Zafri can talk earlier than Iris last time. Alhamdulillah.. I always think a boy will talk later than a girl. Hehe off course not la eh. Because Iris, she only started talking after her 2nd birthday tau, but not with Zafri. He will only be two years old in April so I guess our boy might be talkative just like me. Heheh..

This pic was taken when he was 17 months old, still barely talking but now he is already 21 months old..can talk but only a lil bit..hehe

18 comments:

~Mami Little Hero~ said...

Akak,

Bila baca pasai anak orang boleh bercakap ni Farah terfikir bila la Darwisy nak boleh borak2 macam budak umur 2 tahun 7 bln. hehehe

Very limited vocab, skrg ni pandai sebut daddy, mom, heyyo, bye, milk, nak, tak nak, jangan, no, one, two, three. surprisingly tadi dia sebut nama dia 'rich'. nama betul dia rizq darwisy. :)

Over all, dia paham sangat kalau suruh buat apa2 tapi dia tak nak bercakap. kadang rasa nak nangis suruh dia cakap.

ishamizu said...

Farah

Hehe akak faham, dulu masa Iris pon akak macam Farah. Tertunggu-tunggu bilalah Iris ni nak pandai cakap..lepas masuk dua tahun ya Allah mcm bertih goreng! Hehe

Takpe Farah, give Darwisy some more time. Dah banyak jg vocab dia tu ;) yang penting dia faham apa kita ckp. Tak lama lg pandailah borak tu..kang tak terjawab plak mama dia hehehe..tak pon dia memang pendiam kot..suami Farah pendiam tak? Anak akk kan kt rumah je pot-pet rupanya kt sekolah cikgu kata ssh nk dgr suara. Pulak...geram jgk akk..yerla kt rumah punye la bising kan kt sekolah senyap plak..husband akk kata just like him..tp zafri ni tatau la nti mcm mana..;D

~Mami Little Hero~ said...

Akak,

Kalau dia tak cakap jugak farah nak refer dia ke GP biar GP refer dia ke Speech Therapist. hhuuhuhu sedih je nak tulis tapi tulah takut nanti bila tak bantu dia makin teruk. Husband farah memang pendiam sikit. Binik dia je potpetpotpet. hahahhaha. sabor je la

sitiezahim said...

seronok baca ur entry lepas baca komen izu kat blog saya tu..hehe..i ingat u majuk ke ape..wah zafri dah pandai cakap..good boy heeheh

ishamizu said...

Farah

In shaa Allah Darwisy will talk really soon, dont worry too much k. Skrg ni farah buat la apa yg sll Farah buat mcm ajak dia berborak kn..klu nk jmp gp or speech therapist nti pon boleh, mana yg Farah rasa baik utk Darwisy buatlah..but one day nti pandailah dia borak. Hehe. Kita sama2 doa k. ;)

Oh samalah kita suka potpet, husband kita pon sama..pendiam. Hehe..biasa mcm tu kan ;)

ishamizu said...

Hajar

Hehe mana ada merajuk..lgpun you tade buat papepun..ala kesian hajar..igt izu merajuk ek padahal izu tade mood je..smgt hilang kjp..hehe org komen kt blog izu pon izu tak reply..ini la baru nk reply..busy pon ye jgk aritu hehe..nway, tq aunty hajar, zafri dh boleh ckp sket2..hugs

Miss Anna said...

waaayyy to go lil zafri! klu ade rezeki jumpe pasni mesti dah pot pet pot pet dah die hehe..

Nadine said...

izu,

Faaz dulu ckp as early as 12 months tapi twinnies lambat ckp. Until now, at 18 months they can only talk clearly few words, none a complete sentence. It made me really worried...until my mom told me that Faaz's case was advance. tak leh nak compare..hihi, baru lega rasa. :D

so yay to your handsome lil hero!! and am waiting for my girls to follow suit, insyaAllah :)

Mixed-family in da house.... said...

good job zafri.....ooo ikut umi ek, kuat berleter ke umi?

ishamizu said...

Kak Nana

Hehe ye kot hopefully..bila nk lawat adik kt loughborough? nti boleh lawat ktrg skali..jemput dtg n tdo kt rmh ktrg skali tau :)

ishamizu said...

Nadia

Hehe Zahin pon by setahun tu mmg dh byk cakap..maybe ank sulong kot kita byk pay n focus kt dia je..bila dah ada ank 2-3 ni kita less pay attention kt sorg2 kan..tu yg Iris lmbt ckp kot.sebenarnya kita mmg kene byk bercakap dgn ank since born kan..;)

Tp legalah bila Zafri dh start bcakap clear ni, hihi alhamdulillah. In shaa Allah lps ni twinnies turn plak k..tak lama lg je tu since abam Faaz pandai layan ckp dgn adik2 dia kan..;)

ishamizu said...

Dinie

Hehe tak dpt nk dinafikan..kdg tpaksa berleter jgk bila dh jd mak org ni. Hehe

Ninie Hanis said...

Zafri dah pandai cakap ye?good job! hehe..lama tak singgah blog akak mesti mcm2 cerita kan..Zafri nnti petah la ckp mmg ikot ummi dia.Friendly :)

mama ct said...

izu...kiss zafri and cakap auntie ct very proud of him!...

bila boleh jumpa ni ;-)

dyana "his other half" said...

Izu,
Hadif pun lambat bercakap. Even up till now pun hard for him to make a full complete sentence. Cd risau gak dulu but paed dia kata nothing to worry.

Tapi sejak masuk school ni, pot pet pot pet tak henti. Tp pelat still ada. hahahaha.

ishamizu said...

Ninie

MEsti busy kan..hehe..akk pon tak menang tangan la ni..Hmm let's see Zafri ni ikut ummi ke babah jgk nti..hehe..

ishamizu said...

Ct

Thnks aunty..hehe alhamdulillah. In shaa Allah balik Msia thn dpn boleh plan utk bjumpa..igt tak our unxpected meeting kt jusco kt skudai dulu? hehe..;)

ishamizu said...

CDee

Aah Paed sini pon kata not to worry..every kid is unique rite..;)

Hehe mesti seronok dengar celoteh Hadif kan, dear! Alhamdulillah npk progress byk bila ank2 dah pergi sekolah kan.,,sikit2 pon tak pe janji ada..:)