Wednesday, May 15, 2013

Pulut Kuning Express ;-)

Assalamualaikum



Last monday punye cerita. I made pulut kuning for the first time as our main menu for berbuka puasa. To compliment it i made beef curry and also mee goreng. Then hubby bought some Pakistanese kuih and water melon juice, hmm lagilah terasa macam dah bulan Ramadhan! :D

I have found a very simple recipe that can be cooked in a rice cooker. I loike! Tak yakin nak guna steamer lagi. Amatur la katakan..;P Nway, overall the reviews said it turned out good so it was really tempting me to try it. Here we goes..

Recipe by As75 (MyResepi)

2 cawan beras pulut
1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
1 helai daun pandan
1 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
Sedikit serbuk kunyit ( me, suka2 je pi add some yellow colouring too :D)

Cara-cara:

1. Cuci beras pulut dulu then masukkan ke dalam rice cooker. 
2. Masukkan santan, air panas, daun pandan, garam, serbuk kunyit dan kacau sebati
3. Masak dan tunggu sehingga mendidih, kacau bagi elak pulut berkerak..kemudian biarkan hingga masak.
4. Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, masak kurma dan sambal ikan bilis.
5. Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan membuat pulut untuk kuih-kuih seperti serimuka, etc. (jgn letak kunyit)

Hmm easy peasy right? Rasanya pon sedap, uols. My hubby and kids suka banget! 2 cawan tak cukup ok, next time kene up..hehehe..Nanti nak buat pulut panggang ke.. lemang ke.. pon nak guna resepi As75 ni lah. Hehe. Thank you As75! ^^

For beef curry, macam biasalah resepinya but i put some kerisik a little so kasi dia pekat sikit. Tp kalau ada kerisik mmg lagi sedap la rasa dia kan..heheh..actually, nak cepat so terguna serbuk kari ikan la plok! so warna tak menarik tu yg pi pandai2 letak kerisik but it turned out darker n thicker. not bad! My hubby love it, siap tanya gini "hmm sedap aa kari ni, yang. guna serbuk kari yg mana?". hihi and i simply answered, Babas! ;D


22 comments:

Fizah said...

wah merantau punya pasal...sampai pulut kuning pun dah pandai buat...kitorang kat sini mmg TAKla nak buatnya..heheh..best nmpk pulut kuning tu...mmg macam bulan puasa...ahhh rindunyaaa ramadan...sikit hari lagi jumpa insyaAllah...;)

nurbijen said...

baru tahu yg pulut juga boleh masak dalam rice cooker.... nanti harus akak pun cuba jugak :)

Zulfadly said...

saya pon dulu buat mcm tu, senang je, hehe

ishamizu said...

Fizah, nak buat mcm mana..tpaksa la buat seniri bila dah teringin tu hihi. Kalau kt Msia sy pon tak buat kot ;D

ishamizu said...

Saya pon baru tau kak Nur, tu yg google2 resepi pulut kuning guna rice cooker. Bila dah jmp terus cuba! Hihi

ishamizu said...

Ye ke? Kak iwan baru tau. Hihi sedap jgk kan..;D Dulu2 mak, atuk masak guna pengukus tak nak tgk/belajar tu yg tak yakin tu nk guna steamer. :)

lady lavender said...

tempting! kombinasi yg sgt ngam. Saya pun peminat segala jenis makanan berpulut :-)

~Mami Little Hero~ said...

Kak izu

Frh kalo guna rice cooker masak pulut mmg fail! Sbb terbiasa guna steamer sokmo jadi x reti sukat kalo guna RC. Ai is traditional u ols so mcm mokcik2 la! Hikhikhik. Tapi bila frh masak pulut ni confirm teringat kat mak sdara frh yg ninggal eksiden. Dia yg ajar frh buat pulut smp terer. Hah dah sedih!

K babaiiiii

rostina76 said...

salam izu….wah!!!!grandnye menu berbuka. dah ala2 menu raya ni. heheh!!!!bila merantau sume jadi terer kan. btw pasni kena proceed bt kari daging pakai serbuk kari ikan le gamaknya dah big bos suka tu

Yong Is My Name said...

Salam mama eins,

Yong pun suka buat xpress pulut nie
senang kerja tak pyh kuar pengukus..
nak kemas pun senang(*hehee.. dasar omak malas ;-)*

ps: matching sunnguh kari telur ngan pulut, teingat khatam quran masa kecik dulu - menu wajib

Ninie Hanis said...

sedap neh...konfem.heh..kak izu,sy masih mencari resepi serimuka yang top dia tu.sbb top tu selalu fail.taktau nak salahkan steamer ke atau resepi,ataupun tgn sendiri.huhu..

tp pasni bleh la try sbb leceh gak guna steamer.sbb steamer ai kecik everytime buat pulut kuning konfem sejam berpeluh.hihi.

Nadine said...

lamanya tak makan pulut kuning. nak buat sendiri tak reti. tapi baca resepi izu mcm senang jeeeee. teringin nak buat la pulak. thanks izu for sharing! :)

ishamizu said...

Oh ye ke? Sy tak semua mknn bpulut sy suka hehe ..tp pulut kuning klu depan mata mmg tempted sgt nk mkn ;D

ishamizu said...

Alahai ye ke..jgn la sedih..at least ada kenangan dgn arwah mak cik tu kan dan pahala dia bpanjangan bila farah guna ilmu dia . So terer la Farah expert msk pulut guna steamer! ;) nti la klu byk masa igt nk belajar n try guna steamer plak! Hihi

ishamizu said...

Salam kros! Aritu je yg meriah hihi..alhamdulillah rezeki, pas2 tu ala kadar je janji ada benda nk mkn ;D hehe serbuk kari ikan dh nk hbs kene tmbh stokla nmpknya ;)

ishamizu said...

Salam Yong

Yup samala, menu wajib klu khatam quran n bila smpi juz 15 kan..bestnya zaman tu..rindu kt nenek sbb dia yg beriya2 buat pulut kuning n anta kt jiran2 klu kami khatam quran :)

ishamizu said...

Hehe bolehla ninie. Wah ninie pandai eh buat kuih serimuka? Cayalah! Kak izu tak pernah buat lg ..tp serimuka kak izu tak brp sgt tu yg maybe tak pnh try nak buat. ;D

ishamizu said...

Hihi samalah..izu pon tringin tiba2. Hmm nti nadia try la, sure jadi nya and sedap! ;)

Uncle Lee said...

Hi Ishamizu, wow! First time I read this 'express' dish.
I have eaten pulut kuning before, at a Malay friend's home....but sure love this 'express'.

I must add you sure can cook up a storm. And looking at the well taken pic, must be lots of, 'burrrrup' at home, ha ha.
Have a fun weekend, and simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

ishamizu said...

Hi uncle Lee

Yes, this one express indeed for pulut kuning! Bila2 teringin boleh buat lg! ;D

ooh tq for the compliments but i'm still in the beginner level hee..but recipe ni mmg sedappp n senanggg..sehingga mjilat jari dan burpp byk kali sbb mmg angin, haha tak boleh mkn byk2! :D

Nway, have a nice weekend to u too! :)

faisyura said...

izu ni blk mesia dh bleh bukak restaurant.. hahah sume pandai masak! kagumsss!

tp nmpk cm senang jeee... bile la ni nk rajin cuba hihih.. nway tq for sharing! ;)

roSebud said...

wow tempting!