Wednesday, February 6, 2013

Fun Way To Learn

Assalamualaikum

I don't have a special timetable. Usually, after the girls go to school, i only have about 2 free hours. But i'm not that free..:)

Masa tu lah nak masak lunch, layan email customers, blogwalking and at the same time, attending to lil Zafri. He likes watching Cbeebies so when he's watching i will sneak to the kitchen to cook lunch.

Kebetulan harini rehat sikit sebab Iris ada kat rumah. Dia tak berapa sihat so we kept her at home. So am not rushing to fetch her at 11.45am. Lagipun kat luar pon sejuk sgt so i don't want her to catch Athma again.


So when these two at home, they cannot meet each other. So to distract Zafri from bothering her sister, i took out the animal flash cards. So sukalah dia! But toddlers are toddlers. Bukan focus sgt..they are more to play rite..so i just follow his rhythms.

Only at the beginning, when i show him a bird card and said BIRD, he followed suit. Hehe cute..then i tried another card..but he's already into the Bird card. Dok tgk card tu and repeat Bird, bird, bird..hehehe..



Afterwards, he just wanna take all the cards from me! I said learn and say with me first then he can take it. Ya Allah, it's a battle ok..when he had it all, he threw all of them on the carpet then he ran and stepped on the cards! Huhu sabo je la ummi!! Penangan ank boy mmg mcm ni ke? ;p


Not only with me, he also didn't let Iris get the cards. Kesian Iris. Lepas pujuk baru dia ok..learnt together after seeing her sister gave a good example. Takpe lah at least main2 pon dapat learnt about animals kan Zafri? Well done!

Lepas main, Iris tolong kemas all the flash cards and kept them in their box..Good girl, Angah. :) Then baru ummi upah makan coklat! Nyums..bila dah kenyang plus penat mengantuk plak nk susu umi and terus took his nap..:)



But after he's asleep, there went all the noise..Sunyi sepi la plak..:(

Wassalam



10 comments:

~Mami Little Hero~ said...

Sama lah macam darwisy. dia lagi la gigit kad tu smp lunyai. dah la duk ulang sebut pun dia tak nak sebut. huhuhu

Miss Anna said...

mmmmm comel nye budak berdua ni, aunty ana rindu lah.. :)
iye lah izu, kita ni wlupun dok rumah bukan nye ade bnyk masa sgt kan, nak layan anak lagi, masak, cleaning, nak polish mana yg patut, macam2 kerja kan. masa utk diri sendiri sgt limited huhu...

ishamizu said...

Mami LH

Hehe darwisy, darwisy..comel sgt tau! Mai sini nti boleh geng dgn zafri eh..:)

ishamizu said...

Kak Nana

Iye kak..lepas tu kemasnya tak smpi 5 minit dah bsepah semula huhu penat betul! Lps masak lunch dah nk kejar amik Iris plak..blk rmh layan derg mkn plak pati kejar nk amik zahin plak huhu serius tade masa utk diri sendiri kan..:(

Nway, bila aunty nana nk dtg sini? Hehe we miss u all too :)

dyana "his other half" said...

Izu,
Hadif pun macam tu la. Mama CD pun selalu kata dia jaga 3 girls tak sama mcm jaga hadif sorang. Hehe. Somehow hadif always want to do it his own way. Tanak dengar CD explain dulu on how it should be done.

Mixed-family in da house.... said...

assalamualaikum izu,

aiiahh hero kat sini pon sama lah...kalau kita bukak buku /kad, sekejap jer dia folo, pastu mula lah nak baling-baling, pijak-pijak....uisshhh dugaan kan...hehehhe

Nadine said...

flash cards are the best! senang nak bawak gi mana2 plak tu :)

ishamizu said...

CDee

Tu la pasal, rasanya the Eins pon tadelah se-hyper Zafri tau. Mmg penat sgt ktrg, smpi drain out all our enegy huhu tapi tskpela kan tu tanda dia sht dan bijak. Hehe amin!

ishamizu said...

Dinie

Hehe salutela org ada ank boy ramai ni..;) izu ni lps ada zafri ni rasa mcm nk pencen. :D

ishamizu said...

Nadine

Bestkan..very portable! Tp tang terabur sana-sini tu la yg tak larat tgk hehehe..