Monday, August 8, 2011

My Fasting Review


Today is 8th day of Ramadhan. So far I have been fully-fasting even though i breastfeed my baby plus the 18 hrs fasting duration and even had 2 times missed the sahur! MasyaAllah. Alhamdulillah.
Here, we break fast at 2041 and we must sahur before 0259. So we just have only about 6 hrs to eat, drink, and solat terawikh. And they can't be done peacefully! Hihi. But, we already get used to it. ;)
In the beginning, the spirit to cook was there but now it vanishes into thin air. Sigh. The only special menu so far was nasi lemak, sambal tumis crabstick, ikan bawal hitam sweet sour and pizza that we had yesterday. Still, it turned out to be so-so..sigh. Kinda sad..uh. But hubby is always being sweet by saying issokay, sedap ;P nway tq darling! Hihihi.
First time sahur, I had eaten rice but in smaller quantity than during breakfast. Afraid that my tummy can't stand to fast up to 18 hrs but once i made it without bersahur, I hadn't eaten rice. I joined hubby's who take lighter something like a bowl of cereal, couple toasts with milky drink and not forgotten, a plain water, a date and alfalfa to boost my BM! As i expected, it did wonder!! Alhamdulillah, mencurah2 n murah rezeki zafri. ;) Credit to hadha for alfalfa n my mom who has posted it last week. Tq!;)
So, 7 days down, 23 days to go! Hopefully, I could fully fast till the end of Ramadhan. InsyaAllah! May Allah make it easy for me, hubby no matter how challenging it is. Also, i wish i can khatam(finish) all the 30 juzuks of al-Quran in this holy month. Amin!
Lastly, happy fasting and tadarus to my Muslim friends too!:)



4 comments:

Mama said...

Alhamdullillah izu..kagum ngan semangat awak...18 jam puasa still susu banayk lagi...

alahai ct..tak dapat penuh puasa....hari ke 5 tu susu dah sikit...faris dah marah2...jadi fauan dah suruh buka...kesian tengok faris dah tak tentu arah...ct tak de selera mkn...jabi berbuka dan bersahur pun sikit2 sahaja...sedih2..:(

tapi itu lah kan...dugaan lah ni...akan cuba uasa sebanyak yg boleh..letih nak ganti nanti....ct igt nak cuba lah the alfalfa ke aper tu...banyak juga baca review pasal product tu bagus utk breast milk...nanti cuba...:)

suka tengok zafri masyaAllah...macam haris masa bby...chubby masyaAllah...putih melepak2 masyaAllah..and cute macam u lah izu masyaAllah..:)

nanti kalau izu balik malaysia or ct ke sana..boleh jumpa kan mereka...mesti best...:)

take care izu...selamat berpuasa...:)

ishamizu said...

Ct

Tq dear. Alhamdulillah izu kalini kuat semangat wpon melepek sgt ESP dh hjg2 waktu. Time sahur mmg jg makan, tak makan pedas2 Takut pedih hati. Masa tak terjaga sahur tu ya Allah super lembik tp dpt bertahan alhamdulillah.

Then amik alfalfa tu mmg mbantu sbb sblom puasa aritu dh nmpk susu Cpt kering sbb zafri kuat menyusu, u know la kn bby boy mcm faris la ;) so tak leh jd, tu yg izu order alfalfa kt kwn. Last year BF iris dah pnh mkn alfalfa so I know how wonder it is. I highly recommend it to u, kesian ct.. N faris. Hrp2 okla lps amik tu insyaAllah.

Hihi tq again ct, faris pon cute, chubby n Putih melepak gakkk. Geram tgk dia!;) tu la tk sbr nk jmp bley Kita laga2 Kan perut derg ekk, mak2 leh Laga pp k. Miss u all! Miss covenntry clan. Tak sama kt sini, Ada kawan tp jauh sket. Kira dulu best, berjiran betul satu blok je Kan! What a memory..:)

Ok slmt bpuasa n take care too dear!:)

fa10 said...

tahun pertama dulu saya pun rasa mati kutu nak masak...
skrg ni kami banyak makan cara western.
Eh.. cuba beli rempah segera kat kedai pakistan.. kami suka jalfrezi. Cepat, senang dan sedap.

ishamizu said...

Fa10

Hihi samalah ni. Sy ni lg la dah la tak pandai Masak, patu bln puasa ni lembik lg tbatas pgerakan. So klu tingin nk mkn itu ini br tkedek2 cr resepi. Hihi. Kn best klu kt sini pon Ada param mcm kt Msia, bley tunjuk2 je lauk mana nak!:D

Oo Suka western eg!;) western food ringkas kn!;) jalfrezi ehh.. Nti nk gi skodeng kt kedai Paki sini td tgk2 kt asda tk nmpk lak brand tu. Tq for sharing!:)