Thursday, March 1, 2012

My Lil Rascal

This pic was just taken. It's already 1am in the morning but he's still wide awaked! Though, i felt restless but how can i get annoyed with this cheeky lil rascal of mine, rite? Muka mintak kene ciom ajer hehehe..

Nway, i have a problem since his top n front tooth has showed up. He likes to bite my B as if my B is a teether! And my B has wounded badly esp the right side oned. Serius berlubang and it's damn painful when he is direct feeding. Huwa i cried at first but not anymore. Though it's still painful but i have to df him esp during nite. Malam lg la malas nk bg ikut botol ;P lgpun i already decide that i dont want to bottle feeding him anymore. Now We used sippy cup only. Kt UK mmg disarankan spy bottle free by age of one.

So far, the hole is still there. Dah lama jgk la rasa dh seminggu lebih kot tp tak bcantum2 lg..ngeri gak tgk though it's just a small hole. Mcm mata ikan bley bukak tutup huhuhu..shud i consult with gp? Tp segannye la haii..sigh. Masalah masalah. Nk consult gp pon segan padahal our gp is a female. Tgkla mcm mn lg seminggu ke..haha lama gil kan. Yelah kot2 la by that time it will fully healed naturally rite. Amin.

By the way, Zafri dah 10 months old serta boleh berdiri sendiri! Just waiting for his first step now. Anytime je. We cant wait though we were warned that it will be more tiresome once he starts walking! Huhu org2 kt sini tgk dia pon nmpk dia soo active..hehe. Habislah kita Yang but if that makes us to shed some more KG that would be great aite! Hehehe..

So far, we are happy to see he has catched up with the milestone and he's doing fine. Recently, he conjured up with conjunctivity. Keluar tahi mata byk ! Biasa dgr my mom kata panas dlm ;) iris pon kene jgk..ank kawan pon kene jgk sbb bjangkit dgn ank kawan yg lain tgh sakit mata masa bday iris. Even though it is contagious but it's not really dangerous. Gp pon tak bg ubat, just suro bersihkan aje mata derg dgn air suam sll. Tp skrg zafri dh ok, iris blom fully recover lg. Smg cpt baik ye Iris. Tp Bkn derg je tak sihat, actually ktrg sume tak brp sht..org kata sbb peralihan musim fr winter to spring. May be..hope everybody will get well soon! Amin.

Wassalam.

12 comments:

Mixed-family in da house.... said...

hah kul 1 am sedang tersengih2 lg? kihkihkih......

setakat ni amzar ada 2 btg gigi bawah, setakat ni....dia tak gigit B saya lg.......errkkk x dapat bygkn kesakitan itu.....dulu kena engorgement pon dah meraung giler time df....hukhukhuk......

pi laaa jumpa gp izu....at least dia buleh bagi painkiller ker....

by the way, get well soon to all of you....

ummi_ziz said...

Dinnie

Hehe tau tak pe..org lain sume dah sdp kroh2 dia? Hihi mintak kene gomol ajer tsengih2 gtu :D

Hmm untungla ur B slmt hehe. InsyaAllah nti sy pk2 kn lg nk jmp gp ke dak. Huhu takut segan sume ada! Mmg sakit tk igt laa dinnie..sob2..tketap2 bibir sy menahan kesakitan masa df kndia..Huhu

Btw tq..;)

Nadiah Sidek said...

ouch! harap-harap shakir tumbuh gigi nanti tak menggigit masa menyusu. huhu..

zafri..jangan gigit ummi lagi tau..kesian ummi. nanti ummi merajuk nanti :p

dyana "his other half" said...

woohooo, geramnya tgk zafri ni. dah la putih melepak. pipi rasa nak gomol2 je. hehe.

dengar cerita izu pasal B tu rasa ouch. sakitnya. boleh bayangkan how it feels. huhu.

eh cd pun nak ajar hadif pakai sippy cup la. cemana eh? which one is good? dah banyak cd try with hadif. i even try to buy sippy yg boleh letak kat botol avent tu. konon nak ganti puting but hadif tanak la.

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

if rafiq..kul 1-2 belum tentu mau tido.aiyakk..

pasal luka tu..nurse ade sarankan suh buh air susu kita je..sapu air susu lepas nyusukan anak..yg baki2 tu..

sy pernah kena n buat camtu but it takes time skit la nak fully healed.

one of my PC suggest bepanthen (er betui ka ejaan tu ek?) yg nappy rash punyer tu..oily n selamat utk bby....

tahi mata tu betui la tu org tua2 kata panas dlm badan..ehehe

hope semua cepat sembuh ya..

ummi_ziz said...

Nadiah

AmIn! Igt kan Zafri je yg lmbt tumbuh gigi hehe
Aih lg kita tjerit tperanjat kene gigit, laagi dia gigit2 tau patu sengih. Ei gegham tak jd nk mrh hehe

ummi_ziz said...

CDee

Zafri says tq aunty. Hehe.

Wuu mmg sakit huhu tp thn je laa :D

Oo skrg zafri tgh pki sippy cup brand tesco je CDee sbb nk try dulu sbb pnh beli timmee toppee tp dia tak nk maybe masatu kecik lg kot. Tp guna tesco punye ni nmPknya so far ok je..dh pndai minum dah ;)

InsyaAllah Tak lama lg Hadif boleh jgk kot..:)

ummi_ziz said...

Rose

Oo rafiq bley geng ngn zahin. Selagi tk tgi suara selagi tu tk mo tdo..melainkan klu tk sht..dia seniri tdo..kecian plak tgk.

Aah eh susu ibu ok nti nk try. Bepathen tu tak mo la wpon safe sbb tkt bby tak nk bf plak klu rasa Lain n Tak sedap hehehe..Apapun tq..

Ninie Hanis said...

seram pulak dengar..huhu.sabar jelah ye kak.aritu sy baca kat page di fb Kumpulan Sokongan Penyusuan Ibu (http://www.facebook.com/groups/357915194232403/), adalah doctor2 kat situ ckp nak buat cemana kalau baby gigit. Sy pon xde experience,ni baca blog akak nk tambah info le ni. :)

p/s tp mmg cairlah bila tgk muka zafri..takleh nk kata apa! :p

azimah fauzy said...

suka berjaga malam ye Zafri encem.. hehe. sian akak kena gigit. Faiq pun camtu gak ari tu. gatal gusi kan. tapi tu la setiap kali dia gigit, saya cubit pipi dia. terdiam dia kejap. lama2 dia dah faham la n xgigit dah.

akak try la sapu minyak gamat sebab da terkoyak kan. saya hari tu sapu minyak gamat n biar 4 5 jam xbf. maknanya bf sebelah je la. 3 4 hari gak la nak baik.

Faiq pernah ada tahi mata tu dlm pantang. org petua titik air susu kita each time BF. alhamdulillah dalm seminggu baik la. xde amik ubat klinik pun. t.care ye kak..

Frau Azmir said...

alahai sian nye izu, can't imagine me in your shoes.. tak pernah lagi kena gigit B smpai berlubang huhu.. alhamdulillah la akak tak de masalah ni sgt, though I'm worried sick if it happens :(
sabar ye, and lil zafry is soooo cute !! :)
by the way, mmg peralihan musim ni senang dapat penyakit, di sini pun sama, lepas sorang, sorang batuk and selsema huhu

dyana "his other half" said...

oh mama hadif kena mencuba lagi la ni. hehe. cd try few times haritu tapi hadif macam tak reti nak suck. at last dia cakap kat cd "amma, tukar ni." hahaha. suruh ditukar pakai puting balik.