Friday, August 12, 2011

Happy 4 Months Old


Today our little man turns 4 months old. Yay! Happy 4 months old, dear zafri!! Ummi cayang n guwam sgt kt adik debap! Babah pon guwam n cuka cgt peluk anak debap dia ni! Hihi. Along n angah pon sayaaaang sgt kt adik smpi selalu berebut nak peluk-cium adik taw!

Anyway, zafri can laugh and giggle every now and then. Boy, how cute! We love tickling under his chin and around his tummy just to hear his laughing. Hihi Suka dgr. It really makes our day!^_^

Now he can spot us and recognize our voice way better than before. He has a good grasp at anything near his hands especially our hair! Smpi tcabut Hoho.

He mutters A Ba instead of only Aaa..and Ooo ;) and he responds well whenever we talk to him. He can 'talk' back and 'talk' through phone as well! Hihi boleh tahan jgk pot-petnya! =D

Up to date, he is still fully breastfeeding alhamdulillah! And I hope it stays that way until he is 6 months old even if he always look hungry and eat his hands and even had tried to grab his angah's bottle when she drunk her milk. Pity you my dear but shall you wait just in couple months time, ok.

his weight was 8.28kg of during his 3 mos checkup last month. MasyaAllah! His next checkup will be on next monday to know his current weight But guess what, malam td hubby timbang tgk2 berat adik dah plus minus 9kg!

Hoho No wonder la ummi and babah dah makin tak larat dukung adik lama2 skrg ni. sakit2 urat ummi dgn babah ni ha! Hee. Apapun, ummi doakan adik sentiasa sihat ye.:)

Hmm, the only problem IS he doesnt want to be bottled-feeding now. :(He prefers direct feeding. Actually Ummi dah start storing ebm sejak dlm pantang lg n then train zafri bg ebm ikut botol seawal umur zafri 2 mos, he seems can accept it at first but then he started to refuse it bit by bit especially klu susu tu dah sejuk. Sini cpt sejuk wpon letak dlm insulatored bag! So how? And that made me giving up on bottle feeding. (Fail!:() now Ummi's so panic already.

Macam- mana ni adik..ummi's going back to school in three weeks time taw! Uhuk2. Was that because he knew that I was around?? Oh, what should I do? Is it too late to re-start now?

Dear friends, pls share some tips and experience about this k. Tq!

16 comments:

mommyNadia said...

happy 4mos Zafri..
aduuiii chubby nye gewamm!!puteh melepak Izu..;)

kalau nak bottle trained, start with ur hubby yg feeding and Izu jgn duk dekat.Jgn bagi baby bau Ummi dia..

then,if still not ok,it could be type of teat yg dia tak comfy,try to find teat yg dia suka..ada baby suka yg suam2 specially same temp susu badan kan..

Goodluck Izu!!

ishamizu said...

Nad

Tu la dh suro hubby tp dia nangis2 tamo. Sbb still nmpk izu kot wpon izu tak duduk dkt. Nti nk try lg I nak nyorok dlm blk..(sblom ni kepochi nk tgk:D) klu tak ok gak must be the teat yea..;) u pki avert bottle ke? So far I pki tu..tp mula2 masa bg dia umo 2 mos tu dia bley terima tau..may be makin Lana dia dh Pndi differentiate kn kot eh.. Klu tk ok kene beli teat lain which is I dunno yg mana sesuai. Any suggestion?pls..

Nway tq for ur wishes aunty nad ;) as well tq for ur advice. Really appreciate it!:)

Puan Gee said...

hi izu....
montelnya bb.......
happy 4th months bb... cptnya masa berlalu....

ishamizu said...

Hi kGee..
Miss u hehe..
Nway tq for the wish! Tu la kjp je bb dh 4 bln. Klu dok dlm perut lg 4 bln nk beranak terasa lmbtnyaa plak masa bjalan hihi. Ok take care kak!:)

kuizikel said...

eeii tembamnya comelnya..

izu, awal2 dulu iyman pon camtu, masa sbln 2, ok je ngap2 je kasi botol, bila mama dia nak keje je dah pndai tolak ngan lidah.. tips dia, kena kasik waktu dia betul2 lapar or mamai bangun tdo je, kompem dia akan ngap2 tanpa pandang kiri kanan..

iyman pakai NUK yg kaler kuning cam getah tu, so far ok la...

mmg cuak mula2, tapi kena try byk kali.. letak amaun sikit2 takut rugi dia minum sikit, tapi klu dia bgn tdo letak byk la sket.. hehehe.. slalu klu aku riba pon, aku akan riba dia jauh2 sket, tak bagi dia pandang muka or rapat ngan cik b.. kdg2 berjaya, kdg2 tak.. hehehe..

tapi bila dah dok ngan bs, alhamdulillah ok... dia akan ngap2 bila betul2 lapa.. klu tak dia akan main2 gak tolak ngan lidah..

ok good luck............

Mrsfaizorworld said...

salam, saya yang msg puan mengenai diaper bag dalam FB tu.. boleh ke mintak tolong puan..?

ishamizu said...

Kui

Hihi Comel iyman! Tp zafri klu dia tgh lpr dia ngamuk2 klu tak bg cik b tu yg panic ktrg..trus babahnya pass kt aku. Lama Jgk hubby try tp dia ttp tamo so tk smpi hati la kn huhuhu..

Oo ko pki nuk eh nti aku tgk cemana klu tak ok Jgk leh beli nuk teat lak. Nway tengs babe! Aku ni mmg failla bottle-feeding ebm sbb sblom ni kasi direct je..skrg dah kalut! Huhu. Doakan aku bjaya k!;)

ishamizu said...

Mrsfaizorworld

Salam. Sorry sy check tak jmp pon ur msg kt my fb. Takut sy ter delete dgn spam msg. Hmm boleh try msg lg tak? Klu sy bley tlg, insyaAllah sy tlg..:)

~Yus~ said...

happy 4 month old...dari k.long...gram tngok pp die..bile nk jumpe lg zafri..

ishamizu said...

Hihi tq klong..nti Kita jmp ye insyaAllah! Takut plus tak larat nk keluar bln2 pose ni. Tau je la ank2 ni asek meligat smpi drained energy ktrg :D

Nadine said...

Happy 4 months old Zafri!

dah 9 kg dh? wow! tu berat Abg Faaz masa 6 bulan lebih tau...sihatnya Zafri :)

ishamizu said...

Nadine

Aah igtkn turun sket berat dia bln puasa ni.. :P tp alhamdulillah naik lg sket. Hrp tak melebihi 'line' Takut jgk klu jd obese..will see this Monday how tp yg ptg sht kn dear. :)

Oo ye ke.. Ala zafri ni pon kjp je slim once dia dh meniarap. tp pp faaz ttp bam2 smpi skrg kn guwam ;) nway Suka tgk video dia jg adik2 dia td. Cuteness!!

Btw, tq for the wish :)

mommaholicSURI said...

Dear Zafri,
Congratulations on your 4th month achievement. Ya Allah dah 9kg? Memang patutla semua geram and pipi Zafri menjadi target utama. hihi

Dear Izu,
Nuurill kagum sangat dengan Izu sebab your 3 kids, semuanya successfully breastfeed. Moga dengan zafri ni, dapat exclusive bf dia sampai 2 tahun. Amin :) Izu, Kak Ngah Zafri still bf jugak ke? Btw, yang pasal bottle feed tu kan, dulu Oman pun ada masalah yang sama. And Nuurill agree dengan nadia yang kalau boleh bukan kita yang bagi. Sebab bila dia bau itu Bs, terus dia xmo yang lain dah. Hihi. Tapi mcm kes Izu, kalau bukan Izu yg train, sapa lagi ye dak? so, might be the second alternative is to use the bottle yang almost similar to kita punya B. Macam my sil, dia guna MAM bottle and alhamdulillah it works. Good Look Izu! :)

yatispeed said...

yayy...ummi nak gi sekolah balik..so camana adik kalu ummi is not around? suruh hisham bagi susu kat adik yang dah direndam air panas, kalau lapar dia mesti minum jugak..not to worry la izu..k? have a nice try..

ishamizu said...

Nuurill

Zafri says thank you!:)

Nway, alhamdulillah dpt BF derg semua hopefully yg ketiga ni bjaya la smpi 2 thn. Iris setakat setahun 10 bulan je..nuurill. Sian Jgk stopkn awl2 tp rasa tak mampu nk go on masa tu apatah lg nk wat tandem nursing ngan adik dia. Huhu. Tp izu redha..:)

Aah tak re- train lg ni sbb baca2 article mmg ibu tk leh bg botol kt bby kn kene org lain so izu skrg focus buat stock je. Buat masa ni izu direct feed je zafri insyaAllah izu gi kelas nti dia minum ikut botol ke sudu ke. Klu dah lpr sure dia minum Jgk kn..;)

Tq for the suggestion. Mam bottle yer? Bley try nti ;)

ishamizu said...

Kakak

Hihi tu la rmi kata not to worry sbb klu ummi tade nk tk nk zafri pst minum Jgk kn. Tp being me mmg risau banget n salu dok pk mcm mm la nti..Aihh hihi hrp he'll be fine lgpon babah jg sng sket hati ummi ni..:D

Tq sista!<3