Thursday, March 21, 2013

Allergic

Assalamualaikum

Hi macam-macam penyakit datang bila time perubahan musim ni. Kesian Zahin, dah lah ada Athma, last week kene Tummy bug..then early of this week naik merah2 pulak satu badan.
Kesian dia tergaru-garu and kept saying, itchy, itchy. Kesian anak ummi. :(

Kitorang pening fikir mana datang plak all the rashes. Sebelum tue tak ada pon makan seafood. Rumah ni yg allergic to seafood cuma hubby. tp klu makan sikit ok je. Kalau overdose memang sampai bengkak2 mata..huhu.

So kitorang rasa Zahin ni makan ayam banyak sangat kot. Masa dia kecik dia ada eczyma, allergics to kuning telur. Pastu ayam pon stop kejap sebab ayam pon 'gatal' kan. Bila makin besar dia dah tak ada lagi eczyma tu yang tak kisah pantang.

So Seperti biasa kalau allergics kitorang just bagi makan Piriton, ubat selsema. So far it works for my hubby and kids. Lepas bagi hari isnin aritu sekejap hilang dan turun rashes tu. by night Zahin dah tak complain gatal lagi.

Alhamdulillah. Hari selasa dia dah pergi sekolah. Hopefully, anak-anak ummi semua sihat-sihat lepas ni. Amin! :)

13 comments:

~Mami Little Hero~ said...

Kak izu,

ada orang penah cakap kat farah orang yang ada asma ni mudah kena gatal2. like my hubby dia ada asma so dia mudah kena eczyma.

ishamizu said...

Farah

Haah akk ada dengar jgk mcm tu. tp maybe sbb Zahin dah lama tak kene eczyma since dtg sini tu yg akk hairan kjp mana dtg plak rashes tu. so far rashes gitu je la tak smpi thp eczyma lg. eczyma ni selalunya kt joints area mcm blkg lutut dll..lg satu lupe ltk calamine lotion jgk aritu, hmm baru ok :)

nurbijen said...

la, poor zahin... tapi nasib baik tak merebak..
Amin... harapnya anak-anak kita sihat2 jer selalu.. dah la kat sini masih sejuk.... risau juga bila baca post Izu pasal tummy bug tu

rostina76 said...

salam izu, alahai kesian zahin....kena rashes plak ye. ingat anak kros si Anis masa baby til umur 4 tahun ada eczyma (muka 2 belah pipi ala2 merah kering berkuping)....alhamdulilah after that dah ok. hopefully zahin will recover soon, inshaALLAH

roSebud said...

alolo sian zahin.insyaAllah berkat sabar ummi dia sekejap je ek gatal2 dia amiin..

Mama Haraz said...

Kesian nyer die. Maybe allergic to pollen ke? Some of my family ada pollen allergy so kalau travel time spring memang kena bawak antihistamine.

ishamizu said...

Kak Nur

Tu la ..harap tak merebak. Kak Nur, pon take care ye kt sana..:)

ishamizu said...

Salam kak Ros

Ic, kak Ros buat macm mana kt ank Kak Ros punye eczyma? ke dia hilang sendiri bila anak akk besar? Thanks kak ROs for the wishes..Amin!

ishamizu said...

Rosebud

Alhamdulillah Nad, tak makin teruk rashes nya tu dan tak mjangkit kat yg lain..huhu. You Take care, k! :)

ishamizu said...

Mama Haraz

Maybe..sbb skrg tgh Spring kan..:)oh nti nk kene cari antihistamine jgk la. thnks dear! :)

Nadiah Sidek said...

kesiannya zahin. alhamdulillah dah ok

Yong Is My Name said...

Dear Ishamizu,

since anak Yong pun early stage of asthma memang depa akan too sensitive esp eczema selalu akan dpt.
just share :
avoid choc product.
make sure cloths material from cotton..
only use high moist. soap likes Qv etc.

dyana "his other half" said...

oh my, i do really know how the feeling of dealing with allergies reaction. CD ni since 2 months old dah ada eczema. sampai satu tahap tu every week, mama kena bawa CD go to clinic amik jab. alhamdulilah makin besar makin ok.

but 1 thing that i notice is. CD tak boleh makan ayam sampai overdose. like everyday ayam kan, nanti start la gatal2. so i have to control my intake on ayam & as usual seafood la. huhu.