Saturday, February 9, 2013

Visit Eiffel Tower and Roland Garros

Assalamualaikum

This entry was when my mom and dad came visiting us in May 2011. The main objective of their visit was to meet their first ever grandson..my lil Zafri and of course the Eins..;)

We just had two weeks. So during the first week we had travelled within UK up to Scotland by car, then went to Paris by Eurostar train on their last week..

at st. Pancras station. hehe cari apalah tok mak tuu..tok abah plak nampak dah penat sgt after our UK roadtrip ..patu selang 2 hari sambung ke Paris plak memanglah penat..kesian tok bah..

Zafri masa ni baru 50 hari kot tapi tok mak kata mcm dah umur 3 bulan..:D

Kitorang pilih family seats...utk 5 org je rasa..that's why hubby tercampak ke family seat omputeh sebelah..;D

tok mak and the Eins..the Eins kalau ada tok mak memang tak lakulah ummi...

When we arrived at Gare Du Nord after two hours ride, we straighly took Metro to outskirt Paris to check in at Bagnolet Hotel. Tok Abah wanted to have a rest first before sightseeing..

ni la hotelnya...(credit to Google)

cafeteria...

the room..small but nice and clean...
That night we went out to visit Eiffel Tower. Tok Mak and Tok Bah kata tu je yg penting..hehehe very the true...

tunggu Metro..
Bonjour Eiffel, for the second time...

Zahin last time pergi umur  4 bulan...

cantik sangat..


sempat tengok Eiffel bling-bling...:D

mujurlah dapat duduk, boleh tengok eiffel bling-bling smpi la dia stop bling-bling..:D

blur pic...tripod tertinggal kt bilik hotel...so jgn lupe tripod!!


Iris dilayan tok bah n tok mak mcm puteri raja...:)

hoho pecah muscle jgk carry Zafri masa tu..padahal gilir2 carry dgn hubby and m y dad...

Eiffer Tower dari kejauhan...

family pic by ntah sape2 tah...sgt tak puas hati dgn hasil tangkapannya..nasib org tertinggal tripod ginilah..:(

haha my dad jadikan fingers dia tpt gantung keychain..my mom nak kira...:D
At the same time, ada Tennis French Open. So kami pon pergilah ke Roland Garros..bila lagikan...tapi tak masuk..tiket pon dah sold out hari tu..kalau nak beli pun tak mampu..huhu..tengok dari luar je la...Jauh sgt Roland Garros ni...letih la juga naik turun Metro..huhu.












Elok je kami nak balik, tiba-tiba ada mamat staff French Open panggil my mom. My mom asked him 'are you calling me?' Mamat tu jawab yes..rupanya dia bagi bola tennis yg ada cop mohor roland garros tu..hehehe excited kejap..at least ada jugak cenderamata kan..hehe...

my mom tgh tny mamat tu..tak nmpk plak mamat tu dlm pic ni, nmpk bola tennis je..:D

ni budak plg excited sbb mamat tu mmg nk bg my lil Iris ni...;)






Sebelum balik ke hotel, we bought Paul Macarons..for me, i don;t really fancy it...too sweet! huhu..sejak dpd tu tak teringin nak rasa Laduree though many people say we should try..ok, may be one day..before balik Malaysia..hehehe..in shaa Allah.



Ok that's all. Tak banyak cover tempat kt Paris masa ni because my parents dah tak larat sangat dah. The next day dah balik semula ke London...

By the way. I usually got homesick during Winter. Despite of snowfall, Winter is depressing..

I terribly miss home, i miss family especially my parents. Even calling them everyday will not be the same compare when being around them..

Wassalam.

12 comments:

Nadiah Sidek said...

syoknya dapat pergi paris! cantik gambar eiffel tower waktu malam

Miss Anna said...

Izu, kak nana pun homesick jugak bila winter... Huhu..
Oh! Rupe2 nye izu dah 2 kali smpai Paris?

lady lavender said...

cantiikknya eiffel tower time bling2 tu izu! Time kami pi aritu tengok masa siang mcm kerangka besi biasa je hehe...

~Mami Little Hero~ said...

Kak izu

Farah pun rasa depressed waktu winter. Maybe sbb gloomy and sejuk tu yg x tahan. Rasa nak balik msia jer

ishamizu said...

Nadiah

Kira dah dekat tu yg tak lepaskan peluang utk pergi Paris. Hehe..

ishamizu said...

Kak Nana

So samalah kita ye. Time winter ni omputeh pon depress hehe. Hehe dh 3x smpi Paris kak tmasuk last year pegi dgn Yati and Nora tu :D

ishamizu said...

LL

Cantikkk. Sbb tu sy selalu rekemen kwn2 klu pergi Paris wajib tengok Eiffel time mlm. Klu siang mcm biasa je kan hehe

ishamizu said...

Mami little hero

Kann? Klu ada budget and diizinkan dah lama akk balik Msia..hehe tp tak pelah bertabah je la, thn dpn dh nk blk dah..in shaa Allah.

Zulfadly said...

teringin nak ke uk then euro trip!! but dah xder budget, if airasia still fly sana, sure dah jejak.hehe

ishamizu said...

Pali

Tu la akk pon. Klu ada AA thn lps lg dh blk msia huhu. Takpe Pali in shaa Allah ada rezeki awk tu nti nk dtg uk n tour Europe one day ;)

roSebud said...

bila lah dpt pi gaknya ek...best je rasa dok sana kan.semua lawa2 :))

Miss Anna said...

Izu!! Really!!! dah 3 kali ke.. ya Allah kak nana ingat yg dgn nora and yati tu 1st time haha! wow soooo jeles :P
ni yg kak nana lagi tmbah semangat nak jejak Paris!! insyaAllah... hehehe..