Thursday, February 7, 2013

Strawberry Picking Summer 2012


 Assalamualaikum

This is another delayed post during family in laws visit last summer. :D

While my parents in law and brother in law were away to tour Europe, my sister in law's family stayed with us as the travel agent that my parents in law chose apparently did not allowed kids under 12 years old on their trip.

As the host, we tried to entertain the three of them as best as we can. That's when i got a plan to take my sister in law's family to Lavender's farm and berries picking. Apparently, they were really looking forward to both activity. Yay, so we made their wishes came true..:)

Venue: Crockford Bridge Farm, Surrey.
Time: August 2012



The farm is so big but well-organized. There was a signboard showing direction to which plants we wish to pick on our own. ;)

The farm was planted not only with fruits but as well vegetables. As usual, kids wanted strawberries so strawberries we were! Luckily they still have berries though it's already August. Alhamdulillah rezeki Chik and Syira..;)




On the way to the strawberry plantations, we passed by the sweetcorn plantations. Hubby and Zafri were willing to be my model. Hehe bila lagikan nak masuk ladang jagung omputeh..:P The Eins masa ni dah berlari-larian dengan chik, ayah wa and kakak Syira tak sabar nak picking strawberry. :)







The plantation was also a quite big size..jenuh jugaklah nak sampai hujung cari strawberry. Hehehehe. Bila dah jumpa port yg banyak strawberry tu apalagi masing-masing berlumba-lumba nak penuhkan bakul sampai yang muda kaler hijau pon si lil diva i tu picking..








For me, I enjoyed taking pictures and thankful for the lovely weather. Not too bright and not too gloomy compare when we were at the Lavender farm earlier. I really though it's going to rain at first but alhamdulillah it's not. Perfect for us to pick berries..;) Our lil Zafri also enjoyed picking cuma tade bakul jer! hehe..



the happy smile on faces afterwards...masing-masing nak show off their strawberries..hehehe..




strawberries banyak yang tak masak lagi..tapi yg dah masak, merah berkilat tu serius sedap, manis n so juicy ok...huwaaa mouth-watering plak i..:D



 Lepas semua dah puas hati dgn hasil tangkapan, now time untuk ummi posing-posing la puler...hehehe..





..and browsing back all these pics, really missed my girls's long silky hair...sob2!! kalau rambut diorang tak tangle teruk sgt, jangan haraplah ummi nak potong. Tsk. Sayang ok..hopefully, it will grow long quickly. 




Actually after strawberries, we had a chance to pick blackberries and raspberries but in shaa Allah will share in other entry..:)

Wassalam.

15 comments:

Mixed-family in da house.... said...

salam izu,

wah bergaya sakan the eins dengan spek hitam yg besar....siapa punyer tu?

Ayuni Ayatillah said...

Bestnyeee! ok point one, comelnye diva Iris tu.sunglasses bagai. haha. point two, i love your jacket!! Rock chic giteww :) Kalau bleh pakai kat Msia ni i dah lama pakai LOL

Nadine said...

umi pakai peplum top ke tu? comel! :)

ishamizu said...

Dinie

Hehe diorang punye spek tu. sume org tanya sbb besar kan tp fashion skrg kn pki besar2..:)

ishamizu said...

Ayuni

Best lagi ramai picking lagi meriah. :)

Hehe spek bdk2 zaman skrg pon dah stylo-mylo kn? Geram kita dibuatnya. Aa jaket murah je tu, balik msia tokleh pakai dah, panas ;D nway thanks dear!

ishamizu said...

Nadine

Aa my sil bagi..hehe thanks dear! Nadia pakai lg comel sbb slim n perut kempis ni izu kene cover dgn jaket hahaha

lady lavender said...

best kan! tak sabar nak tunggu next summer :-)

Model semua sporting :-)

sitiezahim said...

waaaahhh sangat rindukan summer untuk petik benda2 ni...hehehe...

ishamizu said...

LL

Thanks. Tu la sejuk2 beku ni sume tak sabar nak tunggu summer dtg. :D

ishamizu said...

Hajar

Hehe bestkan. Mmg rindukan summer skrg ni. Tp bila dh summer rasa waa cpt plak masa berlalu huhu

Nastyna said...

Salam dear.. best nya picking strawberry.

ishamizu said...

Nastyna

Salam. Aah tumpang seronok tgk ank2 seronok picking hehe. Tq eh dear singgah sini..:)

Miss Anna said...

Mula2 tengok tajuk entry trkejut izu pegi strawbery picking time winter!? Hehe rupe2 nye delayed entry ;) anyway klas la lil diva tu pakai spek itam camtu hehe.. I like!
Ps: kak nana almost cut Fatini's hair yg panjang berjurai tu, almost! Dah ambik gunting tau, geram sebab the week before that kusut masai yg tramat. Last skali potong rambut die ms umur die 2 tahun, ni dah 5 tahun huhu.. So bayangla camne panjang, boleh kalah Rapunzel, and camne kusut jadi klu telupe sikat... So dah almost nak potong, tetibe rasa sayang pulak, huhu.. Tanye fatini lg skali betul ke boleh potong? Die geleng kepala pulak, sblom tu setuju dah, so ape lagi x jadi potong lah hehe.. Sabo je la.. Eh trpanjang lebar pulak stori kat sini hehe.. Boleh buat entry ;)

ishamizu said...

Kak Nana

Hehe delay entry byk lg, update slow sgt. Hehe.
Wah cayalah kak Nana..jgn potong tau..syg sgt! Biar pjg lg rambut fatini tu. i really adore girls yg rambut pjg ni tp klu mcm eins yg kusut dn takleh diselamatkan lg zass je la..hehehe. Sy mmg tak nk ptg mula2 tp dah babahnya n diri sendiri rela kan..sy pon tpaksala ptg..huhu..sayang, sayang tp sy jgk yg ptg tau..huhu..hopefully rambut derg cpt pjg..though now ni dah take less time utk siapkan derg ke sekolah pg2. Hehe..

Zulfadly said...

masa mak dtg tassie pon bawak g strawberry farm, but petik skit je, coz x berapa suka,