Tuesday, January 14, 2014

Kek Chiffon :)

 Assalamualaikum. 


Sempena Maulidur Rasul, I made Nasi Tomato and Chiffon cake. My kids really love Chiffon cake, bila ada this cake maka tak lakulah nasi tomato ummi hehe. 

So this is my first debut of chiffon cake..it turned out quite well, lembut, gebu dan sedap wpon krg sket rasa pandan tue..heheh. Reason being, i didn't use air daun pandan..i used pandan flavour instead..:D 

But the most important thing, the kids loved it. skjp je dah nak habis satu loyang. ;)



Nway for the recipe (dah lama tak share recipe :D), i took out from Aneka Hidangan Kek book. it's so reliable! First time buat kira menjadilah jugak. :D

Bahan-bahan:

300g gula kastor (i used normal sugar ;P)
240g tepung serbaguna 
125ml minyak jagung (i used sun flower oil..)
7 biji telur (asing putihnya)
1/2 cawan air daun pandan (i used pandan flavour :D)
3 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam 
1/2 sudu kecil krim tartar (i omitted it..:D)
sedikit pewarna hijau

Cara Membuat:

Panaskan ketuhar pada suhu 180degree celcius. Lenserkan acuan chiffon/loyang dengan marjerin.

1. Putar putih telur, krim tartar dan sebahagian gula hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, pukul kuning telur dan baki gula hingga kembang. Masukkan minyak jagung dan adun hingga sebati.
3. Kemudian masukkan tepung, airdaun pandan, garam, baking powder dan pewarna hijau. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan adunan putih telur dan kacau secara kaup-balik perlahan-lahan.
5. Tuangkan adunan ke dalam acuan. Bakar dalam oven selama 45 minit.

 PS. thank you for leaving your cake book to me, Yus. She's now a cake sifu in Melaka..hehe..

Sorry for these not so good quality mobile pic..so lazy to use DSLR nowadays! and the cake's appearance  is bad too. I never ever good at cutting cake..or should i blame the knife? :p


Semoga kita sentiasa mengamalkan sunnah-sunnah nabi dan sentiasa ingat untuk berselawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW setiap masa, mudah-mudahan kita tergolong dalam golongan umat yang mendapat Syafaat baginda di Akhirat nanti. Amin ya Rabbal alamin!

Salam Maulidur Rasul 1435H! 

3 comments:

sitiezahim said...

wah cantik pinggan.. hihihi.. salam maulidur rasul jugak pada izu n famili :)

nurbijen said...

pandai Izu buat kek Chiffon... boleh cuba ni....
Salam Maulidurrasul buat Izu sekeluarga :)

Mama Haraz said...

Yumm! Terliur ingat nasi tomato and cake chiffon! Macam Akan masuk menu rumah we'olls je hi hi
Thank you for sharing! :)