Thursday, December 29, 2011

Boxing Day 2011

Venue: Cheshire Oak Outlets
Date: 26th December 2011

We had overnight at travelodge nearby at East Wirral. The distance between the travelodge and the outlets are only 4miles. That morning the traffic was clear so we only took less than 10minutes to arrive. Sampai2 pukul 9.50a.m. Most boutiques pon tak bukak lg. Parking pon masih banyak so hubby terus parkimg depan Clarks. Sebelah Clarks, Karen Millen. ;)

We met many other Malaysian who already wait in front of Clarks's. Pukul 6.am lg derg dah sampai. Pergh..! Sempatlah berkenal-kenalan. Tengok2 akak tu fr University of Lancaster. Rupanya kawan pd kakak senior kt UIA yg kebetulan satu tempat keje dgn hubby, kak Ruzy. What a really small world! Very small la sampai hubby pon terjumpa x-classmate dia masa kt SMAP Kajang. Siap satu travelodge lg! hehe. Dah 10thn tak jumpa alih2 jumpa kt situ. Nasib dh siap2 exchange contact no.s sbb kt COO tak terserempak langsung dgn dia, tp kawan dia kami jumpa. :D


As soon as the SA of Clarks opened the doors, sume org berpusu-pusu masuk inc. us. Tp for me agak kecewa sbb offer nya tak byk turun. Lg murah masa sy beli kt Clarks Factory Outlet di London aritu. Maka terus sy tawar hati nak beli, ingatkan nak beli boot. Just carikan kasut untuk kawan tp tu pon tade yang macam dia nak. Huhu. As you can see in the picture above, act. hubby was looking for  working shoe. Nak kaler hitam. He also had a hard time searching for the right one. Last2 hubby pon tak beli.

Adik Zafri, satu2nya Orang yg dapat Clark shoes aritu. ^_^

Angah Iris ni demam2 pon masih sporting lg ikut pegi shopping. Good girl.

the eins tolong pilihkan kasut utk babah. :D


While hubby inside Clarks, i took an opportunity to go to other boutiques. And one of the boutiques was Mamas & Papas (tingat Ninie shopping aritu ;)) so yg ikut ummi ialah Along Zahin n adik Zafri. Masa ni Zafri dh rimas duduk dlm carseat Maxi Cosi dia jd nak ta na ummi kenelah dukung dia. huhuhu. Along Zahin tolong tolak stroller adik. Along memang dah banyak boleh harap sekarang. Good girl too. ;)

Along Zahin posing depan playground. Ummi ambil kesempatan nursing adik Zafri masa ni. Adik Zafri nangis2 lapar. So tak jadi shopping kt Mamas n Papas td, letak je balik brg2 yg dah di ambil. Mencabar shopping dgn baby ni..tp sbb ank ketiga jadi ala bisa tegal biasa. ;)

Since Along Zahin was very helpful, i brought her into this jigsaw puzzle world shop. Ingatkan nak belikan dia puzzle Angry bird macam Faaz punye. ;) Unluckily, they got no stock at all. Frust sungguh. Tapi cik kak ni dah aim Disney puzzle. "Ummi Zahin nak puzzle princess.." Dah namanya pon gurgals, balik2 princess stuff jgk yg dia berkenan. :) Beli 2, satu untuk Iris. tp tak dapat gambar yg sama..sbb itu je yg tgl. Ish puzzle pon laku mcm pisang goreng hokey. so as expected, berebut jgk. Maka berlakulah drama air mata di depan kedai puzzle tu..hehehe. Tp senang je pujuk Iris, dia cpt beralah..so sekejap je la drama air mata tu. ;)

Since masing2 dh dpt habuan, jadi ummi pon boleh shopping dlm keadaan tenang. hehehe. so dapatlah 'menangkap' di GAP. Beli baju kids je.

Lepas tu jalan2 jumpa L.K Bennett. Ummi pon singgah survey2 harga. Not bad sebenanrnya. Ada yg mampu dibeli tp disebabkan awal lg dan tak habis survey lg harga handbags di butik2 lain esp Burberry :P jadi ummi tak beli pape kt L.K.Bennette. Psst, jmp Malaysian kt sini, sy nk masuk, dia nk keluar (tgn kosong) sy senyum dia boleh buat dek je..Okla fine la..may be dia tgh period kot so dia tak de mood kot nak borak or senyum. (bersangka baik :P) My 2-cents, walau kaya/tinggi education level macam mana pon, if you don;t have any courtesy value, to me you actually is nothing. Kalau takut/segan sgt nk greet/bg salam at least u smile when u acknowledge someone. lebih2 lagi kalau dia tu satu negara, satu agama dan satu kaum dgn kita . :)

Giant Xmas trees

dlm Polo Ralph Lauren. Tinggal hanger je..hehe

Along Zahin dgn puzzle nya. tak sabar nak masuk Burberry butik belakang tu. Macam loaded sgt je hehe.

Posing dulu kt sini. Belakang tu Michael Korr butik. Butik dia berdepan dgn butik Burberry. Dah tak sabar ni..hehe. Sekali sampai2 depan pintu dia kene tahan daa! SA kata kene tunggu, butik sudah penuh..huhuhu. Ramai lg Msian dll yg senasib dgn sy waktu tu. Jd kami sempat berkenalan sambil beratur depan Burberry. Well tak sume orang macam org yg dkt L.K Bennette tu kan ;)

Ni hubby ambil gambar. Nampak tak kt belakang tu org ramai dpn pintu Burberry..salah sorg tu ummi derg ni la..tp tak nmpk terlindung di belakang mat saleh. Maklumla ummi derang kan rendang aje org nya. hiks.

Peace from Iris. Sporting tunggu ummi shopping kt dlm Burberry. Babah pon sporting jg dh bg greenlight. Tapi tak beli ponnn. Huhu. Sebab masih mahal lg bg sy. hehe. Tapi tak pe la, be positive! Kalau ada rezeki nanti boleh beli. insya Allah ada lg masa and tu pon kalau panjang umur sy. Tatau la kenapa sy minat sgt dgn Burberry. But one of the reason, it's local high end brand. British. I adore Burberry. Pattern dia pon simple je tp elegan n still klu dipakai look young kot berbanding high end brand like LV or Hermes..just to name a few..Tp Gucci er i ada minat jgk..selain LongChamps. *wink* Rasa i ni suka sbb simple je kot handbags fr those brands..Ish make up your mind, or else kumpul duit maa baru boleh beli Burberry, Gucci or LC. hahaha.

Inside Cadbury's World. Borong coklat  n cadbury's instant choc drink powder.  Jauh lg murah la dpd Tesco, Asda ect.

Ok ni plak masa sy shopping dlm Next. Fyi Next pon berbaloi beli. in term of quality. my kids punye apparels fr Next sgt tahan lasak dn boleh dipakai turun temurun. susah nak memeri compare to GAP's apparel. I spent too much time in here. Masa ni hubby n kids dah tunggu dlm van je. Actually ktrg berenti kejap utk makan n smyg. So lps makn n smyg jamak Zuhur n Asar tu, only me je yg pegi shopping kt Next. Sadly, dia punye net dh habis..nmpk sgt ramai dlm next. So sy shopping tade bakul huhu. sakit sgt tangan n bahu main sangkut je kt mana yg boleh. Anyway, kt Next ni sgt best sbb sy jmp kasut utk hubby. hehe. Pastu kt Men's dept tu ternampak plak coat. Teringat yg hubby mmg nak beli coat n pant satu suit. Tapi hubby kt van lak..klu tak beli skrg bila lg kan..sbb tgh boxing day ni la nak beli..sbb mmg murah. sy pon tawakkal je pilih saiz utk hubby. Org2 lelaki mcm pelik je tgk sy shopping kt bhgn derg. sorg2 lak tu...segan i tp demi hubby i buat muka seposen je la. hehe. for me plak, i dpt boot yg i bkenan. 12ppound je after less. ;) few blouses too. and bju2 utk kids n ank kawan yg mengirim. :) Lepas bayar, pegi kt van mintak hubby try siap2 coat n kasut dia..Alhamdulillah ,they fit well with him n he likes esp the coat. Maklumla taste hubby ni bley thn jg tinggi..tp  taste wife dia ni  lg tinggi..so okla kn. wakaka.

Hmm smpi malam shopping. gmbr ni lepas beli pinggan. Kakak2 Msian yg jmp sume kata murah jd dy pon turut terjebak. hehe. Portmeirion ni mmg terkenal la. Sebelom ni sy tak penah dgr atau amik tau pon..Smpi sini je baru dgr..rupanya punyela hot stuff and famous Portmeirion ni. Katanya t Msia, ada jual tp tk byk sbb mahal. Sebiji pinggan katanya beribu2. Pffftttt...Jd kakak2 tu kata jgn lepaskan peluang, tanya hubby, hubby kata pegila beli sedozen dulu..sbb mmg tak terpk dan tak allocate lgsg budget utk Portmeirion. hehe. Aihh tapi takde rezeki sy nak beli sedozen sbb pattern yg sy nak tu tak cukup stok..huhu dh habisssss..Tp tak pe lah, lain kali boleh belli tambah koleksi..;)

Murah sgt. Lps beli sy tanya2 pd kakak2 kt sini..memang murah la so tade la rugi kami beli kan?;)
Actually bukan kisah sgt pon nak beli pinggan2, tp selalu sy kena attack balik. Even mak long sy pon pesan, nti iwan kt UK jgn lupe beli pinggan2 mangkuk dr sana tau. Hmm bila dah masuk sy plak rambang mata dan rasa nk borong je sume. Cantik2 Uol. Gerammsss. yg penting lain dpd yg lain. hehe.

Shopping sampai malam. Tp baru pukul 6pm. Kt London, kawan2 kami ada yg shopping kt Oxford St smpi tgh malam. Memang tabik spring aah. Kami yg beranak kecil ni mmg tak sanggup nak bboxing day kt Oxford St..Mmg la better bargains but i dont think we can handle the kids in such crowds. Otw balik ke London, ami dgr berita ada sorg pelancong di tikam kt Oxford St that day..Ish nauzubillah. Kt Cheshire Oak ni raaaaaamaii jgk tp aman damai aje. No stress, no pressure! Tp tetap ada angan2 nk bboxing day kt Oxford St jgk nti..ye la dh duduk London kan, nak la jgk merasa shopping dan suasana masa boxing day kt Oxford St tu. Ngeee.
Lastly, ni je la hasil tangkapan boxing day kami. hehe. Ukur baju di badan sendiri la kan..tapi tetap bersyukur sgt. Baik ada dpd tiada langsung. Rupanya hubby sempat shoppingour anniversary present kt Timberland. On last 24th Dec, ws our 6th wedding anniversary, Nti la update dlm next post!;)

ni la pinggan Portmeirion sy. suka, suka, suka. Slow2 nak buat koleksi. Kt belakang ada tulis Portmeirion Pottery. Stoke On Trent. Made in England. Made tu yg mhl..sebab skrg ni kt sini kebanyakan brg2 made from China. Esp EPL stuffs like jersey ect. Macam kelaar an EPL tu kn sini tp brg2 dia made out of England. Rasa mcm tak best..Mcm my dad beli topi Liverpool, tp Made in Bangladesh you. hehe sabo je la. ;D
Ok that's all. Wassalam.

19 comments:

Nadine said...

bestnya! cuci mata tgk ur photos pun dah teruja. apetah lagi org yg pegi shopping itu sendiri kan?

Nadia pun x pernah tau pasal Portmeirion ni. (akceli mmg jahil bab pinggan mangkuk sbnarnye since blum ada chance duk sendiri). Good info. BTW, pandai izu pilih, sweet giler design dia ;)

Bagusnya Along Zahin, dah mature dah dia kan. Suka sgt tgk senyuman Iris in each photo. Happy sgt tk nmpk cam demam pun. Dah lain sket muka Zafri nadia tgk skang. Makin ensem! :)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

yehaaa boxing day yg ditunggu2 ye..ehehe

sonot eh anak2 dah besar kakak pon dah besar betul nmpk tolong2 ibu dia..

betul tu..skang ni byk made in china kan..hubby g ustralia pon..balik2 brg2 semua ade cop made in china..huwaaaa

dapnye cekelat...

blackcardomompods said...

Izu-ambik kesemptn sale utk beli stok blik msia.kitaorg last boxing day smpi 4 outlet pusibg bermula 26-31.huh mcm org gile pusing outlet beli souvenir pun iya,stock utk 1 yr kt msia pun iya.also cr brg bby even masa tu xpregnantpun.

Kasut clarks mhl kt msia better korang beli buat stok.pingganpun sama.kitaorg masa duk sana lngsg xsempt nk g stoke on trent tu pastu rasa mcm byk beli pinggan sekali blik tgk xdelh byk sgt.rasa cam nyesal xbeli pinggan u tuh.huhu.tp royal albert wajib beli izu.hihiitu mcm lmbng england

Bestnya boxing day-bila agaknya msia nk buat gitu on msian brand ya..

Fadhilah Rozley said...

Salam kak Izu,

aduh! Jealous nyerrrrr.. hehhe paling jealous tengok kedai Cadbury tuh. ishk ishk ishk.. hehe :)

Lady Lavender said...

waahhh sakan! tumpang hepi for you...kalau berbaloi apa salahnya kan!lagi pun bukan selalu :-)

Frau Azmir said...

oooooohhh camni la boxing day yg famous tuh ye.. best nyer... and bab zahin always nak yg ade kena mengena princess tu, sama la ngan Fatini hehe.. klu tak princess pun, mesti kena kaler pink hehe.. macam2 kan :) sungguh sporting anak2 izu, teman mama and babah diorang shopping :) so sweet!

shuzana said...

teringat mase shu kt uk..time boxing day je..pagi2 kami dah keluar..mencari outlet untuk diborong..slalunye org mesia suke beli tefal..mmg murah..kalau masuk kedai tefal, majoriti org mesia je..lepas tu, kami akan ke stoke-on-trent..apa lg kan..kt stoke terkenal dgn pinggan2..kami akan ke portmeirion..kat situ pun majoriti org mesia..dah tak rasa duduk diUK pun..dan di sana, harganye lebih murah..kalau mcm pinggan yg awak tunjuk tu..tak silap shu dalam £5 je..mmg berbaloi2..

Nadiah Sidek said...

sana boxing day, sini black friday. hehe..

Mixed-family in da house.... said...

Singgah dan folo sini. Cantik la pinggan tu. nanti klu ada beli yg lain jgn lupa tunjuk kt sini ya, excited nk tgk. Jemput datang rumah ya

ishamizu said...

Nadine

Best. Klu dpt shopping sll kn best..hehe. Kt Msia ada YES tak thn ni? Mst heaven nadia shoping ;)

Hmm izu pon mula2 mmg tatau psl Portmeirion ni tp bila bcampur dgn kakak/senior2 kt sini br tahu. Pinggan mangkuk rupanya! Tp mmg ada nama tpt gak, tp kt Wales. Oh thanks dear! Tp tu la syg tak cukup sedozen..tgu next sales br nk tmbh. :)

Hehe alhamdulillah zahin dh bsr. ;) iris mmg tak mcm org demam awal2 tu hehe tp dh lama2 dia pnt asyik nk bdukung aje. :) zafri dh susut la dear tu yg dh lain sket BTW tq aunty..hrp hencem mcm abg Faaz la ;)

ishamizu said...

Rose

Iyer..boxing day yg sekali dlm setahun tu yg sgup pegi shopping jauh2 tu. Hehe

Ha tu la mmg byk made fr ca alipnun ya kan! Huhu. Sy mmg particular bab2 ni hehe. Klu murah takpe la jgk ni tak mhl..

Hehe sini babah dia yg hantu coklat jd ank2 pon sama maka dpt la borong tp tak byk sgt. ;D rasa rugi lak tak borong byk2 lg sbb mmg murah time tu. Huhu

ishamizu said...

Ct

Iye ke? Smpi mcm tu skali eh. Aisey nasib u remind, nmpknya kene stock up sket2 la fr now on. Klu sume nk beli serentak bankrup whoaa. Hehehe

Clarks makIn mahal jgk kt sini compare dgn 3-4 yrs masa hubby smbg master kt Coventry dulu :( tp lg murahla kn kt Msia. Nak buat mcm mana, skrg kt mana2 pon harga brg naik naik dn naik huhu. Kene tgu sales yg offer btul2 murah br sy beli nk buat koleksi. ;)

Alahai tak beli ye pinggan portmeirion mcm tue. Tp tak pe mst u beli royal albert byk kan?;) yg ptg janji made fr england you hehehe..mula mcm tak nk beli, bila org sume pakat2 beli kata mrh drpd factory sy pon belila. NmPknya kene tambah lg nti tp kene tgu offer yg best mcm y beli aritu la kn. :)

Ps. Msia sume nk buat mcm carboot tp tak leh lawan la dgn carboot sini sbb mahal2 gak.

ishamizu said...

Wsalam Dhila

Dah agk dah kanak2 ribena mcm awak ;p mst hantu mkn coklat kan..jgn la jeles k Dhila..zahin, iris n zafri tadela borong mana hehe

ishamizu said...

LL

HEhe tq dear. Mmg tak sll so bila dpt shopping murah2 mmg happy la kn sbb bbaloi2. Tp tu pon kene allocate budget ketidak mau terOver budget kang tak psl2 kene ikat perut hehe. Mak pak bley la thn, ank2 camna nk ikat perut. Klu lmbt sket bg mkn pon dh nanges2. Hehe

ishamizu said...

Kak Nana

Kt germany tade boxing day ke? Izu igtkan kt Europe ada tmasukla Germany. Hehe no wonderla kwn Hisham study kt Belgium pon sgup dtg sini semata2 nk shopping boxing day. Hehe

Hmm mmg mcm Fatini, apa2 nk pink n bkaitan dgn princess. Hehe. Kebetulan dh habis plak puzzle yg sama jd belikan iris yg lain.( iris shopping kedai lain dgn babah) tp ada princess gak pon still dia nak yg alg dia punye huhuhu.. Nasib baikla dia sng dipujuk terus plg puzzle alg. Alg plak kememe..apalagi buat drama air mata la kt situ hihi mcm2 kan ank2 ni..tP alhamdulillah overall mmg derg sporting..:)

ishamizu said...

Shuzana

Dah blk Msia terus ye! Igtkan blk bcuti aje. Hehe. Aahla Shu samala ni. Dah la pegi smpi cheshire, dh dkt Pon kalut pegi awl2 pg. Hehe. Kt sana jmp org Msia je patu derg lg awal. Smpi outlet seawal 6pg lg pergh!! No wonderla boxing day ni dpangil crazy sales ek ;P

Ha tefal pon murah2 kn kt sini. Org kita mmg tak lpskn peluang mbeli. Kawan akk sblom blk msia for good aritu pon byk gila shopping tefal. Esp jamie oliver punye pan ye! Geram dibuatnya. Kak izu blom beli lg tefal2 ni tp takpe insya Allah ada masa lg. Outler tefal pin dkt je dgn rmh..;)

Psst arituportmeirion factory buat sales on last NOv, dgr2 org Msia je! Beratur pjg pon sgup patu shopping penuh troli! Tak dpt bygkan sbb tak pegi kn..tp derg kata kt factory mhl cimpare dgn outlet yg akk pegi beli tu pinggan mcm akk beli tu tgl 3.50 pound ke shue! Aih rugi2 tak allicate judget utk portmeirion ketidak bley beli teapot set skali kan! Hmm tade rezeki tgu la saleslain kali. Hehe

ishamizu said...

Nadiah

Hehe tu la aritu ada kawan tny izu tak pegi black friday ke? Tertanya2 izu blk kt dia rupanya black friday kt US! hehe tp kOnsep dia sama tak dgn boxing day?:)

ishamizu said...

Mix-family..

InsyaAllah klu ada rezeki mmg sy nk tmbh koleksi Portmeirion ni. Tp tu la sales dia tak tentu kene rajin cek website dia. Klu ada nti sy update eh..:)

BTW, Tq sgah sini n follow. Nti sy ke rumah you plak ye. :)

Ninie Hanis said...

Kita parking depan Clarks jugak even dtg lambat,balik pun kul 6.30 petang.haih..tak berjumpa pulak ye kak..hihi

tak tau pun ada portmerion kat cheshire oak.tau kat stoke je..haa,nanti nak gi stoke tgk pinggan roger2 la,leh terus singgah stafford.:)

nantila nak start beli portmerion sikit2 jugak.Pandai zahin eh,boleh diharap dah,senang mak nya nak shopping.Iris pun sporting.:)

Happy New Year!